Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fűszeres kalács

Fűszeres kalács
Fűszeres kalács
60 perc / előkészület: 15 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez a fűszeres kalács a boldog kisgyermekkor, az ünnep és a meghitt hangulat záloga. Illata belengi az egész otthonunkat, és íze örökre a szívünkbe záródik. Emlékszem, amikor nagymamám a cserépkályha mellett okított arra, hogy mindig, minden kelt tésztába tegyek egy kis szegfűszeget, mert az adja meg a lelkét, és én néztem gyönyörű ujjai alatt, hogyan formálódik az illatos tészta. Ez a kalács lágy ízű, nem tolakodó, de selymes és foszlós, kiváló magában kakaóval, tejjel, de libamáj mellé vagy pirítva pástétomokhoz is. Karácsonyra, húsvétra vagy a délutáni tea mellé ez a kalács kiváló választás.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A szóráshoz

A tojásmázhoz

ajánlat

Adventre, Karácsonyra és minden meghitt ünnepre.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt egy teáskanálnyi cukorral a tejben felfuttatjuk.
  2. A tojásokat villával lazán összekeverjük, hogy könnyebben egybe tudjuk dolgozni a tésztával. Beletesszük a vaníliakivonatot. Egy keveset (1 sárgáját) félreteszünk belőle, de ha ezt véletlen elfelejtjük, bőven elég az, ami az edény alján összegyűlik, amihez egy kis tejet öntve a kalács tetejére való tojásmázunk is elkészült.
  3. A vajat felolvasztjuk és félretesszük, maradjon benne egy kis szilárd rész is, ami lehűti egy kissé.
  4. A szobahőmérsékletű lisztet tálba tesszük, és hozzátesszük a cukrot, a sót, a kardamomot, a narancshéjat, és a szegfűszeget. Összekeverjük, majd először a tejet az élesztővel, aztán a tojásokat dolgozzuk a tésztába, végül pedig az olvasztott vajat apránként. (Készíthetjük dagasztógéppel vagy robotgéppel is, ilyenkor a nedves összetevőket helyezzük először a gépbe, a lisztes keveréket pedig a tetejére szórjuk.)
  5. Kb. 10-15 percig meleg helyen dagasztjuk, amikor már szép fényes, hólyagos, homogén a tésztánk, letakarjuk és kelni hagyjuk. Kb. 45-60 perc múlva ránézünk, és ha kb a duplájára kelt deszkára borítjuk, és kinyújtjuk kb. 1 cm vastagra.
  6. A mandulapelyhet és a fahéjas cukrot összevegyítjük, és megszórjuk vele a tészta felületét, de tegyünk félre a keverékből majd a máz tetejére is. 
  7. A tésztát, mint a rétest feltekerjük, és 2-3 ujjnyi vastag csigákat vágunk belőle. 
  8. Egy kerek tortaformát alaposan kivajazunk, és a csigákat egymás mellé szorongatjuk, ha sok a csiga, lehet emeletesen is rakni. (Ez azt jelenti, hogy kicsit vékonyabbra nyújtottuk a tésztát, de semmi gond, az eredmény csodás lesz.)
  9. Beindítjuk a sütőt, és kalácsunkat ismét kelni hagyjuk kb. 30-40 percig, pl. a sütő közelében. 
  10. A sütőt 200 C-ra melegítjük elő.
  11. Elkészítjük a mázat, 1 tojássárgáját kikeverünk 0,5 dl tejjel.
  12. Amint a sütő előmelegedett, a kalács tetejét meglocsoljuk a mázzal és a maradék fahéjas-mandulás cukorral.
  13. 15 percig 200 C-on sütjük, majd 170 C-on további 30 percig. Ha nem zár jól a tortaforma, tegyünk alá alufóliát, nehogy a máz kiszivárogjon alul. 
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 917
elküldve: 1
receptkönyvben: 68
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Mayura

Mióta szakács: 2012.04.29.
30 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna
alkalom: húsvét, karácsonyi édességek
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

Fűszeres kalács, fűszeres kalács csigák, édes csigák kalácsformában

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

ernacowa
Mentesen kérem / ernacowa Mon, 2015-04-06 14:06

Szia!
Megsütöttem a recepted, nagyon tetszik az ízvilága. Teljes kiőrlésű lisztet használtam, amihez az 5 tojás túl soknak bizonyult és elég kemény lett a tészta. De ezt még fehér liszthez is soknak érzem egyébként - próbálkoztál más tojás mennyiséggel esetleg? Milyen eredménnyel?
Köszi előre is.
E

mayura
Mayura / mayura Thu, 2015-04-23 21:35

Szia
Én eddig mindig ennyi tojással keszitettem! A kelesztes alatt kissé szárad a tészta, de a sok vaj miatt könnyű vele dolgozni, nem lesz ragacsos.Teljes kiorlessel, meg nem próbálkoztam de biztos meg finomabb lesz. Nagyon örülök hogy ízlett, én nagyon szeretm a fuszereket

917
finomliszt 250 g
rétesliszt 250 g
cukor 1 teáskanál
3 g
vaj 125 g
tojás 5 db
kardamom 1 kávéskanál
szegfűszeg 1 csipet
narancshéj 1 narancsból nyert
friss élesztő 15 g
vanília kivonat 1 ek
tej 1 dl
mandulapehely 5 dkg
fahéj 1 kávéskanál
cukor 3 ek
tojássárgája 1 db
tej 0.5 dl