Hachis parmentier
cukormentes
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojásmentes
Susieliom
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 8% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 8% Zsír
-
250g burgonya144 kcal
-
40g sárgarépa15 kcal
-
45g vöröshagyma16 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
100g darált marhahús142 kcal
-
5g tejföl10 kcal
-
38g tej21 kcal
-
25g vaj179 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g rozmaring0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
13g sajt44 kcal
Összesen
573
kcal
- 8% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 8% Zsír
-
1000g burgonya578 kcal
-
160g sárgarépa58 kcal
-
180g vöröshagyma66 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
400g darált marhahús568 kcal
-
20g tejföl40 kcal
-
150g tej84 kcal
-
100g vaj717 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g rozmaring0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
50g sajt176 kcal
Összesen
2295
kcal
- 8% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 8% Zsír
-
48.4g burgonya28 kcal
-
7.7g sárgarépa3 kcal
-
8.7g vöröshagyma3 kcal
-
0.3g fokhagyma0 kcal
-
19.4g darált marhahús27 kcal
-
1g tejföl2 kcal
-
7.3g tej4 kcal
-
4.8g vaj35 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g rozmaring0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
2.4g sajt9 kcal
Összesen
111
kcal
- 8% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 30.7 g
Zsír
-
Összesen 31.4 g
-
Telített zsírsav 18 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 133 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 900.5 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 36 mg
-
Kálcium 186 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 80 mg
-
Foszfor 399 mg
-
Nátrium 189 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 42.3 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 302.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 514 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 5 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 43 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 11 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 52 micro
-
Kolin: 124 mg
-
Retinol - A vitamin: 213 micro
-
α-karotin 1238 micro
-
β-karotin 2996 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 110 micro
Összesen
573
kcal
- 8% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 122.9 g
Zsír
-
Összesen 125.4 g
-
Telített zsírsav 71 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 39 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 532 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3601.8 g
-
Cink 20 mg
-
Szelén 143 mg
-
Kálcium 745 mg
-
Vas 17 mg
-
Magnézium 319 mg
-
Foszfor 1596 mg
-
Nátrium 758 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 169.2 g
-
Cukor 27 mg
-
Élelmi rost 23 mg
VÍZ
-
Összesen 1211.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2055 micro
-
B6 vitamin: 6 mg
-
B12 Vitamin: 18 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 170 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 43 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 35 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 208 micro
-
Kolin: 494 mg
-
Retinol - A vitamin: 852 micro
-
α-karotin 4951 micro
-
β-karotin 11985 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 440 micro
Összesen
2295
kcal
- 8% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6 g
Zsír
-
Összesen 6.1 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 26 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 174.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 36 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 77 mg
-
Nátrium 37 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 8.2 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 58.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 99 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 10 micro
-
Kolin: 24 mg
-
Retinol - A vitamin: 41 micro
-
α-karotin 240 micro
-
β-karotin 580 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 21 micro
Összesen
111
kcal
Hozzávalók
-
1 kg burgonya
-
2 közepes db sárgarépa
-
2 közepes db vöröshagyma
-
2 gerezd fokhagyma
-
40 dkg darált marhahús
-
1 ek tejföl
-
1.5 dl tej
-
10 dkg vaj
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
1 csipet rozmaring
-
1 csipet szerecsendió
-
5 dkg sajt
Elkészítés
- A krumplit meghámozzuk, megmossuk, felkockázzuk, és feltesszük sós vízben főni.
- A hagymát és a répát megpucoljuk, és apróra vágjuk.
- Egy mélyebb serpenyőben vajon megpároljuk az apróra vágott répát és a hagymát, hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát is.
- A répához és a hagymához hozzáadjuk a darált vagy apróra vágott húst, sózzuk, borsozzuk, csipet rozmaringot is adunk hozzá, majd fedő alatt mintegy 10 percig pároljuk, míg a hús át nem sül és a répa meg nem puhul.
- Ha a krumpli megpuhult, elkészítjük a krumplipürét: összenyomkodjuk a krumplit, körülbelül 5 dkg vajjal, egy evőkanál tejföllel és 1-1,5 deci tejjel krémesre kikeverjük. Szerecsendióval, sóval és borssal ízesítjük.
- Kivajazott edény(ek)be tesszük a rétegeket: először a húsos-répás-hagymás keveréket körülbelül félig-kétharmadig, majd a krémesre kikevert krumplipürét rásimítjuk.
- Reszelt sajttal megszórjuk a tetejét, és 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük körülbelül 10 percre. Ha van grill fokozat a sütőn, akkor a végén arra tesszük, hogy megpiruljon a tetején a sajt.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 10 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 17
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 6
- Össznézettség: 1951
- Feltöltés dátuma: 2015. április 15.
Ajánló
Az eredeti recept szerint a hachis parmentier darált marhahúsból készül, de rengeteg verziója létezik. Én készítettem már húsvéti főtt sonka maradékából is apróra vágva, de olyat is ettem már, ami főtt kacsahúsból készült, így bármilyen főtt hús felhasználható hozzá. Az eredeti receptben a krumplit egyébként tejben főzik meg, és van, aki sajtot (pl. parmezánt) is tesz bele, de a lényeg, hogy minél krémesebb legyen a krumplipüré, attól lesz igazán finom.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- Speciális étrendek:
Susieliom
5 recept
Amikor Párizsban tanultam, sokszor ettem ilyet, ez Franciaországban egy nagyon népszerű, hagyományos étel. Tulajdonképpen egy francia pásztorpite-féleség, de nagyon sok változata van.