Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mafalda-szicíliai szezámos kenyér

Mafalda-szicíliai szezámos kenyér
Mafalda-szicíliai szezámos kenyér
55 perc / előkészület: 20 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mafalda név a szerpentinesen kanyargó formájára utal. Szicíliában, Palermo környékén nagyon népszerű kenyér. Engem is az alakja fogott meg, az interneten fedeztem fel (cindystarblog) és gyorsan kipróbáltam.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A vízben elkeverjük a malátát vagy mézet, és hozzáadjuk az élesztőt. Felfuttatjuk, 10 percig állni hagyjuk.
  2. A kétfajta lisztet elkeverjük a sóval, hozzáadjuk az élesztős vizet és az olajat, jól összedolgozzuk, a tésztát 8-10 percig gyúrjuk, inkább kézzel dolgozzunk (én nem liszteztem alá, csak sima kőlapon dagasztottam). Addig gyúrjuk, míg sima fényes, ruganyos tésztát nem kapunk. Felezzük el, és a két cipót letakarva meleg melyen hagyjuk 1 órát kelni.
  3. A megkelt tésztából (egyenként) sodorjunk kb. 80 cm hosszú rudat, majd szerpentinszerűen tekerjük meg (WV alakban), és a végén lévő 20 cm-t hajtsuk a tetejére. Tegyük leolajozott tepsire, kenjük le a tetejüket vízzel és szórjuk meg szezámmaggal, majd hagyjuk fél órát kelni.
  4. Előmelegített sütőben 200 C-on kezdjük sütni, majd 10 perc után vegyük le a hőfokot 160 C-ra, és süssük még 20-25 percet.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 30x40 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 789
elküldve: 5
receptkönyvben: 65
elkészítve: 2/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Nicki

Mióta szakács: 2012.04.10.
50 recept

receptjellemzők

fogyókúra: 90 napos diéta - szénhidrátnap
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna
szezon: bármikor
kategória: kenyerek
konyhatechnológia: kenyérsütő receptek
nehézség: közepes
vegetáriánus: vegán
kalória: átlagos
konyha: olasz
elkészítési idő: 30-60 perc
diéta: tejmentes, tojásmentes
adag: 4 főre
fogás: köret
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

Mafalda, szicíliai kenyér, szezámmagos spirál alakú kenyér

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

lindros
lindros Wed, 2019-06-05 18:06

Fahéj/Fahéj: "Nem is értem, hogy nem vettem eddig észre."
Nagyon, nagyon finom! Könnyű, kellemes állag. Miután kisült, vissza kellett fogni magam, hogy ne egyem meg az egyik kenyérkét. Köszi a receptet.

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2013-10-18 19:27

Nagyon guszta a kenyér! És a fotó is nagyon szép, hangulatos. Nem is értem, hogy nem vettem eddig észre.
Üdv: Fahéj

397
durumliszt 30 dkg
finomliszt 10 dkg
víz 2.5 dl
instant élesztő 0.5 tasak
1 dkg
olívaolaj 2 ek
méz 0.5 teáskanál
szezámmag 1 ek