Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Habos-mákos szelet

Habos-mákos szelet
Habos-mákos szelet
95 perc / előkészület: 20 perc sütés: 75 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt a sütit hétvégi desszertként sütöttem meg, most először. Nálunk nagyon ízlett a családnak, mákrajongóknak pedig feltétlenül ajánlom az elkészítését. A sok karácsonyi krémes süti után némi felüdülést jelent. Ha esetleg van a fagyasztóban némi tojásfehérje, a felhasználásoz ideális ez a recept.
Senkit ne ijesszen meg a hozzávalók sokasága, mert az elkészítés voltaképpen egyszerű.

hozzávalók / 12 adag

A tésztához

A töltelékhez

A habhoz

ajánlat

Kínálhatjuk bármilyen pikáns lekvárral, rum- vagy vaníliasodóval (én az utóbbival fogom és szilvalekvárral) tízóraira, uzsonnára, vendégvárónak egy csésze kávé mellé.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tészta hozzávalóiból elkészítjük az omlós tésztát. Cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, és 1 órára a hűtőszekrénybe tesszük.
  2. A töltelékhez forró vízzel leöblítjük a mazsolát, és megöntözzük a rummal. Az őszibarackokat kiemeljük a levükből, és 2x2 cm-es kockákra vágjuk. A vajat/margarint felolvasztjuk.
  3. Egy mélyebb, közepes méretű tepsit sütőpapírral kibélelünk. A tésztát lisztezett munkalapon a tepsi nagyságával azonos lapra nyújtjuk, a tepsibe terítjük, nyomkodjuk, villával sűrűn megszúrkáljuk, és középső bordamagasságra állított rácson 15 percig sütjük.
  4. Közben a 6 tojást kettéválasztjuk, a tojásfehérjéket egy csipet sóval habbá verjük, majd apránként hozzáadunk 50 gramm porcukrot, és kemény habbá verjük. A tojások sárgáját fehéredésig keverjük a maradék 50 gramm porcukorral, aztán hozzáadjuk a langyos vajat/margarint, a reszelt citromhéjat, a fűszereket, majd kanalanként, felváltva a tojáshabot és a mákot, végül a rummal együtt a mazsolát.
  5. Az elősütött tésztát megszórjuk a zsemlemorzsával és az őszibarackkal, majd a tetejére simítjuk a mákkrémet. Visszatesszük a sütőbe, és további 45-50 percig sütjük (tűpróba!).
  6. A habhoz a tojásfehérjéket a citromlével felverjük, apránként hozzáadjuk a porcukrot, és fényes-kemény habbá verjük. Nagyobb méretű és átmérőjű csillagcsőrös habzsákba szedjük, majd 3x7cm-es szélességű csigaalakzatban a forró sütemény tetejére nyomjuk.
  7. Visszatesszük a sütőbe, és további 8-10 percig, enyhe pirulásig sütjük
  8. A tepsiben hagyjuk langyosra hűlni, azután sütőpapírtól óvatosan rácsra emeljük, és hagyjuk egészen kihűlni.
  9. Tálaláskor 7x7 cm-es kockákra vagy 3,5x7 cm-es szeletekre vágjuk, és pikáns lekvár vagy rumsodó kíséretében kínáljuk. 24 szelet lesz belőle.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 20x30x6 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 19 437
elküldve: 3
receptkönyvben: 248
elkészítve: 3/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Zsuska

Mióta szakács: 2010.11.19.
14 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: tízórai, uzsonna
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

mákos-barackos pite, habos-mákos-barackos szelet

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

611
finomliszt 300 g
vaj 200 g
porcukor 80 g
vaníliás cukor 2 csomag
sütőpor 1 kk
1 csipet
citromhéj 1 citromból nyert
tojássárgája 1 db
tejföl 2 ek
mazsola 50 g
rum 0.5 dl
őszibarack konzerv 420 g
vaj 50 g
tojás 6 db
porcukor 100 g
citromhéj 1 citromból nyert
szegfűszeg 0.5 kávéskanál
fahéj 0.5 kk
mák 300 g
zsemlemorzsa 3 ek
tojásfehérje 4 db
citromlé 2 kk
porcukor 200 g