r
Nosalty Logó

Görög lencseleves

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
SüniSüti
Görög lencseleves
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 3% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 892 kcal
  • 3% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 2677 kcal
  • 3% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 88 kcal
  • 3% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 84% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    26.3 g

Zsír

  • Összesen
    58 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    42 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    533.2 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    80 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    72 mg
  • Foszfor
    325 mg
  • Nátrium
    42 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    72 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

VÍZ

  • Összesen
    827.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    58 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    26 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    50 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    504 micro
  • Kolin:
    108 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    135 micro
  • β-karotin
    622 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    3431 micro
  • Lut-zea
    166 micro
Összesen 892 kcal
  • 3% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 84% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    78.8 g

Zsír

  • Összesen
    174.1 g
  • Telített zsírsav
    24 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    125 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    20 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1599.6 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    240 mg
  • Vas
    22 mg
  • Magnézium
    215 mg
  • Foszfor
    975 mg
  • Nátrium
    126 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    215.9 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    38 mg

VÍZ

  • Összesen
    2483.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    174 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    28 mg
  • C vitamin:
    77 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    149 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1513 micro
  • Kolin:
    323 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    404 micro
  • β-karotin
    1866 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    10292 micro
  • Lut-zea
    497 micro
Összesen 2677 kcal
  • 3% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 84% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    2.6 g

Zsír

  • Összesen
    5.8 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    53.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    8 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    33 mg
  • Nátrium
    4 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    7.3 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    83.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    6 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    51 micro
  • Kolin:
    11 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    14 micro
  • β-karotin
    63 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    346 micro
  • Lut-zea
    17 micro
Összesen 88 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A lencsét átválogatjuk, és egy éjszakára vízbe áztatjuk. A lencse áztatólevét leöntjük, majd újra felöntjük vízzel, forrásig hevítjük, és ismét leöntjük a levét.
  2. A hagymát megpucoljuk, és felkockázzuk, a fokhagymát is megpucoljuk, majd összetörjük.
  3. A paradicsomok bőrén ejtünk egy X alakú bevágást, és lobogó vízbe téve fél percig főzzük, végül könnyedén lefejtjük a bőrüket. A megtisztított paradicsomokat egy kevés főzővízzel leturmixoljuk.
  4. A hagymakockákat az olívaolaj felén megpirítjuk, és mikor már üveges, hozzáadjuk a fokhagymát és az őrölt pirospaprikát is, amit kicsit megfuttatunk. Ekkor adjuk hozzá az előfőzött lencsét, piros aranyat, maradék olívaolajat, pürésített paradicsomlét, sót, borsot, babérleveleket, és felengedjük annyi vízzel, ami 2-3 ujjnyira ellepi. Addig főzzük, míg a lencse teljesen meg nem puhul, ekkor még az ecettel ízesítjük. Akkor jó az állaga, ha már-már főzelékre emlékeztet.
  5. Tálalás előtt kihalásszuk a babérleveleket. Fogyasztáskor pedig olívaolajjal és ecettel, meg pirított kenyérrel kínálhatjuk.
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 139
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 15
  • Össznézettség: 14230
  • Feltöltés dátuma: 2014. augusztus 10.

Receptkategóriák

Felhasználó képe
SüniSüti 80 recept

Görögországban egyik este vacsorára ezt a levest szolgálták fel nekünk, és férjemnek meg nekem is nagyon ízlett. Ahhoz hasonlót próbáltam készíteni, amit kint ettünk ;) bár az itthon megszokottól kicsit eltérő az ízvilága és sűrűbb is, de nagyon finom!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek