Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Hagymalekvár 2.

Hagymalekvár 2.
Hagymalekvár 2.
90 perc / előkészület: 15 perc főzés: 75 perc
receptkönyvben hozzászólások (13)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A hagymalekvárt Janó barátom tanítása alapján készítettem, és libamájhoz kínáltam.

hozzávalók / 8 adag

ajánlat

libamáj

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A megtisztított hagymát félbevágjuk, majd a félbevágott részeket a levelek hosszanti irányában négybe vágjuk. A hagymát egy nagy serpenyőben a felhevített vajon megfonnyasztjuk.
  2. Amikor a hagyma megfonnyadt, akkor a mézet hozzáadjuk, és 1-2 percig kevergetjük, hozzáadjuk a balzsamecetet, és jól összekeverjük.
  3. Megszórjuk kakukkfűvel, sózzuk, borsozzuk, felengedjük a vörösborral.
  4. Lassú tűzön főzzük a hagymát, és apránként hozzáadjuk az alaplevet. Az alapléből tegyünk félre 1 dl-t, amibe elkeverjük a keményítőt. Amikor a hagyma megpuhult (kb. 1 óra) hozzáadjuk a keményítős alaplevet, és további 15 percig főzzük.
  5. A hagymalekvár akkor főtt meg, amikor a hagyma teljesen puhára főtt, és lekvár állagú lesz.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 37
össznézettség: 128 130
elküldve: 14
receptkönyvben: 594
elkészítve: 27/35
Facebookon megjelent: -

szakács

Beácska

Mióta szakács: 2008.04.25.
104 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
kalória: alacsony
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
kategória: lekvárok-dzsemek
mikor: ebéd, vacsora
diéta: gluténmentes, tojásmentes
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: köret
adag: 8 főre

Hozzászólások (13)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Razor
Razor Sat, 2016-11-12 17:40

Libacombhoz és -mellhez készítettem, köszönettel. Finom lett.

Tibiapu
TIBIAPU / Tibiapu Sat, 2016-05-14 06:32

30 évvel ezelőtt sokszor próbáltam a lilahagymát a főzésembe belekombinálni, de minden alkalommal egy keserű kellemetlen utóízt adott, ugyan úgy mint a Dél-Amerikai édes hagyma ha főzik. Nekem egyik sem ízlik főzve akárhogy próbáltam, (pedig próbáltam sokszor) mivel nyersen mindegyiket IMÁDOM!!!

evacili
evacili Tue, 2012-07-31 10:18

Nekem is az a kérdésem mint " drágaságom"-nak. Friss fogyasztásra készül, vagy eltehető télire is?

Liza1978
Liza1978 Fri, 2011-03-25 09:31

Megcsináltuk. Nagyon finom volt. Mindenkinek ízlett és el is fogyott.

evu71
evu71 Tue, 2011-01-11 15:59

Kedves Beácska és próbafőzőcskézők :) !
Én azt hittem mielőtt elkészítettem, hogy ez egy igazi extra dolog amit csak nagyzási mániából adunk a la cart-os vendégeknek .....HÁT NEM !!!!!
Bármilyen sülthöz finom, nyugodtan próbáljátok ki, Beácska köszönöm a receptet, nagyon finom lett a hagyma lekvárom :)
Üdv : Évi :)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2010-07-31 19:58

Ma készítettem először, a vártnál finomabb! bátran ajánlom mindenkinek,Nem bánják meg!! Pikáns és különleg KURIÓZUM! Kínálják rántott borjúlábhoz, főtt sertésnyelvhez vagy bármilyen sülthöz! Jó étvágyat hozzá:)))

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2010-07-31 19:49

Ma keszítettem el először a hagymalekvárt. Nagyon kíváncsi vagyok, valyon az első kóstoláskor mit szól a családom Ők, akik igen kritikusak és jó ízléssel rendelkeznek minden ú0000000000j kezdeményezésem irányában,de bátran állok elébe, mert azt hiszem ez KITŰNŐ! Ajanlani merem sültekhez, rántott borjúlábhoz, főtt sertésnyelvhez vagy párolt zöldségfélékhez ! Próbálják ki rántott karfiollal is, nem csalódnak benne :)) Én mondom! Legalább olyan finom, mint majonézes alapú öntettel, de inkább különlegesebb /pikánsabb/ Fróbálkozzanak, nen bánják meg:)))))))))))))

drágaságom
drágaságom Thu, 2010-04-29 19:43

Szia! Friss fogyasztásra ajánlod,vagy ebből is ellehet rakni többet mind a többi lekvárból? Tartósítószer nemkell akkor hozzá?

Alucard
Alucard Sat, 2009-12-05 10:59

Húsleves? Ez így túl pongyola fogalmazás és nem is fedi teljesen a valóságot.

Alaplé, ahogy a francia konyhanyelv nevezi: fond, csont, bőr, inak és zöldségek felhasználásával készül. Thomas Keller számára a borjú alaplé a legselymesebb, legsokoldalúbban felhasználható. A borjú csontjában lévő zselatin jobban kioldódik, mint az öregebb állatok, vagy a marhacsont esetében. Az erre a célra megfelelő hús és csont kiválasztásánál a borjúszegy a legértékesebb, a húshoz kapcsolódó inak, csontok is kiváló alaplé anyagok. A borjúból készült alaplé semleges ízhatású, illeszkedik mindenfajta mártáshoz és leveshez. Főzése során otthonunkban sem lesz olyan büdös, mint a marhahús alaplé főzésekor.

Borjúcsontot hideg vízben megmossuk, majd egy nagyobb fazékba helyezzük. Figyeljünk arra, hogy ellentétben más csontokkal, ezt nem pirítjuk! Kétszer annyi hideg vizet öntünk rá, mint a csont mennyisége, lassú majd közepes tűzön másfél órán át főzzük, így nem lesz zavaros a „leves”. Ezt a levet leöntjük, és a csontot kiemelve, egy szűrőben lemossuk a felesleges habot róla. Tiszta vízbe és tiszta lábosba helyezzük. Körülbelül egy és negyed órán át főzzük, ez a víz már nem fog habosodni, így csak a felesleges zsiradékot tisztítjuk le róla húsz percenként.

Miután elfogyott a zsír a tetejéről, és a habot sem kell már lekanalaznunk, már ízesíthetjük karikára vágott sárgarépával, póré-, vörös-, és fokhagymával, petrezselyemmel, kakukkfűvel, babérlevéllel és friss paradicsommal. Négy órán át főzzük lassú-közepes tűzön. Majd a csontokat kivéve, a zöldségekkel kellő sűrűségig forraljuk.

Miután elkészült, hűtjük, hogy ne savanyodjon meg. Erre megfelelő alkalmatosság a mosogató, ha teleengedjük hideg vízzel, és ebbe állítjuk bele a fazekat. Ha párszor még a vizet is cseréljük, és esetleg jeget teszünk bele, egész hamar le lehet hűteni a levet. Ne sózzuk meg, mert ha például glace-t szeretnénk készíteni belőle további sűrítéssel, akkor az túl sóssá válhat. Utánsózni ugyanis bármikor lehet az ételt, elvenni belőle azonban nem.

Szentirmay
Szentirmay Fri, 2009-10-30 09:54

Megcsináltam, óriási siker, de javaslom próbáljátok ki, én tettem bele a végén 2 nagy gerezd fokhagymát szétnyomva. Higgyetek nekem, ez valami fantasztikus!!!!!

Sára

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikó / Harmathy Ildikó Tue, 2008-12-23 18:39

Beácskám, Édes!

Most készítem a hagymalekvárodat a 25.-i kacsasülthöz.
Szerintem ez a hagymalekvár NAGYON figyelemre méltó, örülök, amikor ilyen jópofaságok kerülnek a látóterembe!
Ildikó

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2008-12-17 11:38

Légyszives írd meg mi az az ALAPLÉ ? ÜDV. ANDI

110
lila hagyma 1 kg
vaj 5 dkg
balzsamecet 3 ek
marha alaplé 4 dl
vörösbor 1.5 dl
méz 0.5 teáskanál
kakukkfű 0.5 kk
étkezési keményítő 0.5 kk
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint