r
Nosalty Logó

Gyömbéres töltött cukkini

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
wsedfcgjmt
Gyömbéres töltött cukkini
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
150 °C
  • 8% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A gyömbéres töltött cukkinihez

Összesen 448 kcal
  • 8% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A gyömbéres töltött cukkinihez

Összesen 1790 kcal
  • 8% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A gyömbéres töltött cukkinihez

Összesen 97 kcal
  • 8% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 81% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    34.9 g

Zsír

  • Összesen
    25.3 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    110 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1648.8 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    30 mg
  • Kálcium
    242 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    83 mg
  • Foszfor
    453 mg
  • Nátrium
    832 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    21.2 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    356.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    124 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    110 mg
  • D vitamin:
    28 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    63 micro
  • Kolin:
    120 mg
  • Retinol - A vitamin:
    85 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    464 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    11296 micro
  • Lut-zea
    2060 micro
Összesen 448 kcal
  • 8% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 81% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    139.6 g

Zsír

  • Összesen
    101.4 g
  • Telített zsírsav
    37 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    39 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    18 g
  • Koleszterin
    438 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6595.2 g
  • Cink
    14 mg
  • Szelén
    121 mg
  • Kálcium
    969 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    333 mg
  • Foszfor
    1811 mg
  • Nátrium
    3329 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    84.8 g
  • Cukor
    41 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

VÍZ

  • Összesen
    1425.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    495 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    439 mg
  • D vitamin:
    111 micro
  • K vitamin:
    51 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    35 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    253 micro
  • Kolin:
    480 mg
  • Retinol - A vitamin:
    338 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    1856 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    45185 micro
  • Lut-zea
    8239 micro
Összesen 1790 kcal
  • 8% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 81% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.7 g

Zsír

  • Összesen
    5.6 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    24 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    365 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    54 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    100 mg
  • Nátrium
    184 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4.7 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    78.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    27 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    24 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    27 mg
  • Retinol - A vitamin:
    19 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    103 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    2501 micro
  • Lut-zea
    456 micro
Összesen 97 kcal

Hozzávalók

A gyömbéres töltött cukkinihez

Elkészítés

A gyömbéres töltött cukkinihez

  1. Egy lábasban olajon megpirítjuk a 3 gerezd fokhagymát (akár több darabban, akár megtörve egészben), majd hozzáöntjük az 5 dl passzírozott paradicsomot. Hozzáadjuk az oregánót, lefedjük (vagy fedéllel vagy cseppfogó szitával, a lényeg, hogy fröcsög). Kb. fél óra elég neki. Utána ízlés szerint cukrozzuk és sózzuk (ezeknek kell fél perc, míg elolvadnak).
  2. Amíg a paradicsom fő, megmossuk, és meghámozzuk a cukkinit. Hosszában kettévágjuk (így két kis teknőt kapunk).
  3. Serpenyőben (vagy wokban) olajat melegítünk, beleszórjuk a vékony csíkokra (zsülienre) vágott gyömbért, majd a vékony szeletekre vágott vöröshagymát, és hozzáadjuk a kurkumát. Ha már egy picit pirult a vöröshagyma, akkor mehet bele a 3 gerezd fokhagyma, amit én nagyobb darabokra vágtam. Ha az embernek már van rutinja, akkor ilyenkor is meg lehet sózni, ha nincs, akkor inkább a hús hozzáadása után. Ha már eléggé megpirult mindez, akkor adjuk hozzá a darált húst, és pár percig pirítjuk, hogy kifehéredjen. Megsózzuk, ha még nem tettük volna meg.
  4. Előmelegítjük a sütőt. A cukkiniket megtöltjük a darált hússal és a paradicsomszósszal. A paradicsomszósz a ragasztó, hogy a hús ne peregjen szét, viszont a hús és a cukkini maga is ereszt valamennyi levet, szóval meg kell találni a mértéket, hogy egyben is maradjon a töltelék, és ne is legyen túl folyós miután megsült. (Én most csak a tetejére tettem egy kevés paradicsomot, de legközelebb az aljára is fogok, úgy talán rendesen egyben marad. Akár el is lehet keverni a paradicsommal a húst, viszont akkor nem különülnek el sárga és piros színek...) A töltelék tetejére egy kis sajtot reszelünk, aztán betesszük tepsibe.
  5. A cukkinik alá lehet vizet önteni, de ha így döntünk, akkor ne túl sokat, mert nem fog egyenletesen sülni a cukkini (az a része, ami beleér a vízbe csak 100 fokos lesz, a többi része, ami felette van meg a gőztől 200 fokos...) A víz azért nem a legjobb megoldás, mert a töltelékben és a cukkiniben bőven van elég víz ahhoz, hogy lefedve párolódjanak. (Én olajat használtam, viszont az meg odaégett a tepsi aljára. Talán a legjobb megoldás, ha semmit nem öntünk alája.)
  6. Lefedjük fóliával (30 éves karancs gáztűzhely fél óra 6-os fokozat, ez talán olyan 150 °C-t jelenthet), majd fólia nélkül még egy 10-15 percet lehet sütni.
  • Sütés hőfoka: 150 °C
  • Sütés ideje: 45 perc
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 26
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 2899
  • Feltöltés dátuma: 2012. július 30.

Ajánló

Én száraz fehérbort (pl. chardonnay illik hozzá a mogyorós íze miatt, de a bor fajtája leginkább a töltelék fűszerezésétől függ) vagy sört innék hozzá. Elég könnyű étel attól függően, hogy miből csináljuk.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Gyömbéres töltött cukkini
wsedfcgjmt 7 recept

Gondolkodtam, hogy mit főzzek holnap, aztán megláttam egy jó nagy cukkinit, és felcsillant a szemem. :-) Ennek az ételnek szerintem nincs túl sok korlátja, a lényeg, hogy a töltelék a lehetőségekhez képest száraz legyen. A nyár folyamán még ki fogom próbálni babbal, tejszínes-szerecsendiós csirkemelles esetleg túrós-gombás töltelékkel, meg ami még eszembe jut...

Hozzávalók

A gyömbéres töltött cukkinihez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?