Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Gesztenyés-vörösáfonyás kalács

Gesztenyés-vörösáfonyás kalács
Gesztenyés-vörösáfonyás kalács
40 perc / előkészület: 20 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nincs Karácsony gesztenyés süti vagy kalács nélkül.

Ez is egy fincsi Karácsonyi édesség. Első próba, de szerencsésen sikerült. :-)

Sokáig nem maradt meg, ugyanis finomra sikerült, és hamar elfogyott. :-)

hozzávalók / 5 adag

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

ajánlat

Tálaljuk finom friss tejszínhabbal vagy/és csokisziruppal, de magában is finom. Ásványvíz jól esik mellé.

Tehetünk bele más aszalt gyümölcsöt, de el is lehet hagyni.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet a vajjal, a cukorral, a sóval egy tálban kézzel morzsoljuk el.
  2. A tejből, a cukorból a kanálnyi liszttel és az élesztővel kovászt készítünk.
  3. Amikor a kovász felfutott, a tojással együtt a morzsolt tésztába öntjük, tésztává gyúrjuk. Lefedve kelesztjük, kb. 20 percig.
  4. Lisztezett deszkán 1 cm vastag téglalap alakra nyújtjuk ki.
  5. A széleit kenjük meg a felvert tojással, és a hosszabbik oldalról készítsünk 8 centis bevágásokat.
  6. Jó alaposan keverjük össze a tölteléket krémesre, legvégül tegyük bele a vörösáfonyát, és óvatosan  keverjük el.
  7. A tölteléket hosszában kenjük a tésztára.
  8. Erre hajtsuk rá keresztben a bevágásokat, szorosan egymás mellé illesztve.
  9. A tetejét kenjük meg tojással ( felvert), kelesszük újra, letakarva, még 15-20 percig.
  10. Ez alatt a sütőt előmelegítjük, a tepsit kicsit kiolajozzuk, beletesszük a sütőpapírt (nem fog csúszkálni benne a papír).
  11. A tésztát betesszük a sütőbe, és 170 fokon (nekem az inkább 150-160 fokos volt, mivel hagyományos gázsütő )
  12. Aranybarnára sütjük. (figyeljük sütés közben, a teteje is mérvadó, nem csak az idő )
  13. A sütőből kivéve, kicsit hűtjük (sokáig finom és friss marad, letakarva,- ha el nem fogy :-).
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 35x25x8 cm
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 724
elküldve: 0
receptkönyvben: 47
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Éva-Anyóca

Mióta szakács: 2010.07.13.
350 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna
kalória: átlagos
alkalom: karácsonyi édességek
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 5 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

aszalt gyümölcsös-gesztenyés kalács, karácsonyi gesztenyés kalács

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Döme-Ádám
Döme-Ádám Mon, 2012-10-01 22:24

Kedves Éva-Anyóca!

Most találtam rá erre a receptedre, s nagyon megtetszett, mert az egyik kedvencem a gesztenye. El szeretném készíteni, de nem igazán értem, hogy miként kell a tésztát bevagdosni és a tetejére "fonni". Mondanál egy kicsit részletesebb magyarázatot?
Válaszodat előre is köszönöm!
Üdv: Ildi

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Tue, 2012-10-02 21:58

Kedves Ildi!

Nem tudom sokkal bővebben, mert minden le van írva már. :-(

Ahogy a receptet olvastam és megtetszett, úgy készítettem el, és szó szerint is írtam le, kissé bonyolultnak hat, nem is lett olyan szép, mint az újság fényképén, - de én is ,bár a lapja az újságnak lisztes, és tojásos, meg vajas állapotú lett, - de szó szerint követtem, mert tényleg bonyolultnak hat a leírás,annak aki nem túl gyakran a süti sütésével foglalatoskodó háziasszony, vagy esetleg nem ez a munkája, - de mégis sikerült.
Ha mégsem sikerül, akkor egész egyszerűen készítsd el úgy, ahogy egy hagyományos, feltekert bejglit. Azzal sem fogsz veszíteni, sőt, gyorsabb, és több is készülhet.:-o
Szép hetet kívánok!
Éva-Anyóca

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sun, 2012-01-01 22:02

Kedves Rita1971.!

Köszönöm szépen:-)
Tényleg finom.Remélem, sikerül elkészíteni.
Jelen pillanatban , a mi befogadásunk is véges lett. :-))

Én is , van, amit szeretnék kipróbálni,most ide a két ünnepre már nem fért be,- kb. két hét , és újra lehet sütni:-))
Addigra kiéhezik a család a sütire.
B.U.É.K.!!!
Éva-Anyóca

Rita1971
TraRita / Rita1971 Sun, 2012-01-01 20:24

Szia Éva-Anyóca!
Nagyon guszta! Szeretem a gesztenyét és az áfonyát is. Amint újra befogadó képes lesz a gyomrunk elkészítem én is. :)) Most az ünnepek alatt kissé túlléptük a határokat, mindenféle finomságban volt részünk :D
Üdvözöllek és B.Ú.É.K.!
Rita

575
finomliszt 25 dkg
vaj 3 dkg
1 csipet
cukor 1 ek
tej 1.5 dl
cukor 1 ek
friss élesztő 1.5 dkg
finomliszt 1 evőkanál
tojás 1 db
gesztenyemassza 500 g
rumaroma 50 ml
habtejszín 0.5 dl
aszalt gyümölcsök 8 dkg
cukor 2 ek
vaníliaaroma 2 kávéskanál
tojás 1 db
napraforgó olaj 1 ek