Francia diós krémes
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Ligeti Károly
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
- 7% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 23% Zsír
Mézes laphoz
-
33g finomliszt121 kcal
-
8g porcukor32 kcal
-
2g méz6 kcal
-
8g vaj60 kcal
-
9g tojás12 kcal
-
0 kcal
Diós piskótához
-
28g tojás35 kcal
-
13g cukor48 kcal
-
2g víz0 kcal
-
31 kcal
-
13g rétesliszt46 kcal
-
1g sütőpor0 kcal
-
13g dió82 kcal
Krémhez
-
5g tojássárgája16 kcal
-
29 kcal
-
8g cukor32 kcal
-
58g tej33 kcal
-
10g porcukor39 kcal
-
21g margarin149 kcal
Összesen
771
kcal
- 7% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 23% Zsír
Mézes laphoz
-
400g finomliszt1456 kcal
-
100g porcukor387 kcal
-
25g méz76 kcal
-
100g vaj717 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
0 kcal
Diós piskótához
-
330g tojás415 kcal
-
150g cukor581 kcal
-
24g víz0 kcal
-
43g napraforgó olaj376 kcal
-
150g rétesliszt546 kcal
-
6g sütőpor3 kcal
-
150g dió981 kcal
Krémhez
-
60g tojássárgája193 kcal
-
343 kcal
-
100g cukor387 kcal
-
700g tej392 kcal
-
120g porcukor464 kcal
-
250g margarin1793 kcal
Összesen
9248
kcal
- 7% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 23% Zsír
Mézes laphoz
-
13.8g finomliszt50 kcal
-
3.4g porcukor13 kcal
-
0.9g méz3 kcal
-
3.4g vaj25 kcal
-
3.8g tojás5 kcal
-
0 kcal
Diós piskótához
-
11.3g tojás14 kcal
-
5.2g cukor20 kcal
-
0.8g víz0 kcal
-
1.5g napraforgó olaj13 kcal
-
5.2g rétesliszt19 kcal
-
0.2g sütőpor0 kcal
-
5.2g dió34 kcal
Krémhez
-
2.1g tojássárgája7 kcal
-
3.1g vaníliás pudingpor12 kcal
-
3.4g cukor13 kcal
-
24.1g tej13 kcal
-
4.1g porcukor16 kcal
-
8.6g margarin62 kcal
Összesen
319
kcal
- 7% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 13.4 g
Zsír
-
Összesen 41.3 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 15 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 14 g
-
Koleszterin 192 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 569.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 29 mg
-
Kálcium 150 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 35 mg
-
Foszfor 230 mg
-
Nátrium 121 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 87.4 g
-
Cukor 44 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 41 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 298 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 37 micro
-
K vitamin: 21 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 47 micro
-
Kolin: 150 mg
-
Retinol - A vitamin: 286 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 146 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 226 micro
Összesen
771
kcal
- 7% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 160.4 g
Zsír
-
Összesen 495.4 g
-
Telített zsírsav 129 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 175 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 162 g
-
Koleszterin 2306 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6832.9 g
-
Cink 15 mg
-
Szelén 353 mg
-
Kálcium 1804 mg
-
Vas 21 mg
-
Magnézium 423 mg
-
Foszfor 2758 mg
-
Nátrium 1447 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 9 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1049.1 g
-
Cukor 525 mg
-
Élelmi rost 26 mg
VÍZ
-
Összesen 491.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3581 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 5 micro
-
E vitamin: 49 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 448 micro
-
K vitamin: 249 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 566 micro
-
Kolin: 1796 mg
-
Retinol - A vitamin: 3433 micro
-
α-karotin 23 micro
-
β-karotin 1754 micro
-
β-crypt 55 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2717 micro
Összesen
9248
kcal
- 7% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.5 g
Zsír
-
Összesen 17 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 79 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 235 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 62 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 95 mg
-
Nátrium 50 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 36.1 g
-
Cukor 18 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 16.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 123 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 15 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 19 micro
-
Kolin: 62 mg
-
Retinol - A vitamin: 118 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 60 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 93 micro
Összesen
319
kcal
Hozzávalók
Mézes laphoz
-
40 dkg finomliszt
-
10 dkg porcukor
-
1 ek méz
-
10 dkg vaj
-
2 db tojás
-
1 kávéskanál szódabikarbóna
Diós piskótához
-
6 db tojás
-
15 dkg cukor
-
3 evőkanál víz
-
0.5 dl napraforgó olaj
-
15 dkg rétesliszt
-
0.5 csomag sütőpor
-
15 dkg dió
Krémhez
-
3 db tojássárgája
-
2 tasak vaníliás pudingpor
-
10 dkg cukor
-
7 dl tej
-
12 dkg porcukor
-
25 dkg margarin
Elkészítés
Mézes laphoz
- A sütőt előmelegítjük 190 fokra.
- A mézes lap hozzávalóiból közepesen lágy tésztát gyúrunk.
- Kétfelé vesszük, és egymás után 2 lapot sütünk egy 30*38 cm-es tepsi hátulján, egyenként 6-7 perc alatt.
Diós piskótához
- A diós piskótához a tojás sárgájákat habosra keverjük 10 dkg cukorral, vízzel, olajjal és a dióval.
- A fehérjét a maradék 5 dkg cukorral kemény habbá verjük, és óvatosan belekeverjük a diós masszát, majd a sütőporral elkevert lisztet.
- Sütőpapírral kibélelt tepsibe (amin a lapokat sütöttük) öntjük a masszát, és 180 fokos sütőben 25 perc alatt készre sütjük a piskótát. Tűpróba!
Krémhez
- A krémhez a tojássárgájákat a 10 dkg kristálycukorral, tejjel és a pudingporral alaposan kikeverjük, majd folytonos kevergetés mellett sűrűre főzzük.
- A margarint kikeverjük a 12 dkg porcukorral, s ha kihűlt a krém, összedolgozzuk a kettőt.
- Az egyik mézes lapot tálcára tesszük, a krém felét rákenjük, erre jön a diós piskóta, amire a krém másik fele kerül.
- Végül a második mézes lappal befedjük. A tetejét porcukorral szórjuk meg.
- Sütés hőfoka: 190 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 38x30
- Sütés ideje: 40 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 712
- Tegnapi nézettség: 26
- 7 napos nézettség: 170
- Össznézettség: 100672
- Feltöltés dátuma: 2014. május 23.
Ajánló
Érdemes előző nap elkészíteni, mert másnap szebben lehet szeletelni. Ebből a mennyiségből a szeletek nagyságától függően kb. 80 szelet sütemény lett. Forrás: receptneked.hu
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Ligeti Károly
129 recept
Amikor megtudtam, hogy másnap nálunk lesznek a fiam gyerekei, elkezdtem keresgetni valami finomságot. Hamar megtaláltam. Az eredeti recept a francia mákos krémes. Azonnal nekiláttam az elkészítéséhez. Mák nem, dió volt otthon, innen kezdve a többi már történt magától. Az én tepsim nagyobb méretű, ezért ahhoz igazítottam a mézes lapok hozzávalóit, illetve a krémben sokalltam a cukor mennyiségét, így azt csökkentettem. Másnapra könnyen szeletelhető, kiadós és finom diós krémes süteménnyel vártuk az unokákat.