Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fürjtojás fészekben

Fürjtojás fészekben
Fürjtojás fészekben
30 perc / előkészület: 20 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A legszebb húsvéti előétel, de az év más szakában is elkészítheted. A receptleírás alapján hosszúnak tűnhet az elkészítése, de ha nekifogsz, rájössz, hogy tényleg nem nagy kunszt. Vágj bele bátran, megéri! Itt találtam a receptet. Ha biztosan finom fürjtojásokat szeretnél főzési nehézségek nélkül, akkor használj chilis vagy sáfrányos, ecetes főtt fürjtojás terméket.

hozzávalók / 4 adag

A fészekhez

A töltelékhez

A mártáshoz

A díszítéshez

ajánlat

Ezt a csodálatos előételt eredetileg húsvétra készítettem, de ajánlom más alkalmakra is. A fürjtojás beltartalmi értéke sokkal magasabb, mint a tyúktojásé, és nézd milyen helyesek a fészkekben!

Szólj hozzá!

elkészítés

A töltelékhez

  1. Először a tölteléket készítsük el: kevés vajon futtassuk meg a friss kakukkfűleveleket, majd dobjuk rá a nagyon apróra vágott salottát, és pároljuk üvegesre.
  2. Ekkor jöhet a kisebb darabokra vágott csiperke, só és bors ízlés szerint, így pirítsuk pár percig, majd öntsük alá a tokajit vagy a sherryt, és pároljuk puhára az egészet úgy, hogy az alkohol és a folyadék szinte teljesen elpárologjon. Ekkor húzzuk le a tűzről. Ha túl száraznak tűnne, a végén egy kevés vajat még adhatunk hozzá. Ezzel turmixoljuk össze, és tegyük félre.
  3. Közben főzzük meg a tojást forró vízben 2 és fél perc alatt, aztán jeges vízben hűtsük hirtelen, hogy könnyebb legyen a pucolás. Ha kész terméket használunk, pl. ecetes-chilis vagy sáfrányos főtt fürjtojást, akkor csak egy szűrőben óvatosan le kell csepegtetnünk.

A fészekhez és a mártáshoz

  1. A sütőt közben előmelegítjük 180 fokra.
  2. A leveles tésztából 12 egyenlő részt vágunk ki, ezeket belenyomkodjuk a kivajazott muffinforma mélyedéseibe, és megkenjük belül is vajjal. Ha nagyméretű formával dolgozunk, szórhatunk sütőgyöngyöt a tészta közepébe, hogy ne jöjjön fel, tartsa meg a formáját.
  3. A kis kosárkákat, attól függően, hogy milyen méretű sütőformát használunk, 8-10 perc alatt aranybarnára sütjük.
  4. Közben elkészítjük a mártást. Egy lábasba kevés vizet teszünk forralni, és ezt használat után sem öntjük majd ki. Mikróban vagy külön tálkában a forró víz felett felolvasztjuk a vajat, vigyázzunk ne legyen forró, csak éppen folyós.
  5. Egy méretben hozzá passzoló tálba ütjük a három tojássárgát, így tesszük a gőz fölé. Rugós keverővel vagy habverővel folyamatosan keverve felhabosítjuk a duplájára. Aztán szinte cseppenként, folyamatosan kevergetve hozzáadagoljuk a folyós vajat, a citromlevet, ügyesen, nehogy összehúzza. A végén fűszerezzünk, és húzzuk félre, és tálalásig tartsuk melegen.

Összeállítás, tálalás

  1. A kész kosárkákat azonnal vegyük ki egy rácsra szikkadni, de ne hagyjuk kiszáradni.
  2. Amint lehet, töltsük meg őket a gombás keverékkel.
  3. A fürjtojásokat fél percre a megtartott forró vízbe tesszük, hogy felmelegedjenek, majd a kosárkákba ültetjük.
  4. A kosárkák kerüljenek a tálaló tányérra, öntsük nyakon hollandi mártással őket. Díszítésképpen szórjuk meg aprított snidlinggel és frissen őrölt borssal, esetleg nagy szemű sóval. Jó étvágyat hozzá!
  • sütési hőfok: 180°C
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 1 977
elküldve: 0
receptkönyvben: 17
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Gréti

Mióta szakács: 2012.01.30.
282 recept

receptjellemzők

konyha: francia
mikor: mindig, ebéd, uzsonna, vacsora
alkalom: húsvét, buli receptek, Valentin-nap, vasárnapi ebéd
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
konyhatitkok: gourmet
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
kategória: tapas
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: magas
fogás: meleg előétel
adag: 4 főre

egyéb elnevezések

fürjtojásos előétel, tojásos előétel, tojás fészekben, húsvéti tojásos előétel

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

793
leveles tészta 1.5 csomag
vaj 2 ek
vaj 2 ek
salottahagyma 1 közepes db
csiperkegomba 40 dkg
kakukkfű 1 szál
desszertbor 2 ek
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
fürjtojás 12 db
tojássárgája 3 db
vaj 10 dkg
csípős fűszerpaprika 1 csipet
citromlé 1 tk
1 kk
metélőhagyma 8 szál
bors 0 ízlés szerint