r
Nosalty Logó

Grízes börek

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Katharosz
Grízes börek
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 7% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A sziruphoz

Összesen 954 kcal
  • 7% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A sziruphoz

Összesen 5720 kcal
  • 7% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A sziruphoz

Összesen 185 kcal
  • 7% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 31% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    19.9 g

Zsír

  • Összesen
    28.6 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    174 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    676.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    308 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    23 mg
  • Foszfor
    125 mg
  • Nátrium
    206 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    149.4 g
  • Cukor
    95 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    89.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    223 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    26 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    47 micro
  • Kolin:
    101 mg
  • Retinol - A vitamin:
    219 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    40 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    163 micro
Összesen 954 kcal
  • 7% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 31% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    119.2 g

Zsír

  • Összesen
    171.9 g
  • Telített zsírsav
    96 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    43 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    1043 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4059.3 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    73 mg
  • Kálcium
    1847 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    140 mg
  • Foszfor
    750 mg
  • Nátrium
    1235 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    896.5 g
  • Cukor
    569 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

VÍZ

  • Összesen
    539.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1336 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    15 mg
  • D vitamin:
    159 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    280 micro
  • Kolin:
    604 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1316 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    237 micro
  • β-crypt
    19 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    980 micro
Összesen 5720 kcal
  • 7% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 31% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    3.8 g

Zsír

  • Összesen
    5.5 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    34 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    130.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    60 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    5 mg
  • Foszfor
    24 mg
  • Nátrium
    40 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    28.9 g
  • Cukor
    18 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    17.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    43 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    9 micro
  • Kolin:
    19 mg
  • Retinol - A vitamin:
    42 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    8 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    32 micro
Összesen 185 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A sziruphoz

Elkészítés

A tésztához

  1. Töltelék: a búzadarát, pudingport és vaníliás cukrot elkeverjük, majd fokozatosan adagolva hozzáadjuk a tejet is. Tűzre tesszük,és folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük. Atűzről levesszük,és belekeverjük a vajat.
  2. Közben a tojásokata cukorral és a vanília aromával kikeverjük, majd a grízes masszába forgatjuk.
  3. Egy csomag réteslapot egy magas falú tepsibe rétegezünkaz alábbiak szerint. Először a tepsit kenjük ki olvasztott vajjal, erre egy réteslap jön úgy, hogy a szélei kilógjanak, vajjal megkenjük,és egy kevés morzsával megszórjuk. Majd a következő három lapot ugyanígy helyezzük rá.
  4. Ezután belesimítjuk a grízes masszát, a kilógó réteslapokat ráhajtjuk, majd a következő "4" réteslapot ugyanúgy helyezzük rá, mint ahogy az aljába tettük (lapok közé vaj - morzsa). A réteslapok széleit kissé belenyomjuk a tepsi oldalába, hogy ne lógjon ki.
  5. Ezután egy éles, vizes késsel 12 egyenlő kockára vágjuk, de csak óvatosan!
  6. Sütés: kb. 170-180 fokra előmelegített sütőbenkb. 35 percig, vagyis amíg a teteje is megpirul.
  7. A sziruphoz valókat kevergetve fölforraljuk, majd a fahéjat kivéve belőlehűlni hagyjuk.
  8. Amikor a kész börek már nem túl forró, de még meleg, a langyos sziruppal rálocsolunk, és hagyjuk, hogy a tészta mind magába szívja (többszöri adagban fogja csak beszívni).Az eredeti receptben a sziruphoz 50 dkg cukrot és 4 dl vizet írnak, nekem ez kicsit soknak tűnt.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Tepsi mérete: 39x22
  • Sütés ideje: 35 perc
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 161
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 12879
  • Feltöltés dátuma: 2013. március 25.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Grízes börek
Katharosz 499 recept

A krétaiak méltán híres édessége, melyet jeles napokon szoktak készíteni.

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A sziruphoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!