r
Nosalty Logó

Habos almás-mákos szelet

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
nyihaj
Habos almás-mákos szelet
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
155 °C
  • 4% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 11% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A habhoz

Összesen 1418 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 11% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A habhoz

Összesen 5670 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 11% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A habhoz

Összesen 242 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    23.8 g

Zsír

  • Összesen
    58 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    18 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    27 g
  • Koleszterin
    111 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2308.9 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    44 mg
  • Kálcium
    948 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    249 mg
  • Foszfor
    693 mg
  • Nátrium
    356 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    211.3 g
  • Cukor
    133 mg
  • Élelmi rost
    20 mg

VÍZ

  • Összesen
    259.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    327 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    16 mg
  • D vitamin:
    22 micro
  • K vitamin:
    37 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    95 micro
  • Kolin:
    110 mg
  • Retinol - A vitamin:
    302 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    277 micro
  • β-crypt
    29 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    188 micro
Összesen 1418 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    95.2 g

Zsír

  • Összesen
    231.8 g
  • Telített zsírsav
    38 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    73 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    108 g
  • Koleszterin
    446 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    9235.5 g
  • Cink
    23 mg
  • Szelén
    174 mg
  • Kálcium
    3792 mg
  • Vas
    30 mg
  • Magnézium
    997 mg
  • Foszfor
    2771 mg
  • Nátrium
    1425 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    19 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    845 g
  • Cukor
    533 mg
  • Élelmi rost
    78 mg

VÍZ

  • Összesen
    1036.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1310 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    20 mg
  • C vitamin:
    65 mg
  • D vitamin:
    87 micro
  • K vitamin:
    147 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    381 micro
  • Kolin:
    438 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1209 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    1107 micro
  • β-crypt
    114 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    753 micro
Összesen 5670 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.1 g

Zsír

  • Összesen
    9.9 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    19 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    395.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    162 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    43 mg
  • Foszfor
    119 mg
  • Nátrium
    61 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    36.2 g
  • Cukor
    23 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    44.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    56 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    19 mg
  • Retinol - A vitamin:
    52 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    47 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    32 micro
Összesen 242 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A habhoz

Elkészítés

A tésztához

  1. A tészta hozzávalóiból tésztát gyúrunk. Liszt és evőkanál-méret függő, hogy mennyi tejfölt fog felvenni a tészta. Gluténmentes liszttel 2-3 ek tejföl biztos kelleni fog! A tészta ne legyen kemény, de ne ragadjon a kezünkhöz! Fóliába csomagolva 2 órát hűtőben pihentetjük. (Gluténmentes liszttel én azonnal nyújtom, kissé törékeny-, és vajazott, lisztezett tepsibe teszem, majd ezzel együtt megy a hűtőbe.) Ne ijedjünk meg, ha több darabba törik a tésztánk, a tepsiben könnyű összenyomkodni, úgyse fog látszani. :)
  2. A vajazott, lisztezett tepsiben levő tésztát előmelegített sütőben 10 perc alatt félig megsütjük (légkeveréssel 155 fok, anélkül 170).
  3. A töltelékhez az almákat meghámozzuk, kimagozzuk és durvára reszeljük. Hozzáadjuk a mákot, lekvárt. A porcukor és a citromlé mennyiségét az ízlésünk határozza meg. Egyneművé kavarjük.
  4. Az elősütött tésztára simítjuk a tölteléket és 15 percre visszatoljuk még a sütőbe.
  5. A fehérjét közben kemény habbá verjük, majd apránként adjuk hozzá a cukrot, a végén pedig az ecetet. Nem kell félni: nem fog érződni az íze, de a fehérjehab édességét tompítja kissé.
  6. A fehérjehabot a süteményre simítjuk, majd 20 percre még visszakerül a sütőbe. Ekkor már csak szárítjuk a habot, 50 fokon légkeveréssel. Figyeljük, hogy a hab szép fehér maradjon. :)
  7. A kihűlt süteményt forró vízbe mártott késsel szeljük.
  • Sütés hőfoka: 155 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 30x25
  • Sütés ideje: 45 perc
  • Elkészítettem: 22 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 5
  • 7 napos nézettség: 20
  • Össznézettség: 12609
  • Feltöltés dátuma: 2012. december 06.

Ajánló

Nekem igazi karácsonyi sütemény. :) Gluténmentes bejglit nem szoktam sütni, nekem ez a mákos helyette a karácsonyi mákos süti.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Meglepve láttam, hogy nincs fent az oldalon a recept! 10 éve sütöm minden karácsonykor ezt a sütit, nagyon szeretem. Idén először készítettem gluténmentes liszttel. A család nem vette észre :) Igaz, a tészta itt csak jelzésértékű, kis linzeres alap. Szerintem mindenképp kell bele a 10 dkg kenyér- vagy süteményliszt, anélkül nagyon törékeny lenne a tészta. A fotón levő süti már másnapos, a hab így nem a legfrissebb.

Hozzászólások (6)

Oli(E)va

Szia, Hajni, ez a suti engem a nagyim almas-makos retesere emlekeztet (a toltelek), olyan finomat senki se tudott sutni... Koszi a receptet, biztos, hogy el fogom kesziteni a kozeljovoben. Udv, Eva

nyihaj

Szia Éva! Remélem ízlik majd, bár a Nagyid rétesét biztos nem fogja lekörözni :) Üdv, Hajni

Oli(E)va

Az emlekeket nem lehet lekorozni...:)) A suti, biztos vagyok benne, hogy nagyon finom, a napokban meg is sutom...Szep hetveget, Eva

Törölt felhasználó

Én a tojásfehérjét citrommal szoktam felverni, kicsit gyengébb, mint az ecet, és attól is szép fényes lesz a hab. üdv Vali

nyihaj

Szia Vali! Citrommal még sose készítettem, de biztos tökéletes úgy is. Köszönöm a tippet! Üdv, Hajni

Törölt felhasználó

Szia. Hajni. Szerinted másnap rálehet sütni a tojáshabot.? Megsütném karácsonyra,kicsit jó lenne el?re dolgozni. Köszönöm. Judit.

nyihaj

Judit! Bevallom nem tudok okos tanácsot adni... én nem merném... mert a hab alatt a sütemény is forró még, így ez is hozzájárul a hab állagához. Illetve félnék, hogy a már kih?lt süteményt az újabb adag h? kiszárítja. Ha kipróbálod, bevállalod, írd meg kérlek a tapasztalataidat! Üdv, Hajni

Törölt felhasználó

Szia Hajni. Köszönöm válaszod, de aszt hiszem eszt most nem vállalom be. Karácsonyra. Judit.

Törölt felhasználó

Tegnap rászántam magam végre, és megsütöttem. Mondhatom nagyon finom volt, mutatós. Nagy sikere volt, többször el fogom készíteni. Köszönöm a jó receptet. Vali

nyihaj

Kedves Vali! Nagyon örülök, hogy jól sikerült és megírtad! Hajni

Törölt felhasználó

ma újra megsütöttem, nem volt elég, szóval nagyon finom a süti, csak ismételni tudom újra meg újra!!

nyihaj

Ez nekem legalább annyira nagy öröm, mint neked! Köszönöm, hogy megírtad :)

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A habhoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ezért riad fel álmából sok ember éjjel 3-kor

Sok emberrel előfordul, hogy éjjel háromkor egyszer csak felriad álmából. Hogy mi okozza ezt a megmagyarázhatatlan jelenséget? Nem a mellkasunkra fekvő szellemek, sokkal inkább szorongásaink lehetnek a felelősek a kellemetlenségért.