r
Nosalty Logó

Gratinírozott zöldségek

NS
Gratinírozott zöldségek
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

435
Kalória
13.7g
Fehérje
23.6g
Szénhidrát
33g
Zsír
211.2g
Víz
149.7g
Koleszterin
3.7g
Élelmi rost
5.9g
Cukor
  • 5% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 435 kcal
  • 5% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 1740 kcal
  • 5% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 137 kcal
  • 5% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    13.7 g

Zsír

  • Összesen
    33 g
  • Telített zsírsav
    18 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    150 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    868.3 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    316 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    49 mg
  • Foszfor
    282 mg
  • Nátrium
    205 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    23.6 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    211.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    283 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    64 mg
  • D vitamin:
    15 micro
  • K vitamin:
    104 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    63 micro
  • Kolin:
    81 mg
  • Retinol - A vitamin:
    257 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    295 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    966 micro
Összesen 435 kcal
  • 5% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    54.7 g

Zsír

  • Összesen
    132.2 g
  • Telített zsírsav
    71 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    35 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    599 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3473.4 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    51 mg
  • Kálcium
    1265 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    196 mg
  • Foszfor
    1127 mg
  • Nátrium
    818 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    94.4 g
  • Cukor
    24 mg
  • Élelmi rost
    15 mg

Víz

  • Összesen
    844.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1132 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    254 mg
  • D vitamin:
    61 micro
  • K vitamin:
    415 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    250 micro
  • Kolin:
    326 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1029 micro
  • α-karotin
    14 micro
  • β-karotin
    1179 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3866 micro
Összesen 1740 kcal
  • 5% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    4.3 g

Zsír

  • Összesen
    10.4 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    47 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    273.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    100 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    89 mg
  • Nátrium
    64 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    7.4 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    66.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    89 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    20 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    33 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    26 mg
  • Retinol - A vitamin:
    81 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    93 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    305 micro
Összesen 137 kcal

Elkészítés

  1. Egy kerámiatálat vagy tepsit zsiradékkal kenjünk ki, majd rétegezve tegyük bele a felszeletelt krumplikat és a kelbimbót (egy réteg krumpli, egy réteg kelbimbó – és így tovább). Nem kell előfőzni a zöldségeket!
  2. Az egészre öntsük a tojással és ízlés szerint a fűszerekkel összekevert tejfölt, és tegyük be 220°C-ra a sütőbe.
  3. Ha a tejfölös massza kezd tojásrántotta állagúvá válni, akkor vegyük ki a sütőből, szórjunk tetejére sajtot, és tegyük vissza, amíg a sajt szép piros-barna nem lesz.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 5 p
  • Sütés ideje: 30 p
  • Sütés hőfoka: 220 °C

Amikor először hallottam azt a szót, hogy gratinírozás, azt hittem, a sztárséfek hírhedt-titkos technikáját van szerencsém megismerni. Aztán kiderült, én is szoktam gratinírozni, csak nem tudtam, hogy azt csinálom. :-) Merthogy ez nem mást jelent, mint azt, hogy egy tepsibe (kerámiatálba) fektetett étel felső rétegét barnára sütjük a sütőben úgy, hogy valamilyen fűszerezett mártással (tejszín, tojásos tejföl, besamel) beborítjuk sütés előtt a hozzávalókat. Húsmentes hétfőkre az alábbi verzió nagyon laktató és finom egytálételt eredményez, más napokon belecsempészhetünk pár szelet sonkát is. Ez egyébként tipikusan egy „mi van otthon” kategóriájú étel, mert bármit összesüthetünk, ami passzol egymáshoz, legyen az zöldség vagy megmaradt hús.

További receptek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek