Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Habos lekváros-mazsolás tészta

Habos lekváros-mazsolás tészta
Habos lekváros-mazsolás tészta
50 perc / előkészület: 20 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon szeretjük a stíriai metéltet, de öt emberre néha már húzós a túró ára bele. Ez a változat olcsóbb, hasonlít rá :) Ha hófehérnek szeretjük a habot, akkor a lekvárt rétegezhetjük a tésztába is! Ilyenkor a fele tésztát öntjük a formába, rá egy réteg lekvár, majd a maradék tészta és ismét lekvár. Süthetjük jénaiban, piteformában, tortaformában, de természetesen kisebb méretű tepsiben is. A mazsola nálam kimaradt - a gyerekek nem szeretik sajnos -, és nagy siettemben csak a tészta tetejére került lekváros réteg. :)

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Magában is nagyon finom, de gyümölcsöntettel vagy lekvárral is tálalhatjuk.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A szokásos módon megfőzzük a tésztát, leöblítjük, lecsepegtetjük.
  2. A mazsolát beáztatjuk.
  3. Szétválasztjuk a tojásokat: a) a sárgája mind egy tálba megy, b) a fehérjéből két külön tálba tesszük: az egyikbe kettő, a másikba három fehérje kerül.
  4. A két tojásfehérjéből kemény habot verünk.
  5. A tojások sárgáját a puha margarinnal és a cukor felével habosra keverjük. Hozzáadjuk a tejfölt, a sót, belereszeljük a citromok héját. Kikeverjük, majd a tésztára öntjük és összeforgatjuk (amennyiben mazsolát is teszünk a tésztába, azt a tojássárgás masszába tegyük, és azzal együtt adjuk a tésztához).
  6. A két tojásfehérjéből vert habot óvatosan forgassuk össze a tésztával.
  7. Öntsük a tésztát kivajazott, morzsázott sütőformába. Kenjük meg a tetejét a 4-5 ek. lekvárral.
  8. Előmelegített sütőben süssük meg.
  9. A maradék három fehérjéből verjünk kemény habot a maradék cukorral. Adhatunk hozzá ízesítésnek 2-3 ek lekvárt, pár csepp citromlevet vagy ecetet is.
  10. A megsült tésztát vegyük ki a sütőből, kenjük a tetejére a fehérjehabot.
  11. Az eredeti recept szerint 200 fokos sütőben 3-5 perc alatt kell a habot rápirítani a tészta tetejére. Mi nem szeretjük, ha nyers a hab, ezért én 5-10 percig 150 fokos sütőben szoktam még sütni (ekkor kezd a hab teteje itt-ott pirosodni), majd 200 fokon 3-5 perc alatt kap színt a hab.
  12. Ízlés szerint gyümölcsöntettel vagy kevés rummal kikevert baraclekvárral kínáljuk.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 8 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 6 107
elküldve: 3
receptkönyvben: 131
elkészítve: 0/3
Facebookon megjelent: -

szakács

nyihaj

Mióta szakács: 2011.07.20.
120 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

habos sült tészta, réteges habos tészta, stíriai tészta

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

896
cérnametélt 20 dkg
tojás 5 db
margarin 10 dkg
cukor 15 dkg
tejföl 1.5 dl
citromhéj 2 citromból nyert
vaníliás cukor 2 csomag
1 csipet
sárgabaracklekvár 15 dkg
mazsola 10 dkg
margarin 1 ek
zsemlemorzsa 1 ek