Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Gesztenyetorta Katától

Gesztenyetorta Katától
Gesztenyetorta Katától
85 perc / előkészület: 40 perc főzés: 10 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt a tortát az osztályomnak sütöttem. Boldogan majszolták valamennyien! Nem 12 főnek, hanem 36 személynek is bőven elég ez a nagy torta! (A recept feltöltésekor a 12 adag volt a legnagyobb szám, amit választhattam.)

hozzávalók / 12 adag

Hozzávalók a piskótához

Hozzávalók a gesztenyés krémhez

Hab és csokoládé a díszítéshez

ajánlat

A krémből nyomjunk egy kis díszítést a torta szélére, mert ez a krémből készült "gát" megállítja a csokoládét, amikor ráöntjük a tortabevonót a torta közepére, és nem folyik le egy csepp sem!

Szólj hozzá!

elkészítés

Piskóta

  1. A lisztet összekeverjük a kakaóval, a sütőporral és a szódabikarbónával.
  2. A tojások sárgáját és fehérjét szétválasztjuk.
  3. A fehérjébe egy csipetnyi sót szórunk, és kemény habbá verjük. Kanalanként hozzáadjuk a vizet, közben tovább verjük a habot.
  4. A kristálycukrot kanalanként adagolva belekeverjük. A sárgájákat is apránként adagolva hozzákeverjük a géppel a tojáshabhoz.
  5. Most már csak fakanállal vagy kézi habverővel dolgozunk tovább.
  6. A hab tetejére rászórjuk a kakaós-sütőporos-szódabikarbónás liszt egy részét, hozzáadjuk a 2 ek. étolajat, és óvatosan belekeverjük a liszttel együtt a habba. A többi lisztes keveréket is hozzákeverjük, de nagyon óvatosan, több részletben, nehogy összetörjön a hab.
  7. Egy előre kizsírozott, kilisztezett tepsibe öntjük a tésztát. A tepsi közepétől kissé húzogassuk a széle felé a masszát, mert úgy lesz szép egyenletes és egyforma vastagságú a piskótánk. A tepsi oldalait egyáltalán ne zsírozzuk, akkor sütés után sem fog összeesni a széle a tésztának. Ha lehet, teflonos, mély tepsit használjunk!
  8. Előmelegített sütőben 200 fokon 10 percig sütjük, majd még 25-30 percig 180 fokon hőlégkeveréses sütőben. (Tűpróba.)
  9. A piskótát a tepsiben hagyjuk kihűlni 1-2 óráig, és csak hidegen vágjuk 3 egyenlő lapra. A széleit késsel bevágjuk, belehelyezünk egy szál erős cérnát, majd a cérnaszál két végét keresztezve elvágjuk a piskótát a cérna húzásával. Ezt megismételve elvágjuk a másik lapot is.

Gesztenyés krém

  1. A pudingporokat az étkezési keményítővel (vagy liszttel), a tojássárgájákkal és egy kevés tejjel csomómentesre keverjük.
  2. A többi tejet felforraljuk 10 dkg cukorral. Mielőtt felforr, gyors mozdulatokkal belekeverjük a tojásos, pudingos, tejes keveréket. Sűrűre főzzük.
  3. Belekeverjük a kis darabokban hozzáadott gesztenyét, majd kihűtjük.
  4. A 20 dkg vajat habosra keverjük a vaníliás cukorral és a rummal, majd a hideg pudinghoz adjuk.
  5. Gépi habverővel kihabosítjuk a krémet, és megtöltjük a tortát. Kívül is bevonjuk a tortát ezzel a krémmel.

Hab és csokoládé a díszítéshez

  1. Gőz fölött a 3 ek. étolajjal felolvasztjuk a tortabevonót, és a tortára öntjük.
  2. Elkészítjük a habot a díszítéshez, és tetszés szerint kidíszítjük a tortát.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 36X26X6 cm
  • elkészítettem: 15 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 3 785
elküldve: 0
receptkönyvben: 31
elkészítve: -
Facebookon megjelent: 1

szakács

Bjkata

Mióta szakács: 2012.07.14.
96 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
receptverseny: Somat húsvéti receptverseny
kategória: torta
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, uzsonna
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

habos torta, húsvéti torta

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

657
tojás 8 db
finomliszt 25 dkg
cukrozatlan kakaópor 4 dkg
sütőpor 1 teáskanál
szódabikarbóna 1 késhegynyi
cukor 25 dkg
víz 3 ek
napraforgó olaj 2 ek
1 csipet
tej 1 l
étkezési keményítő 4 dkg
vaníliás pudingpor 2 tasak
tojássárgája 3 db
vaj 20 dkg
cukor 10 dkg
vaníliás cukor 2 csomag
gesztenyemassza 25 dkg
rum 1 ek
habtejszín 250 ml
habfixáló 1 csomag
porcukor 3 dkg
tortabevonó 9 dkg
napraforgó olaj 3 ek