Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Gyümölcsmentő sütemény

Gyümölcsmentő sütemény
Gyümölcsmentő sütemény
55 perc / előkészület: 15 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon sok fordított süteményrecept van a neten, és ezt legalább annyiféleképpen lehet elkészíteni, mint a muffint. Nálunk kötelező elem a citromhéj és egy kis darált mag. A citrom jól ellensúlyozza a karamell édességét.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Ezt Kálmán-körtéből és Champion barackból készítettem, mert ettől roskad a fa. Aki még sosem sütött, ez annak is sikerélményt ad. De a karamell készítésénél vigyázni kell, mert égési sérülést okozhat.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy jénai tálban megkaramellizáljuk a cukrot, és körbefolyatjuk az edényben. Félretesszük hűlni. Olyan hangja lesz, mintha millió darabra törne a jénai, de csak a karamell hűl, illetve repedezik. Ezalatt elkészítjük a tésztát.
  2. Mint a muffinnál, külön-külön összekeverjük a száraz, illetve a nedves anyagokat.
  3. A gyümölcsöket csak ekkor hámozzuk meg, hogy ne barnuljon meg.
  4. Az edénybe belesorakoztatjuk a gyümölcsöket, és ráöntjük a tésztát.
  5. Megsütjük előmelegített sütőben.
  6. Langyosra (!) hűtjük a süteményt, és kifordítjuk egy tálra. Nem szabad teljesen kihűteni, hogy a langyos karamell beszivároghasson a tésztába. (Nem fog folyni átfordítás közben!)
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 20x30 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 10 301
elküldve: 4
receptkönyvben: 166
elkészítve: 2/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Szeva

Mióta szakács: 2010.02.23.
46 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
receptverseny: Judafest receptverseny
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

gyümölcsös-karamellás szelet, tepsiben sült gyümölcsös

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

era972
"Inom" / era972 Wed, 2013-06-12 18:46

Gratulálok, nagyon érdekes az elkészítése a sütinek, de biztosan finom is! Mindenképp kipróbálom, további sok sikert! Üdv: Era.

Szeva50
Szeva / Szeva50 Wed, 2013-06-12 20:23

Köszönöm a gratulációt, nagy öröm volt a díjazottak között látni a süteményt. Ez attól gyümölcsmentő, hogy bármilyen gyümölcsből elkészítheted, csak ne legyen túl lédús. pl eper, meggy stb. (Ráadásul a nagyon lédús gyümölcs el is veszti az alakját sütéskor.) Üdv: Éva

gboebe
gboebe Tue, 2013-05-28 10:05

Jól néz ki, egyszerű, ettől nagyszerű, és a gyümölcsök miatt csakis finom lehet. Szombaton elkészítjük a családnak. Köszi.

D.G.
D.G. Sun, 2012-10-28 19:55

Kedves Szeva!
Nagyon szépen köszönöm a receptet, megsütöttem. Erről a sütiről csak szuperlatívuszokban lehet beszélni. Igaz, hogy külön edényben készítettem a karamellt és csak utána öntöttem a tepsi aljába, mert mindjárt dupla adaggal kezdtem. (Az edényben visszamaradt karamell nagyon finom amikor egy kis tejben feloldom.) Gyümölcsnek én kemény, ízes, téli körtét és fügét használtam. Ez egy gyors és különlegesen finom süti.

Szeva50
Szeva / Szeva50 Mon, 2011-09-12 13:58

Kedves Anya-banya! Mikor írtam a receptet, direkt megmértem a jénai tálat (20x30cm). Tégy a gázra egy lángelosztót. Mintha lábas lenne, ebben karamellizáld a cukrot. Semmi különös nincs a dologban azon kívül, hogy nem lesz felesleges mosatlanod és cukorveszteség. A jénaiban szoktunk főzni is, tehát ne félj, hogy nem bírja a hőt. A lángelosztót (lap vagy szita) ne felejtsd el használni, és bánj kesztyűs kézzel a jénai tállal. Remélem kimerítő voltam, sok sikert. Éva

Anya-banya
Anya-banya Mon, 2011-09-12 13:18

Szeva Szeva!
Mekkora jénaira gondoltál és hogyan karamelizálsz jénaiban.
Köszi a választ.

748
körte 3 db
őszibarack 3 db
szőlő 5 dkg
cukor 15 dkg
tojás 2 db
kefir 1.75 dl
napraforgó olaj 0.5 dl
citromlé 1 fél citromból nyert
cukor 10 dkg
finomliszt 20 dkg
sütőpor 1 csomag
citromhéj 1 citromból nyert
dió 1 marék
1 csipet