Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Almás-habos kocka

Almás-habos kocka
Almás-habos kocka
90 perc / előkészület: 40 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (54)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Családi és baráti körben is igen szép számú hódolótáborral rendelkezik ez a remek sütemény. Hosszú évek óta készítem, különösen őszi vagy téli vasárnapi süteményként. Alapja egy kevert tészta, amelyre a párolt alma kerül, majd a mandulával megszórt tojásfehérje habkorona zárja a rétegeket. Langyosan és hidegen is igazán finom. Csak javasolni tudom a kipróbálását.
 

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A töltelékhez

A habhoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Először az almát meghámozzuk, lereszeljük és a cukorral, fahéjjal, reszelt citromhéjjal fedő alatt megpároljuk. A párolás vége felé a fedőt vegyük le, hogy az alma leve el tudjon párologni.
  2. A tésztához a vajat a cukorral, a tojások sárgájával habosra keverjük. A lisztet összekeverjük a sütőporral és a vajas keverékhez adjuk a tejjel együtt, majd jól kikeverjük.
  3. Egy közepes méretű (20x30 cm) tepsit kibélelünk sütőpapírral, a tésztamasszánkat rákenjük és elegyengetjük. (Nem kell megijedni, a tészta nem túl lágy és kissé ragadós is, de spatulával vagy akár kanállal a tepsibe lehet kenni. Sülés közben szépen, egyenletesen fel fog emelkedni.)
  4. A tésztára simítjuk a párolt almát és 180 fokon addig sütjük, amíg a tészta át nem sül (kb. 20-25 perc). Tűpróbával ellenőrizzük.
  5. A tojások fehérjét a cukorral habbá verjük, az elősütött almás tésztára kenjük és megszórjuk szeletelt mandulával. 2-3 percig 180 fokon sütjük tovább a süteményt, ekkor kap egy kis kérget a hab. Ezt követően levesszük 140-150 fokra a hőfokot és addig sütjük, illetve szárítjuk így a süteményt, amíg a hab át nem sül (20-25 perc)
  6. Felül egy keményebb réteg legyen, alul puhább legyen a hab. (Ezt igazából az ujjainkkal tudjuk a legjobban megtapogatni, természetesen ügyelve arra, hogy nehogy megégessük a kezünket.)
  7. Miután megsült a habos-almás sütemény, 10-15 perc pihentetés után szeletelhetjük is és fogyasztható.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 20x30 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 9
össznézettség: 171 123
elküldve: 66
receptkönyvben: 1 582
elkészítve: 76/105
Facebookon megjelent: 1

szakács

Tündér

Mióta szakács: 2010.03.19.
257 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
kategória: édes süti
nehézség: közepes
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

kevert tészta almával és habbal, almás-habos sütemény, süti almával és sült habbal

Hozzászólások (54)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Eezsebet
Eezsebet Sun, 2018-11-04 19:55

Kiprobaltam a retetet nagyon finom a csalad nagyon orult neki koszonom a retetet!

dobayv
dobayv Thu, 2017-10-26 16:10

Nagyon szuper recept. Mar ketszer is elkeszitettem, mert az elsonel a habot elrontottam. A cukor egy kicsit tenleg sok, lehet kevesebbet tenni, csak a habnal nem. A hab sutesekor nekem az jott be, hogy nem nyitogattam a sutot es miutan lekapcsoltam, meg 10 percre bent hagytam hulni, sot utana is fokozatosan nyitottam csak ki a suto àjtajat, igy a hab nem esett ossze.

Shephard
Shephard Sun, 2016-07-31 14:06

Kedves Tunder!

Tegnap elkeszitettem a sutit, finom lett, tetszett a csaladnak :) En olvasztott vajjal keszitettem igy jol elkenheto volt a teszta, legkozelebb tobb almat teszek bele :) Koszonom a receptet, szep napot :)

márta66
márta66 Wed, 2016-04-13 13:31

Elkészítettem, nagyon finom sütemény, igazán sikerem volt vele, mindenki nagyon értékelte. Szerintem is remek! Nálunk bevonult az almás sütik arzenáljába:-) És még valami: végre olyannak sikerült a tetején a hab, amilyennek a nagykönyvben meg van írva. Ugyanis nem spóroltam ki belőle a cukrot, így lett tartása, kívül ropogóssága (még harmadik nap reggel is, a hűtőből kivéve az utolsó kis kockát). Hogy ne legyen túl édes a süti, a tésztába mindösszesen egy bourbon vaniliás cukrot tettem - és egy kis citromhéjat. Az almát, amit a nyáron a saját fánkról szedtem és natúr megdinszteltem, lefagyasztottam és most felengedtem, meg sem cukroztam, csak megszórtam fahéjjal. Így pontosan annyira volt édes az összhatás, amennyire kellett. Ezer köszönet!!!

ani 75
ani 75 Mon, 2015-09-07 18:48

Hűűű de finom süti!Nem rajongok a hagyományos almásért ezért kerestem rá erre a receptre,és nem bántam meg hogy kipróbáltam.Finom volt ....csak kevés. Köszönöm a receptet.

bnicc
bnicc / bnicc Sun, 2015-01-25 13:59

Szia!

Nekem nem jött be ez a recept. Nagyon szeretjük az almásakat, de ennek ízetlen a tésztája, a hab a tetején meg kevés, ami a képen van az nem 4 tojásfehérje habja, én mindent a megadott mennyiséggel csináltam, s nem lett jó. Készítettem ettől már jobbat is. Sajnálom.

Kispamicsek
Kispamicsek Tue, 2013-11-05 10:33

Szia Tündér!

Többször is megsütöttem már ezt a finom almásat, de én dupla adagból, mert igen népes a családom. :-) Nagyon finom!!! Megbolondítottam az almát egy kis narancshéjjal, mennyei volt. Köszönöm a receptet!

Myrna53
Myrna53 Sun, 2013-08-25 22:45

Szia Tündér!
Ma délután elkészítettem, s fantasztikusan finom ez a süti!
Apró változtatást csináltam - fél citrom reszelt héját a tésztába tettem, a citromlevet pedig a fölvert tojáshabba. Micsoda ízek, s micsoda illat terjengett a házban.....
Minden tökéletesen sikerült, de amikor kihűlt, a hab, mintha megereszkedett volna, nem volt olyan
magas, pedig úgy készítettem, ahogy leírtad.
Köszönöm, hogy megosztottad ezt a csodás receptet!

paprika1409
paprika1409 Tue, 2013-08-20 21:27

Ma megcsináltam ezt a sütit egy kis különbséggel.
A tésztára kb. 6-8 evökanál baracklekvárt kentem és arra tettem az almát.
A nagy palacsintasütöbe tettem 3 evökanál cukrot, hagytam egy kicsit megolvadni, megbarnulni, arra tettem a vékonyra vágott almát és fedö nélkül hagytam ugy 8-10 percig párolni. Miután kihült, rátettem az almát a tésztára. A többit a Rezept szerint csináltam, pontosabban 200 g cukor helyett csak 150 g-ot tettem bele.
Nagyon finom!!!
Hogy a hab szép magasra feljöjjön, bekapcsoltam a grillt gyengére ugy 2 percre, aztán visszaállitottam a sütöt megint alsó-fölsö melegre 140 °C-ra. Nagyon jól sikerült!

lmela2
Mela / lmela2 Mon, 2012-10-22 16:55

Szia Tündér!
Nagyon finom volt ez a sütemény, én ma készítettem el. A cukor mennyiségét kicsit csökkentettem mind az almánál, mind a habnál, a tetejére pedig durvára tört diót raktam. Isteni lett. Mindent annyi ideig sütöttem, ameddig írtad, és szuper lett!!!!

Riera
Riera Wed, 2012-10-03 14:01

A tojáshab helyett használhatok tejszínhabot a tetejére?

Ízes kalandok
Tündér / Ízes kalandok Wed, 2012-10-03 16:28

Elsőre azt mondanám, hogy nem, mivel itt együtt is sül a tojáshab a tésztával és az almával. Ez így finom. Ha nem szereted a tojáshabot célszerű más süteményt választani. (De, ha van kedved kísérletezni, megsütheted az almás tésztát, kihűtöd és teszel rá tejszínhabot, bár szerintem az már egy teljesen más jellegű sütemény lesz, eltér az eredetitől.)

alfaniki
alfaniki Tue, 2012-04-03 21:31

Sikeres süti kedvenc :) bár az elején a ragacsos tészta kicsit megrémített,h lesz ebből süti...érdekes,h ilyen ragacsmassza az alap.. 7 db almát hámoztam meg és vékony szeletekben 3 sorban raktam a 'nyers' tésztára,3 dkg cukorral,1 cs vanilin cukorral,és kevés fahéjjal szórtam meg,fél citrom levét csepegtettem rá! Gyönyörűen felemelkedett az építményem :) és a végén ahogy a recept irta rákentem a habot,bár én csak 10 dkg cukorral készítettem azt is! Egész mandula darabjaim voltak itthon,botmixerrel összedaráltam őket,és 5 perc habösszesütés után szórtam rá a hab tetejére a mandula forgácsaimat :) alig vártam,h ujabb 15 percet 140 fokon rásüljön a mandula,és pihenjen majd kihűljön!!! Végeredmény : húúú, de Finom!!!esti kalória bomba bevitelt ki sem merem számolni,mert a fél tepsivel már most elfogyott!!!

fabrikfan
fabrikfan Wed, 2012-03-07 16:45

Tökéletes lett, a hab is a tetején, bár nekem is túl édes, pedig csökkentettem a cukorból. De azért el fog fogyni :-)

Ízes kalandok
Tündér / Ízes kalandok Wed, 2012-03-21 17:26

Kedves Fabrikfan! Tapasztalatom szerint a hab keménységéhez kell a cukor mennyiség, bár kicsit csökkenthető.(Kevesebb cukor esetén kicsit lágyabb lesz a hab...)

xoiskg
Helga / xoiskg Mon, 2012-03-05 12:06

Kedves Tündér!
Tegnap megsütöttem ezt az almás sütit, hatalmas sikert aratott! Mindent úgy csináltam ahogy leírtad, csupán dupláztam az adagokat... :) Tökéletes recept, tökéletes végeredmény! Csak ajánlani tudom, bátran próbálja ki más is!
Köszönöm a receptet! Helga

cirkumpater
cirkumpater Sun, 2012-02-05 12:05

tegnap készitettem el, tetszik mindenkinek.egy kérdés: a hab teteje nem lett ropogos csak puha maradt habar kapott egy kis barna szint, pedig a leirtak alapján sütöttem, mért lehet ez? amugy szépen megsült a hab belseje.üdv.

Ízes kalandok
Tündér / Ízes kalandok Tue, 2012-02-14 21:35

Kedves Cirkumpater! Nem tudok mást javasolni, mint amit a receptben is írtam: az ujjunkkal tapintva érezhetjük, hogy kellően megszáradt-e a hab teteje, ha puha és az ujjunkra ragad, tovább kell szárítani alacsony hőfokon.

Maffci
Maffci / Maffci Sat, 2011-10-01 21:57

Naagyon finom! Pitemániás családom el volt ájulva tőle, és legközelebb is ezt kérik!:) Köszi a receptet!

Locacica
Locacica Sun, 2011-04-03 16:47

Úristen ez mennyire jól néz ki! Tutira meg fogom csinálni! :-) Köszi érte!

gigi999
gigi999 Fri, 2011-04-01 18:48

Nagyon szépen köszönöm a receptet!!!!!!!!!Ma elkészitettem a családom imádja!!!!

Västerås
Hugi / Västerås Fri, 2011-02-11 01:44

Köszönöm a receptet!

Figyelmetekbe ajánlom, hogy vizzel is helyesithetö a tej. Én vizet használtam mivel olyan személy volt a vendégem aki tejallergiás.

Ízes kalandok
Tündér / Ízes kalandok Tue, 2011-01-11 08:41

Kedves Zsuzsi! Örülök, hogy azért ízlett! A tésztánál az alaprecepthez képest csökkentettem a cukor mennyiséget (már így szerepel a receptben). Ha a tojásfehérjénél csökkented a cukrot, más lesz a hab állaga, lazább és kevésbé lesz ropogósabb.

szneki
Szneki / szneki Thu, 2011-01-20 17:51

Aha mondasz valamit:) Nem baj,isteni finom,máskor is elkészítem.
Ahogy sütöttem másnap utaztam haza anyukámhoz,vittem neki is belőle,befalta:)
Sikere volt:)
Minden jót!
Zsuzsi

szneki
Szneki / szneki Mon, 2011-01-10 17:50

Kedves Tündér!

Tegnap elkészítettem a sütit:)
Kicsit (1-2 cm) kisebb tepsibe tettem,mert nincs pont olyan méretű tepsim mint amit a recepted ír,így a közepe nehezen sült meg,az alja meg odaégett,de sebaj mert szépen levágtam róla:)
Nekem ennyi cukormennyiséggel viszont túl édes,legközelebb kevesebbet teszek bele.
De nagyon nagyon finom!
köszi:Zsuzsi

bejjjacska
bejjjacska Sun, 2011-01-09 17:24

Szia!

Hát ma megcsináltam, annyi különbséggel, hogy darabolt diót tettem rá. De ez valami isteni!!! El kell dugjam, mert fogyókúrán vagyok. :) Köszi mégegyszer. :)

herzsi58
herzsi58 Sun, 2011-01-09 15:22

Elkészítettem, nagyon finom és gyorsan elkészithető sütemény.
Köszi a receptet. Erzsi

adrica
adrica Thu, 2011-01-06 23:52

szia Tündér! Isteni finom, gyorsan elkészíthető, és még az én pite faló férjem is azt mondta legközelebb is ezt készítsem!
köszönet a jó receptért.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2010-11-15 23:36

NAGYON FINOM!

902
finomliszt 28 dkg
vaj 20 dkg
cukor 10 dkg
tojássárgája 4 db
sütőpor 1 csomag
tej 4 ek
alma 1.5 kg
cukor 10 dkg
vaníliás cukor 1 ek
fahéj 1 tk
citromhéj 1 citromból nyert
tojásfehérje 4 db
cukor 20 dkg
mandula 5 dkg