Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Hajtogatott sajtos pogácsa Évi nénitől

Hajtogatott sajtos pogácsa Évi nénitől
Hajtogatott sajtos pogácsa Évi nénitől
50 perc / előkészület: 30 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (16)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Fiam ma buliba megy. Nem engedhetem el üres kézzel.

hozzávalók / 12 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tejet meglangyosítjuk, a mézet belekeverjük, az élesztőt belemorzsoljuk, megkelesztjük rajta.
  2. Ha megkelt, dagasztógépbe öntjük, hozzá az olvasztott vajat, cottage cheeset, tejfölt, tojások sárgáját és a kétféle lisztet, majd a sót. Lágy tésztát dagasztunk belőle, amit egy órán keresztül langyos helyen kelesztünk.
  3. A megkelt tésztát jól meglisztezett munkalapon téglalap alakúra nyújtjuk, megkenjük 5 dkg olvasztott vajjal, és megszórjuk kb. 6-7 dkg apróra darált sajttal. Ezután a tészta egyik oldalát 1/3-ánál behajtjuk, megkenjük vajjal, és megszórjuk sajttal, majd a másik oldalát is behajtjuk, vajazzuk, sajttal szórjuk, ezután az alsó 1/3-ot hajtjuk fel, vajazzuk, sajttal szórjuk, végül erre hajtjuk rá a felső 1/3-ot (mint egy borítékot).
  4. Lisztezett kelesztő tálba tesszük, lefedjük, vagy egyszerűen a munkalapon letakarjuk, fél órát kelesztjük.
  5. A hajtogatást, kenést, szórást még egyszer megismételjük a kelesztéssel együtt (szorgalmasak háromszor is elvégezhetik).
  6. Ha újra megkelt, kinyújtjuk kb. 2 cm vékonyra, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük egymástól távol, mert még nőni fognak. Tetejüket tojással kenjük, sajttal szórjuk. Újabb 1/4 órát kelesztjük (míg a sütő bemelegszik).
  7. 180 fokra előmelegített sütőben hőlégkeverésen 20 perc alatt pirosra sütjük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 39x33x2 cm
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 16 925
elküldve: 9
receptkönyvben: 163
elkészítve: 3/7
Facebookon megjelent: -

szakács

Évi néni

Mióta szakács: 2011.07.24.
1830 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, szilveszter, vasárnapi ebéd
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pogácsa
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: meleg előétel
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

sajtos pogi hajtogatva, sajttal szórt pogácsa, vajas leves pogácsa sajttal megszórva

Hozzászólások (16)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Ollocska
Ollocska / Ollocska Sat, 2016-02-27 06:50

Kedves Évinéni!
Ujra elkeszitettem a pogacsadat, es kepzeld katasztrofaba fulladt az eset. Kiszaradt kivul megkemenyedett. Masnapra pedig belul is kiszaradt. Vajon mi lehetett a gond?
Kicsit elkelt a tesztam... az elso kelesztesnel. A javasolt cottage cheese helyett "frischkäse" volt benne ami sajnos nem volt darabos, hanem kremes. Tejfol helyett schmand, ami 24%osan volt zsiros. Nem hajtogattam 3x (ahigy mindig) hanem csak 2x de a vegeredmeny olyan volt mintha 1x se tettem volna. Alig jottek fel a sutes kozben. Korabban mindig mar a felenel annyira feljott hogy egyenesen leborult oldalra. A lisztemrol annyit hogy "sutikhez idealis"kent volt aposztrofalva, raktam bele 20deka spätzle lisztet (az nagyjabol olyan mint a retesliszt) de nem volt sikér es aszkorbinsav benne. Mindezek ellenere sem ertem miert lett ENNYIRE mas es rossz, mert bar voltak kisebb kulonbsegek az alapanyagokat tekintve, szerintem ez sem indokolja, hogy ennyire rosszul sikeruljon. Mit gondolsz? Ezuttal Nemetorszagban "muzsikalok" ugyhogy a legtobb amit megtehetek az annyi, hogy megprobalok beszerezni az eredetihez minel jobban hasonlito alapanyagokat. Varom a valaszod! Ollocska

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Sat, 2016-02-27 13:44

Szia Ollocska! Én nem másra,csak az élesztőre gondolok. Nem gondolnék más okra,ill. a túlkelesztés sem tesz neki jót. Ne add fel,ilyen csak egyszer fordulhat elő.
Szerintem az instant élesztő elég megbízható. Kitartás.Üdv: Évi néni :-)

Ollocska
Ollocska / Ollocska Sat, 2016-02-27 17:54

Nem akarom feladni, de nagyon lekókadtam. Gondolod, hogy az elesztö? Valoban mas egy kicsit, de ma pl. tökjól feljött vele a sabeszi kalacsom. Talan a liszt volt tul nehez? Meghat meg is kelt a teszta, miazhogy meg, el is.
A szaritott elesztöt hogy kell hasznalni? belekeverem az elejen aztan ugyanaz lesz es hajtogatok, kelesztgetek? Es megis mennyit? Ugyanabban a zöld kis drötker zacsiban van itt is amugy. De a friss elesztö mas. Elöször is nem 5 dekas hanem 42 grammos. Masodszor is sötetebb szinü. Illata nem olyan intenziv.

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Sat, 2016-02-27 20:42

Instant élesztő ből 7 g fél kg liszthez.Én nem krlesztgetem,csak belekeverem.Mindent egyszer áthajtogatok,újra kelesztek és utána formázom,20 percet megint kelesztem és megy a sütőbe. Hibætlan. A friss élesztő érzekenyebb.Számit hogy tárolták, te hogy tároltad, lejárat ,stb. Üdv: Évi néni

Ollocska
Ollocska / Ollocska Tue, 2013-05-14 11:38

Ujra es ujra elkeszitem. Nagyon finom a masik pogid is, de dragak az alapanyagok, ezt egy kicsit olcsobban ki tudom hozni. Annyira szeretjuk <3

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Tue, 2013-05-14 15:05

Szuper. Ne hidd, hogy mindenáron csak drága dolgokból főzök. Van olyan viszont, hogy valamit mégis megveszek és aztán kitalálok hozzá egy ételt, amibe beleszerkeszthetem. Általában úgy sütök, főzök, hogy mellettem a toll, notesz és írom, hogy miből mennyit teszek, mert éppen akkor találom ki. Vagy sikerül, vagy nem. Általában vizsont,- mivel kísérletezős típus vagyok,- kétszer ugyanazt az ételt szinte soha nem főzöm meg, mert ha másodszorra elkészíteném, akkor is változtatok rajta. A legjobb példa erre a kenyérsütésem. Üdv: Évi néni

Ollocska
Ollocska / Ollocska Wed, 2013-05-15 08:20

En is gyakran valtoztatok dolgokon, de erre csak akkor dobbenek ra, amikor nem tudom pontosan mit is tettem egy kajaba, hogy annyira jo volt tole....
VISZONT a pogacsam megint paca lett. Beteszem a sutobe, es ahogy meleget kap, azonnal paca lesz, mielott megsulhetne. En mar nem ertem, mit rontok el mindig. Ezek mar nem is pogacsak, hanem sajtos pacak. Daralt sajtos-vajas pacnikak. :D Nagyon finom, de az se lenne baj, ha nem csak addig nezne ki pogacsanak, amig nyers a teszta.

lacitunde
lacitunde Tue, 2013-01-01 14:42

Nagyon tetszett a pogácsáról készült kép, és a hozzászólások is. Nem volt itthon Cottage cheese, (őszintén szólva nem is tudtam, hogy mi az), az interneten utánanéztem, azt írta, hogy túróféleség, ezért én helyette túrót tettem a tésztába. Így nagyon kemény tészta lett, ezért muszáj volt lazítani, én ezt tejföllel tettem, de így dupla annyi tejföl kellett, mint azt a recept írta. Se aszkorbinsavat, se sikért nem tettem bele, de a tanács szerint 1 ek. ecetet igen. Még egyszer többet is hajtottam, mint azt a recept írja. A sütőben szépen elkezdett felfelé jönni, de a sütés végére vissza is esett, közel sem olyan szép, mint az a képen van. Különben finom, jó a tésztája. Tanácsot szeretnék kérni, hogy hogyan lesz olyan szép, mint a képen van.Lehet-e cottage chese-t valamivel helyettesíteni, hogyan? Köszönöm: Tünde

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Tue, 2013-01-01 19:36

Kedves Tünde!

Szerintem csak annyi volt a bibi, hogy a sok tejföl ellágyította a tésztát. Egyébként minden rendben van. A cottage chees nagyon friss sajt, szinte túró. Persze túróval is finom. Ha keményebb a tésztád, amikor összegyúrod, ne ijedj meg, mert mire megkel, elég laza lesz, viszont ha a dagasztás után már lágy, akkor nem marad elég tartása a végére. Próbáld ki, ne félj tőle. Esetleg tehetsz erősebb szemű lisztet is hozzá, vagy fehér tönkölylisztet, és akkor jobb tartású lesz. Üdv: Évi néni

lacitunde
lacitunde Wed, 2013-01-02 08:58

Köszönöm, legközelebb kipróbálom a receptben írt sajttal. Különben finom, még másnap is. Tünde

Ollocska
Ollocska / Ollocska Wed, 2012-10-31 18:12

Csodálatos lett! én 5 deka élesztőt tettem, mert nem bíztam a 3 dekában... kicsit élesztősebb az íze, de így is NAGYON-NAGYON-NAGYON finom! Igazi cukrászati remek! Az első olyan hajtogatott pogácsám, ami valóban leveles lett, pedig kipróbáltam már egy-két receptet. Ez AZ IGAZI! Nagyon köszönöm, hogy közreadtad, habár egy ilyen receptet én titokban tartanék.... <3 :-)

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Thu, 2012-11-01 17:17

Kedves Ollocska!

Én szívesen közreadom, főleg, ha valaki ilyen kedves, hogy ea sikerét megosztja velem és még több százezer emberrel. Gratulálok. Nyugodtan hagyatkozz az élesztőmennyiségre, ha a receptjeim közül sütsz valamit. Szép hétvégét kívánok! Üdv: Évi néni

Ollocska
Ollocska / Ollocska Fri, 2012-11-02 08:47

Kedves Évi néni!
Az a tapasztalatlanok nagy szerencséje, hogy vagy :-) Sokáig és sokat keresgéltem az éterben olyan szakácsok után, akiknek a receptjei mindig működnek... Azt kell mondjam, hogy időnként még a szakácskönyvekben szereplő receptek is kétségbeejtően pontatlanok tudnak lenni! :-(
Az 5 dekát azért használtam inkább, mert úgy emlékeztem az élesztőm egy héttel vagy akár kicsit többel ezelőtti vásárlás volt, és éppen aznap vagy következő nap járt le a szavi ideje. Arra gondoltam, talán nem fog olyan lelkesen dagadni, mint várom. De működött. Azt megkérdezhetem, hogy a receptben az aszkorbinsavnak mi lenne a szerepe? Végül nem raktam bele... (1000-en álltak sorba a patikában) A sikér nevű összetevő viszont úgy látszott, nagyon jót tett neki. Már gyúráskor éreztem, hogy a tészta SOKKAL nem tudom valahogy olyan mint amiben több a kötőszövet. Összetart. Ragad, stb. ezazamaz (mindig kézzel gyúrok) de hamar összeállt, és levált a kezemről! Szuper érzés volt! Azonnal megdobbant a szívem, hogy EZAZ, végre rátaláltam az IGAZIra! :D Jó hétvégét!
Ollócska

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Fri, 2012-11-02 15:47

Kedves Ollocska!
Szóval a sikér már megtetszett. Minden gyengébb liszthez használok. Az igazság az, hogy egy teáskanálnyit minden kelt tésztába teszek, mert csak jót tehet neki. Az aszkorbinsav nem kötelező, de segít megnöveszteni a tészta térfogatát, így nem szükséges annyi élesztőt hasznákni. Ezért nekem egy csipet szintén alap a kelt tésztába. Ha nem akarsz patikában vagyonért venni, akkor a bolti citromsav is jó, sőt, egy kanál citromlé is nagyszerű szolgálatot tesz. Még egy titok, ami nem titok. Ha ez mind nincs otthon, tegyél hozzá egy teáskanál ecetet. Annyi még nem érzik ki a tésztából, viszont magasra felfújja (kémia). Ezek természetes anyagok, tehát semmilyen mesterséges adalékkal nem mérgezed magatokat. Van egy sajtos sütim, ami csak liszt, vaj, só, citrom és sajt, de olyan levegős, hólyagos lesz, hogy hihetetlen. Kérdezz bátran, bármikor, szívesen elmondok bármit, amit már kitapasztaltam. Szép hétvégét, jó sütögetést, pihenést kívánok. Üdv: Évi néni

csato
csato Fri, 2012-09-21 08:52

Szia!!!!!!!!!
Baromi jól néz ki ennek mindjárt neki is kezdek amúgy is pogit akartam ma sütni!!!!!!!!üdv Csató

481
rétesliszt 20 dkg
finomliszt 40 dkg
vaj 10 dkg
tej 1 dl
méz 2 ek
friss élesztő 3 dkg
sikér 1 ek
aszkorbinsav 1 csipet
vaj 10 dkg
cottage cheese 20 dkg
tejföl 2 dl
tojássárgája 2 db
1 ek
ementáli sajt 30 dkg