Hajtogatott sajtos pogácsa Évi nénitől
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Évi néni

adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 12% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 20% Zsír
-
17g rétesliszt61 kcal
-
33g finomliszt121 kcal
-
8g vaj60 kcal
-
8g tej5 kcal
-
4g méz13 kcal
-
3 kcal
-
1g sikér4 kcal
-
0g aszkorbinsav0 kcal
-
8g vaj60 kcal
-
17g cottage cheese16 kcal
-
17g tejföl33 kcal
-
3g tojássárgája11 kcal
-
1g só0 kcal
-
25g ementáli sajt98 kcal
Összesen
485
Kcal
- 12% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 20% Zsír
-
200g rétesliszt728 kcal
-
400g finomliszt1456 kcal
-
100g vaj717 kcal
-
100g tej56 kcal
-
50g méz152 kcal
-
30g friss élesztő32 kcal
-
12g sikér44 kcal
-
0g aszkorbinsav0 kcal
-
100g vaj717 kcal
-
200g cottage cheese196 kcal
-
200g tejföl396 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
11g só0 kcal
-
300g ementáli sajt1179 kcal
Összesen
5802
Kcal
- 12% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 20% Zsír
-
11.5g rétesliszt42 kcal
-
22.9g finomliszt84 kcal
-
5.7g vaj41 kcal
-
5.7g tej3 kcal
-
2.9g méz9 kcal
-
1.7g friss élesztő2 kcal
-
0.7g sikér3 kcal
-
0g aszkorbinsav0 kcal
-
5.7g vaj41 kcal
-
11.5g cottage cheese11 kcal
-
11.5g tejföl23 kcal
-
2.3g tojássárgája7 kcal
-
0.6g só0 kcal
-
17.2g ementáli sajt68 kcal
Összesen
334
Kcal
- 12% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 36% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 16.1 g
Zsír
-
Összesen 26.8 g
-
Telített zsírsav 15 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 108 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1071.9 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 29 mg
-
Kálcium 281 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 24 mg
-
Foszfor 265 mg
-
Nátrium 470 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 44.3 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 47.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 226 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 44 micro
-
Kolin: 46 mg
-
Retinol - A vitamin: 221 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 51 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 48 micro
Összesen
485
Kcal
- 12% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 36% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 192.7 g
Zsír
-
Összesen 321.8 g
-
Telített zsírsav 185 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 87 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 16 g
-
Koleszterin 1295 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 12862.7 g
-
Cink 23 mg
-
Szelén 352 mg
-
Kálcium 3370 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 289 mg
-
Foszfor 3178 mg
-
Nátrium 5634 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 532 g
-
Cukor 59 mg
-
Élelmi rost 19 mg
VÍZ
-
Összesen 573.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2706 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 12 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 93 micro
-
K vitamin: 23 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 523 micro
-
Kolin: 555 mg
-
Retinol - A vitamin: 2653 micro
-
α-karotin 18 micro
-
β-karotin 608 micro
-
β-crypt 21 micro
-
Likopin 3 micro
-
Lut-zea 578 micro
Összesen
5802
Kcal
- 12% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 36% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 11.1 g
Zsír
-
Összesen 18.5 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 74 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 738 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 20 mg
-
Kálcium 193 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 182 mg
-
Nátrium 323 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 30.5 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 32.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 155 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 30 micro
-
Kolin: 32 mg
-
Retinol - A vitamin: 152 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 35 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 33 micro
Összesen
334
Kcal
Hozzávalók
-
20 dkg rétesliszt
-
40 dkg finomliszt
-
10 dkg vaj
-
1 dl tej
-
2 ek méz
-
3 dkg friss élesztő
-
20 dkg cottage cheese
-
2 db tojássárgája
-
1 ek só
Elkészítés
- A tejet meglangyosítjuk, a mézet belekeverjük, az élesztőt belemorzsoljuk, megkelesztjük rajta.
- Ha megkelt, dagasztógépbe öntjük, hozzá az olvasztott vajat, cottage cheeset, tejfölt, tojások sárgáját és a kétféle lisztet, majd a sót. Lágy tésztát dagasztunk belőle, amit egy órán keresztül langyos helyen kelesztünk.
- A megkelt tésztát jól meglisztezett munkalapon téglalap alakúra nyújtjuk, megkenjük 5 dkg olvasztott vajjal, és megszórjuk kb. 6-7 dkg apróra darált sajttal. Ezután a tészta egyik oldalát 1/3-ánál behajtjuk, megkenjük vajjal, és megszórjuk sajttal, majd a másik oldalát is behajtjuk, vajazzuk, sajttal szórjuk, ezután az alsó 1/3-ot hajtjuk fel, vajazzuk, sajttal szórjuk, végül erre hajtjuk rá a felső 1/3-ot (mint egy borítékot).
- Lisztezett kelesztő tálba tesszük, lefedjük, vagy egyszerűen a munkalapon letakarjuk, fél órát kelesztjük.
- A hajtogatást, kenést, szórást még egyszer megismételjük a kelesztéssel együtt (szorgalmasak háromszor is elvégezhetik).
- Ha újra megkelt, kinyújtjuk kb. 2 cm vékonyra, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük egymástól távol, mert még nőni fognak. Tetejüket tojással kenjük, sajttal szórjuk.Újabb 1/4 órát kelesztjük (míg a sütő bemelegszik).
- 180 fokra előmelegített sütőben hőlégkeverésen 20 perc alatt pirosra sütjük.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 39x33x2
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 5 alkalommal
- Receptkönyvben: 77
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 4
- Össznézettség: 18206
- Feltöltés dátuma: 2012. szeptember 21.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:

Évi néni
1830 recept
Fiam ma buliba megy. Nem engedhetem el üres kézzel.
Hozzászólások (6)
Szia!!!!!!!!! Baromi jól néz ki ennek mindjárt neki is kezdek amúgy is pogit akartam ma sütni!!!!!!!!üdv Csató
Szia! Ha van is?s, hajtogasd egyel többször, mert akkor még levelesebb lesz. Üdv: Évi néni
Csodálatos lett! én 5 deka éleszt?t tettem, mert nem bíztam a 3 dekában... kicsit éleszt?sebb az íze, de így is NAGYON-NAGYON-NAGYON finom! Igazi cukrászati remek! Az els? olyan hajtogatott pogácsám, ami valóban leveles lett, pedig kipróbáltam már egy-két receptet. Ez AZ IGAZI! Nagyon köszönöm, hogy közreadtad, habár egy ilyen receptet én titokban tartanék.... <3 :-)
Kedves Ollocska! Én szívesen közreadom, f?leg, ha valaki ilyen kedves, hogy ea sikerét megosztja velem és még több százezer emberrel. Gratulálok. Nyugodtan hagyatkozz az éleszt?mennyiségre, ha a receptjeim közül sütsz valamit. Szép hétvégét kívánok! Üdv: Évi néni
Kedves Évi néni! Az a tapasztalatlanok nagy szerencséje, hogy vagy :-) Sokáig és sokat keresgéltem az éterben olyan szakácsok után, akiknek a receptjei mindig m?ködnek... Azt kell mondjam, hogy id?nként még a szakácskönyvekben szerepl? receptek is kétségbeejt?en pontatlanok tudnak lenni! :-( Az 5 dekát azért használtam inkább, mert úgy emlékeztem az éleszt?m egy héttel vagy akár kicsit többel ezel?tti vásárlás volt, és éppen aznap vagy következ? nap járt le a szavi ideje. Arra gondoltam, talán nem fog olyan lelkesen dagadni, mint várom. De m?ködött. Azt megkérdezhetem, hogy a receptben az aszkorbinsavnak mi lenne a szerepe? Végül nem raktam bele... (1000-en álltak sorba a patikában) A sikér nev? összetev? viszont úgy látszott, nagyon jót tett neki. Már gyúráskor éreztem, hogy a tészta SOKKAL nem tudom valahogy olyan mint amiben több a köt?szövet. Összetart. Ragad, stb. ezazamaz (mindig kézzel gyúrok) de hamar összeállt, és levált a kezemr?l! Szuper érzés volt! Azonnal megdobbant a szívem, hogy EZAZ, végre rátaláltam az IGAZIra! :D Jó hétvégét! Ollócska
Kedves Ollocska! Szóval a sikér már megtetszett. Minden gyengébb liszthez használok. Az igazság az, hogy egy teáskanálnyit minden kelt tésztába teszek, mert csak jót tehet neki. Az aszkorbinsav nem kötelez?, de segít megnöveszteni a tészta térfogatát, így nem szükséges annyi éleszt?t hasznákni. Ezért nekem egy csipet szintén alap a kelt tésztába. Ha nem akarsz patikában vagyonért venni, akkor a bolti citromsav is jó, s?t, egy kanál citromlé is nagyszer? szolgálatot tesz. Még egy titok, ami nem titok. Ha ez mind nincs otthon, tegyél hozzá egy teáskanál ecetet. Annyi még nem érzik ki a tésztából, viszont magasra felfújja (kémia). Ezek természetes anyagok, tehát semmilyen mesterséges adalékkal nem mérgezed magatokat. Van egy sajtos sütim, ami csak liszt, vaj, só, citrom és sajt, de olyan leveg?s, hólyagos lesz, hogy hihetetlen. Kérdezz bátran, bármikor, szívesen elmondok bármit, amit már kitapasztaltam. Szép hétvégét, jó sütögetést, pihenést kívánok. Üdv: Évi néni
Nagyon tetszett a pogácsáról készült kép, és a hozzászólások is. Nem volt itthon Cottage cheese, (?szintén szólva nem is tudtam, hogy mi az), az interneten utánanéztem, azt írta, hogy túróféleség, ezért én helyette túrót tettem a tésztába. Így nagyon kemény tészta lett, ezért muszáj volt lazítani, én ezt tejföllel tettem, de így dupla annyi tejföl kellett, mint azt a recept írta. Se aszkorbinsavat, se sikért nem tettem bele, de a tanács szerint 1 ek. ecetet igen. Még egyszer többet is hajtottam, mint azt a recept írja. A süt?ben szépen elkezdett felfelé jönni, de a sütés végére vissza is esett, közel sem olyan szép, mint az a képen van. Különben finom, jó a tésztája. Tanácsot szeretnék kérni, hogy hogyan lesz olyan szép, mint a képen van.Lehet-e cottage chese-t valamivel helyettesíteni, hogyan? Köszönöm: Tünde
Kedves Tünde! Szerintem csak annyi volt a bibi, hogy a sok tejföl ellágyította a tésztát. Egyébként minden rendben van. A cottage chees nagyon friss sajt, szinte túró. Persze túróval is finom. Ha keményebb a tésztád, amikor összegyúrod, ne ijedj meg, mert mire megkel, elég laza lesz, viszont ha a dagasztás után már lágy, akkor nem marad elég tartása a végére. Próbáld ki, ne félj t?le. Esetleg tehetsz er?sebb szem? lisztet is hozzá, vagy fehér tönkölylisztet, és akkor jobb tartású lesz. Üdv: Évi néni
Köszönöm, legközelebb kipróbálom a receptben írt sajttal. Különben finom, még másnap is. Tünde
Ujra es ujra elkeszitem. Nagyon finom a masik pogid is, de dragak az alapanyagok, ezt egy kicsit olcsobban ki tudom hozni. Annyira szeretjuk <3
Szuper. Ne hidd, hogy mindenáron csak drága dolgokból f?zök. Van olyan viszont, hogy valamit mégis megveszek és aztán kitalálok hozzá egy ételt, amibe beleszerkeszthetem. Általában úgy sütök, f?zök, hogy mellettem a toll, notesz és írom, hogy mib?l mennyit teszek, mert éppen akkor találom ki. Vagy sikerül, vagy nem. Általában vizsont,- mivel kísérletez?s típus vagyok,- kétszer ugyanazt az ételt szinte soha nem f?zöm meg, mert ha másodszorra elkészíteném, akkor is változtatok rajta. A legjobb példa erre a kenyérsütésem. Üdv: Évi néni
En is gyakran valtoztatok dolgokon, de erre csak akkor dobbenek ra, amikor nem tudom pontosan mit is tettem egy kajaba, hogy annyira jo volt tole.... VISZONT a pogacsam megint paca lett. Beteszem a sutobe, es ahogy meleget kap, azonnal paca lesz, mielott megsulhetne. En mar nem ertem, mit rontok el mindig. Ezek mar nem is pogacsak, hanem sajtos pacak. Daralt sajtos-vajas pacnikak. :D Nagyon finom, de az se lenne baj, ha nem csak addig nezne ki pogacsanak, amig nyers a teszta.
Kedves Évinéni! Ujra elkeszitettem a pogacsadat, es kepzeld katasztrofaba fulladt az eset. Kiszaradt kivul megkemenyedett. Masnapra pedig belul is kiszaradt. Vajon mi lehetett a gond? Kicsit elkelt a tesztam... az elso kelesztesnel. A javasolt cottage cheese helyett "frischkäse" volt benne ami sajnos nem volt darabos, hanem kremes. Tejfol helyett schmand, ami 24%osan volt zsiros. Nem hajtogattam 3x (ahigy mindig) hanem csak 2x de a vegeredmeny olyan volt mintha 1x se tettem volna. Alig jottek fel a sutes kozben. Korabban mindig mar a felenel annyira feljott hogy egyenesen leborult oldalra. A lisztemrol annyit hogy "sutikhez idealis"kent volt aposztrofalva, raktam bele 20deka spätzle lisztet (az nagyjabol olyan mint a retesliszt) de nem volt sikér es aszkorbinsav benne. Mindezek ellenere sem ertem miert lett ENNYIRE mas es rossz, mert bar voltak kisebb kulonbsegek az alapanyagokat tekintve, szerintem ez sem indokolja, hogy ennyire rosszul sikeruljon. Mit gondolsz? Ezuttal Nemetorszagban "muzsikalok" ugyhogy a legtobb amit megtehetek az annyi, hogy megprobalok beszerezni az eredetihez minel jobban hasonlito alapanyagokat. Varom a valaszod! Ollocska
Szia Ollocska! Én nem másra,csak az éleszt?re gondolok. Nem gondolnék más okra,ill. a túlkelesztés sem tesz neki jót. Ne add fel,ilyen csak egyszer fordulhat el?. Szerintem az instant éleszt? elég megbízható. Kitartás.Üdv: Évi néni :-)
Nem akarom feladni, de nagyon lekókadtam. Gondolod, hogy az elesztö? Valoban mas egy kicsit, de ma pl. tökjól feljött vele a sabeszi kalacsom. Talan a liszt volt tul nehez? Meghat meg is kelt a teszta, miazhogy meg, el is. A szaritott elesztöt hogy kell hasznalni? belekeverem az elejen aztan ugyanaz lesz es hajtogatok, kelesztgetek? Es megis mennyit? Ugyanabban a zöld kis drötker zacsiban van itt is amugy. De a friss elesztö mas. Elöször is nem 5 dekas hanem 42 grammos. Masodszor is sötetebb szinü. Illata nem olyan intenziv.
Instant éleszt? b?l 7 g fél kg liszthez.Én nem krlesztgetem,csak belekeverem.Mindent egyszer áthajtogatok,újra kelesztek és utána formázom,20 percet megint kelesztem és megy a süt?be. Hibætlan. A friss éleszt? érzekenyebb.Számit hogy tárolták, te hogy tároltad, lejárat ,stb. Üdv: Évi néni