Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Francia diós krémes

Francia diós krémes
Francia diós krémes
90 perc / előkészület: 40 perc főzés: 10 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (16)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Amikor megtudtam, hogy másnap nálunk lesznek a fiam gyerekei, elkezdtem keresgetni valami finomságot. Hamar megtaláltam. Az eredeti recept a francia mákos krémes. Azonnal nekiláttam az elkészítéséhez. Mák nem, dió volt otthon, innen kezdve a többi már történt magától. Az én tepsim nagyobb méretű, ezért ahhoz igazítottam a mézes lapok hozzávalóit, illetve a krémben sokalltam a cukor mennyiségét, így azt csökkentettem. Másnapra könnyen szeletelhető, kiadós és finom diós krémes süteménnyel vártuk az unokákat.

hozzávalók / 12 adag

Mézes laphoz

Diós piskótához

Krémhez

ajánlat

Érdemes előző nap elkészíteni, mert másnap szebben lehet szeletelni. Ebből a mennyiségből a szeletek nagyságától függően kb. 80 szelet sütemény lett. Forrás: receptneked.hu

Szólj hozzá!

elkészítés

Mézes lap

  1. A sütőt előmelegítjük 190 fokra.
  2. A mézes lap hozzávalóiból közepesen lágy tésztát gyúrunk.
  3. Kétfelé vesszük, és egymás után 2 lapot sütünk egy 30*38 cm-es tepsi hátulján, egyenként 6-7 perc alatt.

Diós piskóta

  1. A diós piskótához a tojás sárgájákat habosra keverjük 10 dkg cukorral, vízzel, olajjal és a dióval.
  2. A fehérjét a maradék 5 dkg cukorral kemény habbá verjük, és óvatosan belekeverjük a diós masszát, majd a sütőporral elkevert lisztet.
  3. Sütőpapírral kibélelt tepsibe (amin a lapokat sütöttük) öntjük a masszát, és 180 fokos sütőben 25 perc alatt készre sütjük a piskótát. Tűpróba!

Krém

  1. A krémhez a tojássárgájákat a 10 dkg kristálycukorral, tejjel és a pudingporral alaposan kikeverjük, majd folytonos kevergetés mellett sűrűre főzzük.
  2. A margarint kikeverjük a 12 dkg porcukorral, s ha kihűlt a krém, összedolgozzuk a kettőt.
  3. Az egyik mézes lapot tálcára tesszük, a krém felét rákenjük, erre jön a diós piskóta, amire a krém másik fele kerül.
  4. Végül a második mézes lappal befedjük. A tetejét porcukorral szórjuk meg.
  • sütési hőfok: 190°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 38x30 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 26
össznézettség: 59 401
elküldve: 38
receptkönyvben: 766
elkészítve: 50/50
Facebookon megjelent: 1

szakács

Ligeti Károly

Mióta szakács: 2014.03.04.
129 recept

receptjellemzők

receptkategóriák

egyéb elnevezések

réteges diós szelet, piskótás-mézes lapos diós sütemény, réteges mézes diós pudingos krémmel

Hozzászólások (16)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

t.variam
t.variam Fri, 2018-03-16 16:15

Nagyon tetszik a recept, de kicsit változtatni fogok rajta. A diós piskótát csak fehérjével fogom sütni, a maradék sárgáját teszem a krémhez, és így nincs maradék.

Kinga-Laci
Kinga-Laci Tue, 2015-05-12 11:37

Kedves Károly!
Anyósom megsütötte ezt a krémest, és mennyeien finom volt, gratulálok! :)
Köszönjük szépen! :)
Kinga

bubuka86
bubuka86 Mon, 2015-04-20 09:29

Köszönöm ezt a szép receptet. Az egyik kolleganőm áradozott a francia mákos milyen szép és finom, húsvétkor imádták a vendégei. Mi viszont nem szeretjük a mákot, így volt egy ötletem, dióval akár jó is lehet. be is írtam a keresőbe és ezt a receptet adta ki. Meg is csináltam és fantasztikus lett. Puszi :)

incikem
incikem Thu, 2014-10-02 15:41

Remekül sikerült, finom, ajánlom és nagyon jól néz ki.Inci

Hasibecker
Hasibecker Tue, 2014-09-30 16:41

Kedves Károly!
Nagyon guszta a süti, tervezem is a sütését a hét végén, de csak fél adag diós piskótával, mivel én nem vagyok rajongója a diónak.
Ettől függetlenül kipróbálásra kerül dióval és, ha nem jön be nekem, akkor mákkal fogom helyettesíteni.
Üdv.: Marika

Ligeti Károly
Ligeti Károly / Ligeti Károly Wed, 2014-10-01 10:28

Kedves Marika!
Mint azt fent is leírtam, eredetileg ez mákos süti, de nekem dióm volt. Nem bántam meg, úgy is finom volt! Én viszont mákkal tervezem a sütését.
További jó sütést-főzést!
Karcsi

771
finomliszt 40 dkg
porcukor 10 dkg
méz 1 ek
vaj 10 dkg
tojás 2 db
szódabikarbóna 1 kávéskanál
tojás 6 db
cukor 15 dkg
víz 3 evőkanál
napraforgó olaj 0.5 dl
rétesliszt 15 dkg
sütőpor 0.5 csomag
dió 15 dkg
tojássárgája 3 db
vaníliás pudingpor 2 tasak
cukor 10 dkg
tej 7 dl
porcukor 12 dkg
margarin 25 dkg