Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Frenetikus tésztasaláta

Frenetikus tésztasaláta
Frenetikus tésztasaláta
30 perc / előkészület: 20 perc főzés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A fizetésemen kívül nincs az a pénz, ami engem visszatarthatna egy palack sokat ígérő olívaolaj megvásárlásától. És ha színe, illata, zamata mellett még az üvege is gyönyörű, na akkor aztán egy kisebb személyi kölcsön felvételétől sem riadok vissza. Jósorsom úgy hozta, hogy Finomániáék buliján megismerkedtem az olasz származású olívafanatikus, Frantoio Colonna mesés olajaival. Már az lenyűgözött, ahogyan a különböző bogyófajták származási helyéről, a termelőkről és sajtolási módszereikről mesélt, de amikor elkezdődött a kóstolás, hát az tényleg maga volt a mennyország. Ahogy a boroknál, itt is a könnyűtől haladtunk az erősebb fajták felé, és amikor azt hittem, hogy eljutottunk az "e fölött már csak az ég"-kategóriáig, előállt egy elképesztő zamattal. Nem árulta el, hogy mit csöpögtetett a kenyérkockára, nekünk kellett megmondanunk, milyen ízeket érzünk: volt ott sok minden, a zöldalmától a mandulán át egészen a...aaaa..ööö... fogalmam nem volt miig. Nézzetek mélyen a szemembe és áruljátok el szépen: tudjátok ti, mi az a bergamot? Mielőtt sebes guglizásba kezdenétek, megmondom én: egy citrusféle. Külsőre megtévesztésig hasonlít a narancsra, de ízletes rokonával ellentétben ez a gyümölcs - brutál keserűsége miatt - ehetetlen. A héjából nyert illóolaj viszont izgalmas, pikáns ízt kölcsönöz az Earl Grey teának, és - na itt a lényeg - esetünkben ennek a különleges olajnak! Amint túljutottam a kóstolást követő első ámulaton, beindult a fantáziám. Lelki szemeim előtt már akkor láttam a pompás tésztasalátát, amit a szerdai nagybevásárlás eredményeként tegnap végre sikerült összeraknom.

hozzávalók / 2 adag

ajánlat

Ebben a nagy melegben önálló fogásként is megállja a helyét, de húsevő egyedek éhesek lesznek egy-két órán belül. Nekik hideg sülttel, roston hallal adnám.
Ami a bazsalikomot illeti, ha nincs lila, a zöld is tökéletes, de a lila aromásabb, és végre sikerült zsákmányolnom a Silvánus kertészetben.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tésztát al dente-re főzzük (a csomagoláson lévő idő másfélszerese alatt), leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, kihűtjük.
  2. A paradicsomot, a sajtot és az olívabogyót feldaraboljuk, a bazsalikomleveleket apróra tépkedjük.
  3. A tésztát meglocsoljuk a natúr olívaolajjal, és összeforgatjuk a többi hozzávalóval, óvatosan sózzuk (a sajt is sós), frissen őrölt borsozzuk.
  4. Tálaláskor csöpögtetjük rá a bergamotos olivaolajat, tetejére jöhet a bazsalikomlevél.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 39 145
elküldve: 0
receptkönyvben: 322
elkészítve: 4/9
Facebookon megjelent: -

szakács

modosa

Mióta szakács: 2009.05.31.
50 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
konyhatechnológia: hidegkonyha
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: saláta
elkészítési idő: 15-30 perc
adag: 2 főre
mikor: ebéd, vacsora
konyha: olasz
kalória: magas
fogás: főétel

egyéb elnevezések

kecskesajtos tésztasaláta, tésztasaláta lila bazsalikommal, tésztasaláta bargamotos olívaolajjal, olívaolajos tésztasaláta

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

modosa
modosa / modosa Fri, 2010-12-10 01:17

Köszi Ancsi, örülök hogy tetszett, remélem ízleni fog a tészta is :)

ancsi6700
ancsi6700 Fri, 2010-12-10 00:17

Már az első mondaton jót nevettem.
Köszi a receptet és a jó hangulatot!

808
tészta 25 dkg
kecskesajt 10 dkg
paradicsom 4 kis db
fekete olajbogyó 15 db
olívaolaj 2 ek
olívaolaj 2 teáskanál
bazsalikom 1 marék
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint