Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Grillázsos mogyorótorta csokikrémmel

Grillázsos mogyorótorta csokikrémmel
Grillázsos mogyorótorta csokikrémmel
85 perc / előkészület: 55 perc főzés: 15 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy nagyon kedves rokonunk születésnapjára készítettem ezt a tortát. A receptet a Délmegyarország Nagy süteményeskönyvéből néztem ki. Nagyon nagy sikere volt.

hozzávalók / 10 adag

A tésztához

A krémhez

A díszítéshez

ajánlat

Jó vendégváró, mivel napokkal előtte el kell készíteni, és így a vendégség napján a sütéssel nem kell időt tölteni.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tojásfehérjét kemény habbá verjük a kristálycukorral.
  2. A ledarált mogyorót lazán belekeverjük.
  3. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a fenti keveréket és előmelegített sütőben 180°-on kb. 15 perc alatt sütjük világosbarnára.
  4. Amikor kész lehúzzuk a sütőpapírt és még melegen három egyenlő részre vágjuk (-ha kihűl már nagyon törik).
  5. A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, majd belekeverjük a kávét, és gőz fölött állandó keverés mellett besűrítjük, majd belekeverjük a felolvasztott csokoládét.
  6. Ha langyosra hűlt (szobahőmérsékletű), hozzáadjuk a vajat és habosra keverjük.
  7. 2 órára hűtőbe tesszük, majd újból habosra keverjük, ismét hűtőbe tesszük 1 órára, majd habosra keverés és ezt még háromszor megismételjük.
  8. A tortalapokat a krémmel megkenjük és rétegezzük, a tetejét és az oldalát is bevonjuk.
  9. 2-3 napra a hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek és a tortalapok megpuhuljnak.
  10. A grillázst tálalás napján készítjük és azzal díszítjük: a mogyorót összetörjük, a kristálycukrot karamellizáljuk, a vajat és a mogyorót belekeverjük, egy kiolajozott tányérra/ fémtálcára öntjük, ha kihűlt összetörjük és ezzel díszítünk.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 38x28x3 cm
  • költség: 2450 Ft
  • elkészítettem: 6 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 6
össznézettség: 45 460
elküldve: 18
receptkönyvben: 565
elkészítve: 6/21
Facebookon megjelent: -

szakács

Klári

Mióta szakács: 2008.04.12.
74 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
diéta: gluténmentes
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

csokoládékrémes-grillázsos mogyorótorta

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Vinnie
Vinnie Mon, 2015-03-23 17:41

Ha kör alaku tortaformaban szeretnem megsutni, hogyan valtoznak az aranyok? 24 cm atmeröju. Amennyiben nem tudom megoldani a krem haromszori lehuteset, sikerulni fog-e, ha csak egy alkalommal rakom be a hutöbe 1-2 orara?

Klári
Klári / Klári Tue, 2015-03-24 18:22

Kedves Vinnie!
Azt ajánlanám, hogy 4 tojást használjál a többi hozzávalót pedig felezd meg. A hűtést próbáld legalább 6 órára megoldani és 2óránként megkeverni.
Üdv.: Klári

dideki
dideki Thu, 2010-05-27 12:43

Uh, asszem az én családomnál ez a 2-3 nap hütőben tartás csak akkor lenne megvalósítható, ha le tudnám lakatolni azt a hütőt! :) Egyébként szimpatikus recept, nagyon szeretem a mogyorót, hamarosan ki is próbálom. :))

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2010-05-27 06:53

Ez a család kedvenc tortája, azzal a változtatással, hogy a krémbe nem teszünk csokoládét, marad "csak"
a kávékrém. Jó szívvel ajánlom kipróbálásra.
Továbbá nem szükséges a krém készítésénél keverés-hűtés-keverés-hűtés stb bonyodalom (igazából nem is értem ennek mi a célja)

era1204
Molnár Erika / era1204 Thu, 2011-03-31 13:41

Kedves Látogató :)!

Egy kedves rokonom, az 50-es évektől a 70-es évekig, dolgozott Budapest több, a mai napig elismert, és nívós cukrászataiban ...
Tőle tudjuk, hogy "régi" időkben egy magára valamit is adó cukrászda, a legfinomabb tortáit csak vajkrémmel készítette - no puding, no tejes/lisztes keverék fölfőzés krém alapnak -, és azért keverték át, majd hűtötték le többször egymás után a vajas krémeket, mert így váltak egyre krémesebbé, habosabbá ...
Akkoriban még, a minőség, fontosabb volt a mennyiségnél, és egy pontig a gyorsaságnál is ... Épp ezért, nem használták a vaj helyett a margarint, + a "csodás" Hulala, és egyéb növényi származékokból kiagyalt borzadványokat sem ...

üdv. Molnár Erika

727
tojásfehérje 7 db
cukor 18 dkg
törökmogyoró 28 dkg
tojássárgája 7 db
porcukor 15 dkg
étcsokoládé 20 dkg
vaj 20 dkg
feketekávé 0.5 dl
cukor 15 dkg
törökmogyoró 5 dkg
vaj 3 dkg