r
Nosalty Logó

Fügés-mandulás linzerkeksz

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Lakos Benedek
Fügés-mandulás linzerkeksz
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 7% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 15% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 319 kcal
  • 7% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 15% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 3204 kcal
  • 7% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 15% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 302 kcal
  • 7% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.6 g

Zsír

  • Összesen
    15.9 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    61 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    228.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    49 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    40 mg
  • Foszfor
    105 mg
  • Nátrium
    18 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    39.9 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    40.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    96 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    40 mg
  • Retinol - A vitamin:
    93 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    46 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    57 micro
Összesen 319 kcal
  • 7% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    66.2 g

Zsír

  • Összesen
    158.8 g
  • Telített zsírsav
    66 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    64 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    19 g
  • Koleszterin
    607 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2282.1 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    130 mg
  • Kálcium
    494 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    402 mg
  • Foszfor
    1052 mg
  • Nátrium
    181 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    398.9 g
  • Cukor
    160 mg
  • Élelmi rost
    28 mg

VÍZ

  • Összesen
    407 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    965 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    28 mg
  • C vitamin:
    22 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    25 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    193 micro
  • Kolin:
    405 mg
  • Retinol - A vitamin:
    927 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    464 micro
  • β-crypt
    14 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    570 micro
Összesen 3204 kcal
  • 7% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.3 g

Zsír

  • Összesen
    15 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    57 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    215.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    47 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    38 mg
  • Foszfor
    100 mg
  • Nátrium
    17 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    37.7 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    38.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    91 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    38 mg
  • Retinol - A vitamin:
    88 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    44 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    54 micro
Összesen 302 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

Elkészítés

A tésztához

  1. A lisztet elkeverjük a porcukorral, sóval, citromhéjjal és sütőporral, majd belekockázzuk a vajat és morzsásra dolgozzuk. Ekkor hozzáadjuk a tojásokat és gyors mozdulatokkal egységes gombóccá gyúrjuk. Felhasználásig hűtőbe tesszük dermedni, közben elkészítjük a tölteléket.

A töltelékhez

  1. A fügéket megmossuk, szárukat levágjuk, majd negyedbe vágva egy fazékba tesszük a mézzel és közepes lángon teljesen szétfőzzük a gyümölcsöt. Egy botmixerrel simára dolgozzuk.
  2. A mandulát ledaráljuk, elkeverjük a fügével és hozzáadjuk a citromhéjat is. A tölteléket habzsákba tesszük.
  3. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és kibélelünk egy nagy tepsit sütőpapírral. A tésztát lisztezett felületen téglalappá nyújtjuk (nagyjából 3-5 milliméter vastag legyen), majd középen hosszában félbe vágjuk. Mindkét tésztalap közepére nyomunk egy vastag csíkot a töltelékből. Az egyik oldalt ráhajtjuk, majd felcsavarjuk az egészet, hogy egy kígyót kapjunk, amelynek a belsejében külön réteget képez a fügés töltelék.
  4. A két megformázott rudat nagyjából kétujjnyi vastag darabokra vágjuk, a kekszeket elrendezzük a tepsin (mehetnek egymáshoz közel, csak egy kicsit fognak megnőni a sütőben).
  5. A tepsit a sütőbe toljuk, a kekszeket először 12 percig sütjük, majd megfordítjuk a tepsit, hogy egyenletesen süljön a sütemény. További 8 percet adunk nekik, majd kivesszük és teljesen hagyjuk kihűlni őket. Porcukorral meghintve kínáljuk, légmentesen zárható dobozban egy hétig is tárolhatjuk.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Receptkönyvben: 58
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 12
  • Össznézettség: 4166
  • Feltöltés dátuma: 2023. szeptember 28.

Receptkategóriák

Fügés-mandulás linzerkeksz
Lakos Benedek 264 recept

Az alábbi süteményt minimális változásokkal megtalálhatjuk Olaszországban is, itt cucidati néven, míg az USA-ban fig newtonként hódít. Hogy legyen egy magyar verzió is, megalkottam ezt a receptet, amelybe a fügeszezon legédesebb szemei kerülhetnek. Formázása kicsit formabontó, az íze pedig házias, egyszerűségében nagyszerű. Adjunk neki egy esélyt!

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

Címlapról ajánljuk