Nosalty Logó

Hajtogatott sajtos pogácsa Évi nénitől

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Évi néni
Hajtogatott sajtos pogácsa Évi nénitől
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 12% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 20% Zsír
Összesen 485 Kcal
  • 12% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 20% Zsír
Összesen 5802 Kcal
  • 12% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 20% Zsír
Összesen 334 Kcal
  • 12% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 36% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    16.1 g

Zsír

  • Összesen
    26.8 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    108 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1071.9 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    29 mg
  • Kálcium
    281 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    24 mg
  • Foszfor
    265 mg
  • Nátrium
    470 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    44.3 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    47.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    226 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    44 micro
  • Kolin:
    46 mg
  • Retinol - A vitamin:
    221 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    51 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    48 micro
Összesen 485 Kcal
  • 12% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 36% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    192.7 g

Zsír

  • Összesen
    321.8 g
  • Telített zsírsav
    185 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    87 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    16 g
  • Koleszterin
    1295 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    12862.7 g
  • Cink
    23 mg
  • Szelén
    352 mg
  • Kálcium
    3370 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    289 mg
  • Foszfor
    3178 mg
  • Nátrium
    5634 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    532 g
  • Cukor
    59 mg
  • Élelmi rost
    19 mg

VÍZ

  • Összesen
    573.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2706 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    12 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    93 micro
  • K vitamin:
    23 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    523 micro
  • Kolin:
    555 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2653 micro
  • α-karotin
    18 micro
  • β-karotin
    608 micro
  • β-crypt
    21 micro
  • Likopin
    3 micro
  • Lut-zea
    578 micro
Összesen 5802 Kcal
  • 12% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 36% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.1 g

Zsír

  • Összesen
    18.5 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    74 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    738 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    193 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    182 mg
  • Nátrium
    323 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    30.5 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    32.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    155 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    30 micro
  • Kolin:
    32 mg
  • Retinol - A vitamin:
    152 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    35 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    33 micro
Összesen 334 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A tejet meglangyosítjuk, a mézet belekeverjük, az élesztőt belemorzsoljuk, megkelesztjük rajta.
  2. Ha megkelt, dagasztógépbe öntjük, hozzá az olvasztott vajat, cottage cheeset, tejfölt, tojások sárgáját és a kétféle lisztet, majd a sót. Lágy tésztát dagasztunk belőle, amit egy órán keresztül langyos helyen kelesztünk.
  3. A megkelt tésztát jól meglisztezett munkalapon téglalap alakúra nyújtjuk, megkenjük 5 dkg olvasztott vajjal, és megszórjuk kb. 6-7 dkg apróra darált sajttal. Ezután a tészta egyik oldalát 1/3-ánál behajtjuk, megkenjük vajjal, és megszórjuk sajttal, majd a másik oldalát is behajtjuk, vajazzuk, sajttal szórjuk, ezután az alsó 1/3-ot hajtjuk fel, vajazzuk, sajttal szórjuk, végül erre hajtjuk rá a felső 1/3-ot (mint egy borítékot).
  4. Lisztezett kelesztő tálba tesszük, lefedjük, vagy egyszerűen a munkalapon letakarjuk, fél órát kelesztjük.
  5. A hajtogatást, kenést, szórást még egyszer megismételjük a kelesztéssel együtt (szorgalmasak háromszor is elvégezhetik).
  6. Ha újra megkelt, kinyújtjuk kb. 2 cm vékonyra, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük egymástól távol, mert még nőni fognak. Tetejüket tojással kenjük, sajttal szórjuk.Újabb 1/4 órát kelesztjük (míg a sütő bemelegszik).
  7. 180 fokra előmelegített sütőben hőlégkeverésen 20 perc alatt pirosra sütjük.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 39x33x2
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 15
  • Össznézettség: 17749
  • Feltöltés dátuma: 2012. szeptember 21.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Évi néni 1830 recept

Fiam ma buliba megy. Nem engedhetem el üres kézzel.

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Szia!!!!!!!!! Baromi jól néz ki ennek mindjárt neki is kezdek amúgy is pogit akartam ma sütni!!!!!!!!üdv Csató

Évi néni

Szia! Ha van is?s, hajtogasd egyel többször, mert akkor még levelesebb lesz. Üdv: Évi néni

Ollocska

Csodálatos lett! én 5 deka éleszt?t tettem, mert nem bíztam a 3 dekában... kicsit éleszt?sebb az íze, de így is NAGYON-NAGYON-NAGYON finom! Igazi cukrászati remek! Az els? olyan hajtogatott pogácsám, ami valóban leveles lett, pedig kipróbáltam már egy-két receptet. Ez AZ IGAZI! Nagyon köszönöm, hogy közreadtad, habár egy ilyen receptet én titokban tartanék.... <3 :-)

Évi néni

Kedves Ollocska! Én szívesen közreadom, f?leg, ha valaki ilyen kedves, hogy ea sikerét megosztja velem és még több százezer emberrel. Gratulálok. Nyugodtan hagyatkozz az éleszt?mennyiségre, ha a receptjeim közül sütsz valamit. Szép hétvégét kívánok! Üdv: Évi néni

Ollocska

Kedves Évi néni! Az a tapasztalatlanok nagy szerencséje, hogy vagy :-) Sokáig és sokat keresgéltem az éterben olyan szakácsok után, akiknek a receptjei mindig m?ködnek... Azt kell mondjam, hogy id?nként még a szakácskönyvekben szerepl? receptek is kétségbeejt?en pontatlanok tudnak lenni! :-( Az 5 dekát azért használtam inkább, mert úgy emlékeztem az éleszt?m egy héttel vagy akár kicsit többel ezel?tti vásárlás volt, és éppen aznap vagy következ? nap járt le a szavi ideje. Arra gondoltam, talán nem fog olyan lelkesen dagadni, mint várom. De m?ködött. Azt megkérdezhetem, hogy a receptben az aszkorbinsavnak mi lenne a szerepe? Végül nem raktam bele... (1000-en álltak sorba a patikában) A sikér nev? összetev? viszont úgy látszott, nagyon jót tett neki. Már gyúráskor éreztem, hogy a tészta SOKKAL nem tudom valahogy olyan mint amiben több a köt?szövet. Összetart. Ragad, stb. ezazamaz (mindig kézzel gyúrok) de hamar összeállt, és levált a kezemr?l! Szuper érzés volt! Azonnal megdobbant a szívem, hogy EZAZ, végre rátaláltam az IGAZIra! :D Jó hétvégét! Ollócska

Évi néni

Kedves Ollocska! Szóval a sikér már megtetszett. Minden gyengébb liszthez használok. Az igazság az, hogy egy teáskanálnyit minden kelt tésztába teszek, mert csak jót tehet neki. Az aszkorbinsav nem kötelez?, de segít megnöveszteni a tészta térfogatát, így nem szükséges annyi éleszt?t hasznákni. Ezért nekem egy csipet szintén alap a kelt tésztába. Ha nem akarsz patikában vagyonért venni, akkor a bolti citromsav is jó, s?t, egy kanál citromlé is nagyszer? szolgálatot tesz. Még egy titok, ami nem titok. Ha ez mind nincs otthon, tegyél hozzá egy teáskanál ecetet. Annyi még nem érzik ki a tésztából, viszont magasra felfújja (kémia). Ezek természetes anyagok, tehát semmilyen mesterséges adalékkal nem mérgezed magatokat. Van egy sajtos sütim, ami csak liszt, vaj, só, citrom és sajt, de olyan leveg?s, hólyagos lesz, hogy hihetetlen. Kérdezz bátran, bármikor, szívesen elmondok bármit, amit már kitapasztaltam. Szép hétvégét, jó sütögetést, pihenést kívánok. Üdv: Évi néni

lacitunde

Nagyon tetszett a pogácsáról készült kép, és a hozzászólások is. Nem volt itthon Cottage cheese, (?szintén szólva nem is tudtam, hogy mi az), az interneten utánanéztem, azt írta, hogy túróféleség, ezért én helyette túrót tettem a tésztába. Így nagyon kemény tészta lett, ezért muszáj volt lazítani, én ezt tejföllel tettem, de így dupla annyi tejföl kellett, mint azt a recept írta. Se aszkorbinsavat, se sikért nem tettem bele, de a tanács szerint 1 ek. ecetet igen. Még egyszer többet is hajtottam, mint azt a recept írja. A süt?ben szépen elkezdett felfelé jönni, de a sütés végére vissza is esett, közel sem olyan szép, mint az a képen van. Különben finom, jó a tésztája. Tanácsot szeretnék kérni, hogy hogyan lesz olyan szép, mint a képen van.Lehet-e cottage chese-t valamivel helyettesíteni, hogyan? Köszönöm: Tünde

Évi néni

Kedves Tünde! Szerintem csak annyi volt a bibi, hogy a sok tejföl ellágyította a tésztát. Egyébként minden rendben van. A cottage chees nagyon friss sajt, szinte túró. Persze túróval is finom. Ha keményebb a tésztád, amikor összegyúrod, ne ijedj meg, mert mire megkel, elég laza lesz, viszont ha a dagasztás után már lágy, akkor nem marad elég tartása a végére. Próbáld ki, ne félj t?le. Esetleg tehetsz er?sebb szem? lisztet is hozzá, vagy fehér tönkölylisztet, és akkor jobb tartású lesz. Üdv: Évi néni

lacitunde

Köszönöm, legközelebb kipróbálom a receptben írt sajttal. Különben finom, még másnap is. Tünde

Ollocska

Ujra es ujra elkeszitem. Nagyon finom a masik pogid is, de dragak az alapanyagok, ezt egy kicsit olcsobban ki tudom hozni. Annyira szeretjuk <3

Évi néni

Szuper. Ne hidd, hogy mindenáron csak drága dolgokból f?zök. Van olyan viszont, hogy valamit mégis megveszek és aztán kitalálok hozzá egy ételt, amibe beleszerkeszthetem. Általában úgy sütök, f?zök, hogy mellettem a toll, notesz és írom, hogy mib?l mennyit teszek, mert éppen akkor találom ki. Vagy sikerül, vagy nem. Általában vizsont,- mivel kísérletez?s típus vagyok,- kétszer ugyanazt az ételt szinte soha nem f?zöm meg, mert ha másodszorra elkészíteném, akkor is változtatok rajta. A legjobb példa erre a kenyérsütésem. Üdv: Évi néni

Ollocska

En is gyakran valtoztatok dolgokon, de erre csak akkor dobbenek ra, amikor nem tudom pontosan mit is tettem egy kajaba, hogy annyira jo volt tole.... VISZONT a pogacsam megint paca lett. Beteszem a sutobe, es ahogy meleget kap, azonnal paca lesz, mielott megsulhetne. En mar nem ertem, mit rontok el mindig. Ezek mar nem is pogacsak, hanem sajtos pacak. Daralt sajtos-vajas pacnikak. :D Nagyon finom, de az se lenne baj, ha nem csak addig nezne ki pogacsanak, amig nyers a teszta.

Ollocska

Kedves Évinéni! Ujra elkeszitettem a pogacsadat, es kepzeld katasztrofaba fulladt az eset. Kiszaradt kivul megkemenyedett. Masnapra pedig belul is kiszaradt. Vajon mi lehetett a gond? Kicsit elkelt a tesztam... az elso kelesztesnel. A javasolt cottage cheese helyett "frischkäse" volt benne ami sajnos nem volt darabos, hanem kremes. Tejfol helyett schmand, ami 24%osan volt zsiros. Nem hajtogattam 3x (ahigy mindig) hanem csak 2x de a vegeredmeny olyan volt mintha 1x se tettem volna. Alig jottek fel a sutes kozben. Korabban mindig mar a felenel annyira feljott hogy egyenesen leborult oldalra. A lisztemrol annyit hogy "sutikhez idealis"kent volt aposztrofalva, raktam bele 20deka spätzle lisztet (az nagyjabol olyan mint a retesliszt) de nem volt sikér es aszkorbinsav benne. Mindezek ellenere sem ertem miert lett ENNYIRE mas es rossz, mert bar voltak kisebb kulonbsegek az alapanyagokat tekintve, szerintem ez sem indokolja, hogy ennyire rosszul sikeruljon. Mit gondolsz? Ezuttal Nemetorszagban "muzsikalok" ugyhogy a legtobb amit megtehetek az annyi, hogy megprobalok beszerezni az eredetihez minel jobban hasonlito alapanyagokat. Varom a valaszod! Ollocska

Évi néni

Szia Ollocska! Én nem másra,csak az éleszt?re gondolok. Nem gondolnék más okra,ill. a túlkelesztés sem tesz neki jót. Ne add fel,ilyen csak egyszer fordulhat el?. Szerintem az instant éleszt? elég megbízható. Kitartás.Üdv: Évi néni :-)

Ollocska

Nem akarom feladni, de nagyon lekókadtam. Gondolod, hogy az elesztö? Valoban mas egy kicsit, de ma pl. tökjól feljött vele a sabeszi kalacsom. Talan a liszt volt tul nehez? Meghat meg is kelt a teszta, miazhogy meg, el is. A szaritott elesztöt hogy kell hasznalni? belekeverem az elejen aztan ugyanaz lesz es hajtogatok, kelesztgetek? Es megis mennyit? Ugyanabban a zöld kis drötker zacsiban van itt is amugy. De a friss elesztö mas. Elöször is nem 5 dekas hanem 42 grammos. Masodszor is sötetebb szinü. Illata nem olyan intenziv.

Évi néni

Instant éleszt? b?l 7 g fél kg liszthez.Én nem krlesztgetem,csak belekeverem.Mindent egyszer áthajtogatok,újra kelesztek és utána formázom,20 percet megint kelesztem és megy a süt?be. Hibætlan. A friss éleszt? érzekenyebb.Számit hogy tárolták, te hogy tároltad, lejárat ,stb. Üdv: Évi néni

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek