Nosalty Logó

Fürjtojás fészekben

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Gréti
Fürjtojás fészekben
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 6% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 23% Zsír

A fészekhez

A töltelékhez

A mártáshoz

A díszítéshez

Összesen 797 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 23% Zsír

A fészekhez

A töltelékhez

A mártáshoz

A díszítéshez

Összesen 3187 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 23% Zsír

A fészekhez

A töltelékhez

A mártáshoz

A díszítéshez

Összesen 251 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 55% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    16.2 g

Zsír

  • Összesen
    62.8 g
  • Telített zsírsav
    34 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    480 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1000.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    27 mg
  • Kálcium
    68 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    23 mg
  • Foszfor
    227 mg
  • Nátrium
    651 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    42.8 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    147.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    399 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    12 mg
  • D vitamin:
    55 micro
  • K vitamin:
    33 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    75 micro
  • Kolin:
    222 mg
  • Retinol - A vitamin:
    360 micro
  • α-karotin
    6 micro
  • β-karotin
    465 micro
  • β-crypt
    8 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    312 micro
Összesen 797 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 55% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    64.7 g

Zsír

  • Összesen
    251.4 g
  • Telített zsírsav
    134 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    48 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    1918 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4002.5 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    108 mg
  • Kálcium
    274 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    92 mg
  • Foszfor
    908 mg
  • Nátrium
    2604 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    171.3 g
  • Cukor
    18 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

VÍZ

  • Összesen
    591.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1597 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    48 mg
  • D vitamin:
    219 micro
  • K vitamin:
    131 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    15 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    300 micro
  • Kolin:
    887 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1440 micro
  • α-karotin
    23 micro
  • β-karotin
    1860 micro
  • β-crypt
    31 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1247 micro
Összesen 3187 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 55% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.1 g

Zsír

  • Összesen
    19.8 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    151 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    315.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    22 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    72 mg
  • Nátrium
    205 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    13.5 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    46.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    126 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    17 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    24 micro
  • Kolin:
    70 mg
  • Retinol - A vitamin:
    113 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    147 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    98 micro
Összesen 251 Kcal

Hozzávalók

A fészekhez

A töltelékhez

A mártáshoz

A díszítéshez

Elkészítés

A fészekhez

  1. Először a tölteléket készítsük el: kevés vajon futtassuk meg a friss kakukkfűleveleket, majd dobjuk rá a nagyon apróra vágott salottát, és pároljuk üvegesre.
  2. Ekkor jöhet a kisebb darabokra vágott csiperke, só és bors ízlés szerint, így pirítsuk pár percig, majd öntsük alá a tokajit vagy a sherryt, és pároljuk puhára az egészet úgy, hogy az alkohol és a folyadék szinte teljesen elpárologjon. Ekkor húzzuk le a tűzről. Ha túl száraznak tűnne, a végén egy kevés vajat még adhatunk hozzá. Ezzel turmixoljuk össze, és tegyük félre.
  3. Közben főzzük meg a tojást forró vízben 2 és fél perc alatt, aztán jeges vízben hűtsük hirtelen, hogy könnyebb legyen a pucolás. Ha kész terméket használunk, pl. ecetes-chilis vagy sáfrányos főtt fürjtojást, akkor csak egy szűrőben óvatosan le kell csepegtetnünk.

A töltelékhez

  1. A sütőt közben előmelegítjük 180 fokra.
  2. A leveles tésztából 12 egyenlő részt vágunk ki, ezeket belenyomkodjuk a kivajazott muffinforma mélyedéseibe, és megkenjük belül is vajjal. Ha nagyméretű formával dolgozunk, szórhatunk sütőgyöngyöt a tészta közepébe, hogy ne jöjjön fel, tartsa meg a formáját.
  3. A kis kosárkákat, attól függően, hogy milyen méretű sütőformát használunk, 8-10 perc alatt aranybarnára sütjük.
  4. Közben elkészítjük a mártást. Egy lábasba kevés vizet teszünk forralni, és ezt használat után sem öntjük majd ki. Mikróban vagy külön tálkában a forró víz felett felolvasztjuk a vajat, vigyázzunk ne legyen forró, csak éppen folyós.
  5. Egy méretben hozzá passzoló tálba ütjük a három tojássárgát, így tesszük a gőz fölé. Rugós keverővel vagy habverővel folyamatosan keverve felhabosítjuk a duplájára. Aztán szinte cseppenként, folyamatosan kevergetve hozzáadagoljuk a folyós vajat, a citromlevet, ügyesen, nehogy összehúzza. A végén fűszerezzünk, és húzzuk félre, és tálalásig tartsuk melegen.

A mártáshoz

  1. A kész kosárkákat azonnal vegyük ki egy rácsra szikkadni, de ne hagyjuk kiszáradni.
  2. Amint lehet, töltsük meg őket a gombás keverékkel.
  3. A fürjtojásokat fél percre a megtartott forró vízbe tesszük, hogy felmelegedjenek, majd a kosárkákba ültetjük.
  4. A kosárkák kerüljenek a tálaló tányérra, öntsük nyakon hollandi mártással őket. Díszítésképpen szórjuk meg aprított snidlinggel és frissen őrölt borssal, esetleg nagy szemű sóval. Jó étvágyat hozzá!
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés ideje: 10 perc
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 5
  • Össznézettség: 2806
  • Feltöltés dátuma: 2017. március 30.

Ajánló

Ezt a csodálatos előételt eredetileg húsvétra készítettem, de ajánlom más alkalmakra is. A fürjtojás beltartalmi értéke sokkal magasabb, mint a tyúktojásé, és nézd milyen helyesek a fészkekben!

Receptjellemzők

Receptkategóriák

A legszebb húsvéti előétel, de az év más szakában is elkészítheted. A receptleírás alapján hosszúnak tűnhet az elkészítése, de ha nekifogsz, rájössz, hogy tényleg nem nagy kunszt. Vágj bele bátran, megéri! Itt találtam a receptet. Ha biztosan finom fürjtojásokat szeretnél főzési nehézségek nélkül, akkor használj chilis vagy sáfrányos, ecetes főtt fürjtojás terméket.

Hozzászólások

Hozzávalók

A fészekhez

A töltelékhez

A mártáshoz

A díszítéshez

Címlapról ajánljuk

További cikkek