Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Gluténmentes szendvicskenyér

Gluténmentes szendvicskenyér
Gluténmentes szendvicskenyér
65 perc / előkészület: 5 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (16)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Sokáig kutakodtam, és kísérleteztem ezzel a kenyérrecepttel, mert a bolti gluténmentes termékek egytől-egyig szárazak. Ez a kenyér finom puha és nem száraz, így végre nem fulladoztam evés közben.

hozzávalók / 2 adag

ajánlat

A kenyér elkészíthető sütőben is, de akkor a receptet módosítani kell az alábbiak szerint: 500 g gluténmentes liszkeverék, 1 ek cukor, 1 ek instant élesztő, 1 tk só, 1 tk xantángumi, 3 tojás, 410 ml, kb. 40-50 fokos víz. A többi hozzávaló nem változik. Gyúrjuk össze a tésztát, ami még így is kissé nedves marad (ez nem száraz tészta!). Hagyjuk kelni kb. 1 órán át, majd egy 190 fokra előmelegített sütőben 50 - 60 percig sütjük.
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A száraz alapanyagokat keverjük össze egy külön tálban. A kenyérsütőgépbe öntsük bele a vizet, üssük bele a két tojást, majd tegyük bele az olajat. Ehhez adjuk hozzá a szárazkeveréket.
  2. Amennyiben van a kenyérsütőgépen gluténmentes kenyér sütőfunkció, akkor azzal süssük. Ha nincs, akkor javallott egy olyan 2,5 órás programra állítani, mely alaposan összekeveri, és keleszti a tésztát.

  • sütési hőfok: 190°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 47 366
elküldve: 10
receptkönyvben: 119
elkészítve: 4/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Tamás

Mióta szakács: 2010.08.09.
3 recept

receptjellemzők

konyha: amerikai
mikor: mindig
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
adag: 2 főre
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc

egyéb elnevezések

gluténmentes házikenyér, szendvicskenyér lisztérzékenyeknek, gluténmentes szendvicskenyér amerikai módra

Hozzászólások (16)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

klari.szoradi
klari.szoradi Wed, 2015-01-28 19:49

Kedves Tamás! Nagyon kezdő vagyok. Nem régen kiderült hogy LÉ a lányom.Próbálkozom Gl. mentes kenyérsütéssel.A siker élmény eddig elmaradt.A Gl.mentes szendvicskenyeret próbáltam legutóbb.Kétkaros kenyérsütőgépben, gluténmentes sütőfunkcióval.Nem sikerült.Sülés közben behorpadt a teteje, a kérge alatt a tészta teljesen belapult.Pedig szép volt ahogy meg kelt.Mit rontottam el?Schar Mix B lisztet használtam amit kimértem.A többi hozzávalót a gép mérőkanalával mértem. Xantana helyett mivel nem kaptam,Konjac lisztet ajánlottak és azt raktam 1 kis kanállal.Nagyon szeretném ha sikerélményem is lenne a sok kudarc után.Kérlek segítsetek mit csináljak másképp.Ha tudnátok olyan recepttel segíteni ami Nekem kezdőnek is sikerülhet,azt megköszönném de ezzel a recepttel is szívesen próbálkoznék újra.Köszönöm.Klári.

sikitomi
Tamás / sikitomi Mon, 2015-02-09 01:07

Kedves Klari!

Elnezest, hogy csak most valaszolok, elfeledkeztem az ertesitesrol :(

A kenyerben egy sajat lisztkeverek hasznalok, amit anno fel is tettem ide, mint alapanyag, viszont most mar nem talalom. Igazsag szerint - halistennek - En mar nem vagyok Gl. mentes dietan, mar csak a Laktozt kell keruljem, ezert az osszes ilyen konyvjelzomet tortoltem mar. Viszont keresgeltem egy kicsit, nem talaltam meg ugyan a pontos receptet a keverekre, de talaltam nagyon hasonloakat:

http://www.artofglutenfreebaking.com/2009/11/the-story-behind-my-gluten-...

http://glutenfreeonashoestring.com/all-purpose-gluten-free-flour-recipes/
(itt az elso kep ami olyasmi)

http://www.silvanaskitchen.com/silvanas-kitchen-all-purpose-gluten-free-...

Nekem is egyebkent sok gondom volt eleinte a kenyerekkel, mert pontosan az tortent mint veled is, besuppedt a teteje, tul suru lett keles utan, mert osszement, stb., de ez a keverek ez sokat dobott a dolgon es sok sikerem volt vele. Arra emlekszem, hogy volt benne meg Szoja liszt is, esetleg ha osszefutsz egy ilyesmi recepttel, amibe kell

- Feher rizsliszt,
- Barna rizsliszt,
- Szoja liszt,
- Tapioka kemenyito,
- Xantan gumi,

akkor az nagyon kozel all ahhoz a recepthez, amit en is hasznaltam.

Bar tudnam pontosan linkelni neked a receptet, de azt nem talaltam.

Remelem sikered lesz, kerlek szolj, hogy sikerult-e!

Udvozlettel,
Tamas

Bíró Ágnes
Bíró Ágnes Sun, 2013-02-24 18:41

Mindenkinek ajánlom,hogy a mikrót felejtse el.!Az egyik legrosszabb dolog amit tesznek az emberek magukkal ,hogy mikrót használnak az ételek és folyadékok felmelegítésére.Hiába eszel iszol egészséges dolgokat ha megmikrózod!!
Üdv:Ági

pakóca
pakóca Tue, 2012-12-11 14:49

Kedves Tamás! Elkészítettem a kenyeret, hát valami nagyon finom lett! A xantángumi tényleg sokat segít a kenyér élvezhetőségén, ezek után több gm sütihez is kipróbálom mint adalékot. Így abszolút elérhető áron tudok jó ízű gm cuccokat alkotni, és még élvezhetők is ezek az étkek :-) Na, persze a kísérletezés az nálunk is mindennapi dolog, nem egyszerű elsőre tökéleteset az asztalra tenni.
Én egylapátos Moulinex kenyérsütő gyors sütés programjával készítettem, 1 óra 20 perc az ideje ennek a proginak, kicsit izgultam, hogy elég lesz-e a masszának az idő, de tökéletes lett az eredmény! Átsült, nem lett lapos a kenyérke.
Ezer köszönet a receptért! Üdv:pakóca

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2011-03-10 20:04

Sziasztok,nemrég tudtam meg hogy LÉ vagyok,most kisérletezem a kenyérsütéssel.Segitsetek,hol lehet beszerezni Xantana port?

cafika
Cafika / cafika Mon, 2011-03-14 12:40

szia Istvàn,

itt : http://www.celiachia-food.com/inizio_ita.asp?cat=0101 - olaszul, vagy angolul: http://www.celiachia-food.com/inizio_eng.asp?cat=0101

Magyarorszàgon sajnos nem tudom, hol lehet beszerezni.
itt Olaszorszàgban a gyògyszertàrakban is meg lehet rendelni. esetleg kèrdezz utàna, esetleg natur vagy bioboltokban.

remèlem hamar hozzàszoksz az uj èletvitelhez, sok sikert,
ùdv. Cafika

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2011-03-10 11:36

Szia Tomi,
Egy olyan kérdésem lehetne, hogy neked milyen kenyérsütőd van, amiben alapból benne van ez a gluténmentes funkció? Csak mert épp tervezem egy sütőgép beszerzését, hátha ugy olcsóbb lesz mint kész kenyereket venni:)

köszi előre is a választ

üdv,
Attila

sikitomi
Tamás / sikitomi Thu, 2011-03-10 11:59

Szerbusz!

Egy Kenwood BM250-esunk van, hirtelen felindulasbol vettuk, mert meglattuk rajta a glutenmentes funkciot :) Mas gyartoknak is van glutenmentes funkciojuk, szoval valasztek van halistennek. Ezt csak azert mondom el, mert van akinek nagyobb urtartalmu a jobb, ez egy kisebb meretu...

Udv,
Tamas

ariel76
ariel76 / ariel76 Fri, 2010-11-12 08:38

Szia Tamás

A xantángumit lehet helyetesíteni guargumilisztel? Csak mert nem kaptam xantángumit.
A kenyeret így is megsütőttem sütőben. A gyerek ma azt vitt reggelire, de én is megkostoltam finom lett.
Várom a továbbí recepteket is. Addig is jó sütés főzést kívánok mindenkinek.

Szia ariel76

sikitomi
Tamás / sikitomi Fri, 2010-11-12 12:57

Szia!

Nem tudom, sosem próbáltam a guargumit, nem is kerestem. Azt tudom, hogy a xantángumi az konkrétan a gluténmentes sütéshez való, tésztaállagjavítónak. Próbáld ki, ha beválik szólj és akkor úgy írom a recepteimet, hogy azzal lehet helyettesíteni ;)

Üdv,
Tamás

memilia
memilia Thu, 2010-10-28 20:14

Kedves Tamás!

A lisztkeveréked az alapanyagok között szerepel, a recept hozzávalói közötti link egyenesen oda mutat, megnéztem. Ugyanaz a recept van ott, mint amit az előbb leírtál.
Kíváncsian várom a további receptjeidet, mert bár nincs gondom a gluténnel, nyitott vagyok az újdonságokra.
Üdv
Emi

sikitomi
Tamás / sikitomi Thu, 2010-10-28 20:26

Kedves Memilia!

Igen, már rámutat, mert írtam az adminnak, hogy az úgy lenne a helyes, eredetileg, nem úgy volt sajna.

Hamarosan új recepttel jelentkezem a lisztkeverékhez, de még egyelőre kisérletezek a dolgokkal, mert sosem úgy pontos, ahogy máshol olvas róla az ember :)

Üdv,
Tamás

sikitomi
Tamás / sikitomi Thu, 2010-10-28 11:48

Szia Ariel!

Ahogy nézem kicsit baki csúszott a dologba, mert én felvettem hozzávalónak a saját lisztkeverékemet és az még nincs engedélyezve, pedig több recepthez is használnám majd itt az oldalon és ez nem egy boltban kapható keverék, ez egy kikisérletezettt keverék amit e neten találtam. Ezügyben írni fogok az üzemeltetőknek. A keverékem így néz ki (amikor kikeverem az adag 1,5kg lesz): 3 rész barna riszliszt, 3 rész kukoricakeményítő, 2 rész szójaliszt, 1 rész masa harina (az egyszerűség kedvéért én 500g, 500g, 330g és 170g arányban szoktam összekeverni).

A kenyérgépem nekem sem légkeveréses, bár van benne gluténmentes funkció. Ha sütőben szeretnéd sütni, akkor ajánlom, hogy habverővel keverd ki a tésztát, ezt kézzel nem lehet meggyúrni, mert eléggé nedves és ez a sütés közben keményedik meg. Szóval kikevered egy edényben a tésztát, majd előmelegített alacsonyhőkú sütőbe tedd be, hogy megkeljen és utána húzd fel jobban, hogy megsülhessen. Sajnos nem tudom mekkora hőfokon süt a gép, viszont olyan 1ó10p-ig süti a kenyeret kb a 2ó24p-ből. A keverés olyan jó 35p szokott lenni neki, a maradék idő pedig a keltetés.

Remélem segítettem és akkor írok is az adminoknak a keverék ügyében!

Üdv,
Tamás

ariel76
ariel76 / ariel76 Tue, 2010-11-09 10:07

Szia Tomi

Köszönöm a válaszod. És a saját keverési arányt is . Nagyfiam 3 éves kora óta lisztérzékeny mostmár 7 éve. Köszi a receptért is.

Szia Ariel

sikitomi
Tamás / sikitomi Tue, 2010-11-09 12:52

Szia!

Örülök, hogy segíthettem! Készül már "pogácsa" recept is, de még nem az igazi, de ma is sütünk, ezért remélem minél hamarabb fel fogom tudni rakni azt is, mert nagyon finom!

Üdv,
Tamás

ariel76
ariel76 / ariel76 Thu, 2010-10-28 10:03

Szia Tamás

Kérdésem xantángumit hol lehet beszerezni? A glutenmentes liszt keverék lehet 10dkg rizsliszt+10dkg kukorialiszt+10dkg keményitő? Ha elektromos sütőben csinálom kenyérforma tepsiben melyik receptet használjam? Mert a mi kenyérsütőgépünkön sem glutenmentes program nincs se légkeverés ( Szerintem ezt a tetsis recepthez akartad írni ).

Szia ariel76

680
gluténmentes lisztkeverék 300 g
cukor 0.75 teáskanál
instant élesztő 1.5 kávéskanál
0.75 tk
xantana 0.25 evőkanál
tojás 2 db
víz 300 ml
napraforgó olaj 2 ek