Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Frissítő céklaleves

Frissítő céklaleves
Frissítő céklaleves
30 perc / előkészület: 15 perc főzés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Két hideg lengyel zöldségleves, a Chlodník - vagyis uborka - és a Barcs -vagyis céklaleves - házasságából született hűsítő nyári finomság.
Duplán megéri, mert először is pillanatok alatt kész van, másrészt nagyon frissítő! És mivel a zöldségek nagy része szinte teljesen nyersen kerül bele, a tápértéküket is tökéletesen megőrzik.
Először egy szláv esten ettem, 30 fokban szerelem lett első kóstolásra. És bár júniustól szeptember végéig az állandó és elengedhetetlen kellék a hűtőmben a hideg gyümölcsleves, ez most kiszorította egy időre. :)

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Lehetőleg ne fehér abrosznál tálaljuk. :)

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A kockára vágott karalábét az alaplében puhára főzzük, sózzuk-borsozzuk, az utolsó 5 percben hozzátesszük az apróra vágott kaprot.
  2. Közben a többi zöldséget is felkockázzuk, a retket karikákra vágjuk. A céklalevet nem öntjük ki, mert szükségünk lesz rá!
  3. Ha a karalábé puha, levesszük a tűzről, hozzáadjuk a kockára vágott zöldségeket, és megvárjuk, míg kicsit hűl (ha szükséges, utánafűszerezzük.
  4. Ha picit hűlt, hozzáöntjük az írót vagy kefírt, valamint a céklalevet (esetleg egy kicsit a kovászos uborka levéből), még egyszer megkóstoljuk, elég fűszeres-e, majd hűtőbe tesszük.
  5. Jól lehűtve fogyasztjuk.

  • elkészítettem: 4 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 26 627
elküldve: 2
receptkönyvben: 194
elkészítve: 1/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Dacota

Mióta szakács: 2009.11.28.
532 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kalória: alacsony
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
konyha: lengyel
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
fogás: leves

egyéb elnevezések

lengyel gazpacho, hideg lengyel céklás uborkaleves

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Thu, 2011-06-16 22:25

Kedves Lizabennet!
Mikor először csináltam, Németországban éltem, és az ottani Lidliből szereztem be. De Magyarországon sokkal könnyebb, minden nagyobb piac savanyús nénikéjének van :) Legalábbis, én mindig találok. Ha nem találsz eceteset, az sem baj, megteszi a sima is - ha hiányzik hozzá a savanykás íz, sima ecettel feldobhatod.
Szép napot!
Üdv:
Nóra

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Thu, 2011-06-16 22:25

Kedves Lizabennet!
Mikor először csináltam, Németországban éltem, és az ottani Lidliből szereztem be. De Magyarországon sokkal könnyebb, minden nagyobb piac savanyús nénikéjének van :) Legalábbis, én mindig találok. Ha nem találsz eceteset, az sem baj, megteszi a sima is - ha hiányzik hozzá a savanykás íz, sima ecettel feldobhatod.
Szép napot!
Üdv:
Nóra

Gargoyle
P. / Gargoyle Mon, 2010-07-12 21:50

Azta... :-O
Ez tuti lehet! És úgy néz ki, mint egy gyümölcsleves. :-D
Mentettem.

209
ecetes cékla 50 dkg
karalábé 1 közepes db
kapor 1 csokor
retek 5 db
kígyóuborka 1 db
kovászos uborka 2 közepes db
író 10 dl
zöldség alaplé 0.5 dl
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint