Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fougasse - a francia levél kenyér

Fougasse - a francia levél kenyér
Fougasse - a francia levél kenyér
45 perc / előkészület: 20 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (20)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Kellemesen meglepett; a recept az én fehér kenyér receptemmel teljesen megegyezik; kivéve persze a formázást, és az olajos-zöldfűszeres kenegetést a tetejére. Ahogy olvasgattam, ez egy igen népszerű kenyér a franciáknál; olyasmi, mint az olaszoknál a focaccia.

Megörültem, mikor megláttam ezt a tetszetős formát, mert szeretem a szép vonalakat. Nem is vártam, rögtön bedagasztottam a tésztát ma reggel! A kakukkfüves-olajos keverék finom ízt adott a ropogós külsőnek. A kenyérbél könnyű és rugalmas... Be kell valljam, hogy fényképezés után azonnal eltűntettem egy fél levelet... Többször fogom sütni!

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A tetejére

ajánlat

Nagyon mutatós és egyszerűen, gyorsan elkészíthető kenyér. Party vagy családi összejövetelre különösen ajánlom!

2 nagy levelet kapunk ebből a tésztából - de lehet 4 kisebbet is formázni.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt felfuttatjuk egy fél tk cukorral, és kevés langyos vízzel.
  2. A liszthez keverjük a sót, a felfuttatott élesztőt, a többi vizet, majd a 2 ek olajat, és kézzel vagy géppel lágy, fényes, rugalmas tésztát dagasztunk.
  3. Kb. 1 órát pihentetjük, amíg duplájára kel.
  4. Utána két részre osztjuk. Mindegyik tésztából 1 cm vastagságú, ovális vagy háromszög alakú darabot nyújtunk, majd a tésztát bevagdaljuk - a képen látható mintában-, hogy egy levélre hasonlítson.
  5. Óvatosan átemeljük egy sütőpapírral bélelt sütőlapra, eligazítjuk-kihúzgáljuk a levélmintát, és bőven megkenjük a kissé sózott, olívaolaj és kakukkfű keverékkel.
  6. Előmelegített (220 fok) párásított sütőben sütjük 15-25 percig, majd sütőrácson hűtjük.
  • sütési hőfok: 220°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 40x35 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 4 213
elküldve: 3
receptkönyvben: 107
elkészítve: 4/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Torma

Mióta szakács: 2012.10.05.
102 recept

receptjellemzők

konyha: francia
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, szilveszter
kategória: kenyerek
konyhatechnológia: kenyérsütő receptek
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
fogás: hideg előétel
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

francia kenyér, Fougasse, levél kenyér, házi fehér kenyér, zöldfűszeres kenyér, party kenyér

Hozzászólások (20)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Fahéj
Fahéj / Fahéj Wed, 2013-01-23 20:34

Hogy ez milyen szép!!! Kedves Torma, te is nagyon ügyes vagy! Ez a kakukkfüves olajozás nagyon megmozgatta a képzeletemet. Azaz: ezt ki kell próbálnom. :)
Szép estét! Fahéj

Torma
Torma / Torma Thu, 2013-01-24 06:36

Köszönöm Fahéj :) biztosan használtad már a kakukkfuvet; apró levelű, parfümös/ kellemesen aromás...ebben a receptben az olajban különösen kijön az íze...további jo sütés- főzést! Torma :)

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Wed, 2013-01-23 17:22

Kedves Torma!
Nagyon egyre jár az agyunk, pont ezt gondoltam elkészíteni. Gyönyörű szép lett. Gratulálok. Üdv: Évi néni

Torma
Torma / Torma Thu, 2013-01-24 06:14

Hiába, tudnak ezek a franciák! Szuper egyszerű, de nagyon mutatós es nagyon finom is! Remélem a "Józsid" kezd erősödni? T:)

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Thu, 2013-01-24 10:18

Szia Torma!
Most fogok vele először sütni. Bevallom, nem voltam benne biztos, pedig jól nézett ki, és beletettem 5 g friss élesztőt. Most akkora a megkelt kenyér, mist még soha. Józsit most betettem hűtőbe és legközelebb semmilyen segédeszközt nem használok. Ha megsütöttem, felteszem. Szép napot! Üdv: Évi néni

Torma
Torma / Torma Thu, 2013-01-24 10:48

Szia! De jo! Miért teszed a hűtőbe? Ha használod hetente egyszer-kétszer, akkor tarthatod a konyhapulton. A vadeleszto a 20 fok körüli hőmérsékletet szereti a legjobban...csak akkor kell hűtőbe tenni, ha kéthetente, vagy ritkábban használjuk.
A z olvasmányaim szerint az első kelesztes 2-3 óra, de lehet több is...a második kb 2 óra...az en Janim az csak megszállottan gyors... ;) most vettem ki a hutobol ( itt tul meleg van, meg nekem kettő kovaszom van) melegitem, megetetem es holnap fogok sütni vele.
Köszi a jo hírt, izgalmas! Azt tudod, hogy pizzatol kezdve kalácsig, mindent sütnek vadelesztos kovasszal! Milyen az angolod? Küldjek angol weboldal linket? breadtopia.com az egyik jo, videókkal...irjal, hogy haladsz- ha van kedved, engem érdekel :)
Kellemes hétvégét, Torma :)

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Thu, 2013-01-24 12:55

Szia!
Köszönöm, de már felfigyeltem, mikor először írtál erről az oldalról. Letöltöttem a kovász készítés, kezelés, szárítás rejtelmeit és jó néhány receptet. Lefotóztam és holnap felteszem a kenyeret. Nagyon guszta lett és olyan illatos. Most vettem kim a sütőből, ezért még nem vágtam fel, mert szaladok munkahelyre. Mindenről beszámolok. Köszönöm a tanácsokat. Akkor Józsit kiteszem az előszobába, ott nincs meleg. Üdv: Évi néni

vcsuka
pussycat / vcsuka Wed, 2013-01-23 11:18

Szia Torma! Te egy muveszlelek vagy, ez tenyleg erdekes, szep forma! Gratula:) udv. Csuka

Torma
Torma / Torma Wed, 2013-01-23 12:49

Hát, kirakatrendező volt az első szakmám; a Corvin ÀRuházban kezdtem a pályafutásom T:)

vcsuka
pussycat / vcsuka Wed, 2013-01-23 13:04

Akkor mar ertem is! Az en szakmam meg noi fodrasz, de azt nemigen tudom hasznositani a sutes-fozes tudomanyaban. Csuka:)

Torma
Torma / Torma Wed, 2013-01-23 16:41

Dehogynem tudod hasznosítani! Göndöríteni-tekerni a kalácsot ( kulonosen a kürtőset!) a vagdosásról nem is beszélve....ollóbajnok lehetsz a salátákkal, zöldfűszerekkel!
Jol van, már kókadok, mennem kell aludni a tenisz utan leragadtam itt...biztos dumalunk hamarosan, szia! Torma :)

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Wed, 2013-01-23 11:02

Szia Torma! Amint megláttam a képet, tudtam, hogy ez csak Te lehetsz! :) Nagyon jól néz ki! El is hiszem, hogy gyorsan elfogyott, biztos nagyon finom. Ki fogom próbálni, mert ez a kakukkfüves dolog nagyon tetszik. Puszi: Ági

Torma
Torma / Torma Wed, 2013-01-23 12:44

Köszi Ági :) lesem a recepteket, most még jobban....feltettél már egy "Bözsi-baba" képet? T:)

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Wed, 2013-01-23 13:06

:) De aranyos vagy! Igen tettem, de még nem aktiválták a receptet, de már tűkön ülök, mert nagyon kíváncsi vagyok (leszek) a véleményedre! Puszi: Ági :)

Torma
Torma / Torma Wed, 2013-01-23 16:28

Éjjel 1 óra, a teniszt néztem, aztán meg leragadtam (megint) itt...

Ne viccelj már Agi!Minden recepted tökéletes! A Bözsi-baba egy bomba lesz!!! bombababa ;)
Nagyon varom, de ne árulj el róla semmit, hadd legyen meglepi! nálatok is lassan este van, úgyhogy joccakát mindannyiunknak! T :)

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Thu, 2013-01-24 10:09

:D Hát remélem tényleg meglepi lesz. ...és köszönöm a kedves szavakat, millió puszi érte! :) azért a tökéletestől messze vagyok, de rém lelkesen igyekszem. :D Az elején nem is reméltem, hogy ilyen kedves barátokra találok... :) Klassz itt lenni nagyon!
Most meg már nappal van, szóval szép napot mindannyiunknak! :) Puszi: Ági

355
kenyérliszt BL80 50 dkg
friss élesztő 2 dkg
víz 3.5 dl
1 tk
cukor 0.5 teáskanál
olívaolaj 2 ek
olívaolaj 2 ek
kakukkfű 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint