Nosalty Logó

Flódni ahogy Sütőtök készíti

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Sütőtök89
Flódni ahogy Sütőtök készíti
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 6% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 19% Zsír

A tésztához

A diós krémhez

A mákos krémhez

Az almás réteghez

Összesen 1634 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 19% Zsír

A tésztához

A diós krémhez

A mákos krémhez

Az almás réteghez

Összesen 13062 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 19% Zsír

A tésztához

A diós krémhez

A mákos krémhez

Az almás réteghez

Összesen 296 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 33% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    27.3 g

Zsír

  • Összesen
    88.2 g
  • Telített zsírsav
    22 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    24 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    37 g
  • Koleszterin
    173 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1765.5 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    42 mg
  • Kálcium
    711 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    244 mg
  • Foszfor
    684 mg
  • Nátrium
    66 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    191.2 g
  • Cukor
    95 mg
  • Élelmi rost
    18 mg

VÍZ

  • Összesen
    153.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    68 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    63 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    120 micro
  • Kolin:
    158 mg
  • Retinol - A vitamin:
    62 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    55 micro
  • β-crypt
    19 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    232 micro
Összesen 1634 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 33% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    218.1 g

Zsír

  • Összesen
    705.6 g
  • Telített zsírsav
    174 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    196 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    293 g
  • Koleszterin
    1380 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    14124 g
  • Cink
    46 mg
  • Szelén
    336 mg
  • Kálcium
    5685 mg
  • Vas
    56 mg
  • Magnézium
    1950 mg
  • Foszfor
    5473 mg
  • Nátrium
    525 mg
  • Réz
    12 mg
  • Mangán
    41 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1529.3 g
  • Cukor
    757 mg
  • Élelmi rost
    142 mg

VÍZ

  • Összesen
    1230.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    543 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    16 mg
  • C vitamin:
    79 mg
  • D vitamin:
    507 micro
  • K vitamin:
    40 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    22 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    960 micro
  • Kolin:
    1268 mg
  • Retinol - A vitamin:
    495 micro
  • α-karotin
    31 micro
  • β-karotin
    436 micro
  • β-crypt
    156 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1858 micro
Összesen 13062 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 33% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.9 g

Zsír

  • Összesen
    15.9 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    31 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    318.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    128 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    44 mg
  • Foszfor
    123 mg
  • Nátrium
    12 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    34.5 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    27.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    12 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    22 micro
  • Kolin:
    29 mg
  • Retinol - A vitamin:
    11 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    10 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    42 micro
Összesen 296 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

A diós krémhez

A mákos krémhez

Az almás réteghez

Elkészítés

A tésztához

  1. A tésztához a zsírt puhára melegítjük, és a többi hozzávalóval együtt jól összegyúrjuk. A kapott bucit bő 1 órára hűtőbe tesszük pihenni.
  2. Ezalatt elkészítjük a töltelékeket. A dióshoz a a hozzávalókat állandó kevergetés mellett, közepes-nagy lángon 6-8 perc alatt sűrű krémmé főzzük. Nem baj, ha kicsit folyós, mert hűlés közben szépen besűrűsödik.
  3. A mákos krémnél ugyanígy járunk el, majd ezt is félretesszük hűlni.
  4. Az almákat meghámozzuk és felét kis lyukú, felét nagy lyukú reszelőn (szerintem így a legoptimálisabb az állaga) lereszeljük. Beszórjuk fahéjjal, és 5-10 percig állni hagyjuk.
  5. Ezután fedő alatt, néha megkavarva átpároljuk a cukorral puhára, majd ezt is hűlni hagyjuk.
  6. Addig a tésztabucit 5 részre osztjuk, és az egyik bucidarabot egy árnyalattal nagyobbra hagyjuk, ez lesz a legalsó lap. Egy darab folpack-on kinyújtjuk sordófával ezt a lapot akkorára, hogy a tepsi oldalaira picit felnyúljon. Kb 2-3 mm vastagnak kell lennie.
  7. Ezt a lapot belefordítjuk a zsírral kikent tepsibe, és rásimítjuk a diós krémet.
  8. A következő lapot is kinyújtjuk, ráfordítjuk a diós krémre, és megkenjük a mákkal.
  9. A harmadik lapot is kinyújtjuk, lefedjük vele a mákos réteget, majd erre jön a szilvalekvár egyenletes, bőséges rétegben.
  10. A negyedik lapot erre tesszük, majd rásimítjuk az almás pürét, és az egészet beborítjuk az utolsó lappal.
  11. A süti tetejét villával sűrűn, mélyen, de óvatosan megszurkáljuk, és lekenjük a felvert tojással. Előmelegített sütőben 60 perc alatt aranybarnára sütjük.
  12. Csak akkor szabad szeletelni, ha már teljesen kihűlt! Aznap is nyugodtan ehető, de másnap felvágva talán a legfinomabb.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 25x35
  • Sütés ideje: 60 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 4
  • Össznézettség: 23695
  • Feltöltés dátuma: 2012. augusztus 21.

Ajánló

Hihetetlen gazdag, Pistuc szavaival élve "rubensi" sütemény, aminek tényleg meg kell adni a módját, és bármilyen ünnepen megállja a helyét, elnyomva minden mást. :) Nem olcsó fogás, de ha már nekiveselkedünk, megérdemli, hogy házi vagy piacon, öreg néniktől vett lekvárokból, frissen darált mákból (ez minden sütinél számomra kötelező), disznó- vagy libazsírból szülessen meg. Régebben nem hittem annyira benne, de igenis óriási jelentősége van az alapanyagoknak. A tészta hozzávalóinak mennyisége egy, a tökéleteshez körülbelül legközelebb álló arányszám, ami természetesen kicsit változhat aszerint, hogy milyen sűrű tejfölt, milyen márkájú lisztet, mekkora tojást használunk. Tehát Lányok-Fiúk,  ha úgy érezzük, nyugodtan és bátran dobjunk bele még egy kanál lisztet, vagy egy kis tejfölt a megfelelő állaghoz! :)

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Sütőtök89 66 recept

Régi álmom volt a flódni elkészítése, mert szerintem az egyik legcsodálatosabb ízkompozíciójú sütemény a világon. Sokáig kerestem a megfelelő receptet, végül a mindmegette.hu-n Pistuc tollából akadtam rá a Tűpróba blogon. Szokásom szerint picit átformáltam (sokkal több töltelék, fehérbor helyett fahéj, a dióhoz rum, stb.), és megszületett az én flódnim, szívem minden szeretetével. :) Fantasztikus lett, egyik legnagyobb büszkeségem volt az aznapi vacsora (a receptjeim közt megtalálható Töki pompos volt a főfogás). Azért is különösen kedves emlék ez, mert a flódni egy hagyományos zsidó sütemény, és az aznapi vendégeink egy nagyon kedves jóbarát házaspár voltak, akik közül a férj Izraelben született, zsidó családban, és az ő tiszteletére készítettem ezt. A végén mindkét fogásból el kellett neki csomagolnom, olyan sikere lett! :) Szóval fogadjátok Ti is szeretettel! :)

Hozzászólások

Kisgyurkáné Évi

Imádjuk a flódnit! A férjem egyik nagy kedvence, de eddig még sosem mertem elkészíteni, mert túl bonyolultnak és macerásnak bizonyult és amúgy is nagy mestere vagyok a sütik elbénázásának :). De ez a recept nagyon tetszik, elég érthet?, úgyhogy karácsonyra nekirugaszkodom, addig meg lehet csinálok egy " próbasütést". A csokis-kókuszos piskótád is nagyon fincsi volt. Köszi a receptet! üdv.: Évi

Sütőtök89

Én is sokáig gy?jtöttem a bátorságot, mire meg mertem sütni, de azóta jó párszor adtam hálát a döntésemért, mert szerintem eszméletlen jól sikerült a nagy projekt. :D Szóval teljes szívvel ajánlom Nektek is, mert igazából nem nehéz, legfeljebb kicsit id?igényes. A tészta nem szakad, nem ragad, könny? vele dolgozni, és nekem teljesen szépen átsült egy óra alatt. Úgyhogy hajrá, és ha nem fáradság, nagyon örülnék egy "élménybeszámoló" sornak, ha elkészült (a kókuszoshoz gratula!)! Remélem, szeretni fogjátok ezt is. :)

Kisgyurkáné Évi

Oké! Mindenképpen írok, ha elkészítettem, hogy hogyan sikerült! Most egyébként a túró rudi torta van soron! :)

evacili

Nekem is nagyon tetszik a recept. Régóta kacérkodom vele, de nem mertem nekivágni. Nem is értem miért, hiszen sokat sütök. A storynak és az ajánlatnak nem tudok ellenállni. Csak a kánikula végét kell megvárni.

M.Era

Kedves Süt?tök :) Megsütöttem karácsonyra bejgli helyett, mert ebben minden van ami a Karácsony hangulatához kell:) de azért még vagy hatféle sütit sütöttem mellé :) Nagyon jó recept mindenkinek nagyon ízlett azt hiszem nem utoljára csináltam :) Köszönöm a receptet. Era

Sütőtök89

Nagyon örülök, hogy ilyen jó élményt kaptatok vele!:) Tényleg csodálatos sütemény, megérte nekem is nekiveselkedni annak idején! Köszi, hogy írtál! :)

Bunnyka06

Szia! Érdekl?döm, h graham liszt helyett használhatok finomlisztet? Vagy azzal már nem lesz olyan jó? Köszi el?re is a választ! :)

Sütőtök89

Szia!:) A flódni hagyományos tésztája grahamlisztb?l készül, finomliszttel nem csináltam még. Szerintem érdemes maradni az eredeti receptnél, mert finomliszttel lehet, hogy nagyon kibabrál Veled a nyers tészta. Ragadós és kezelhetetlen lehet, de persze ezt biztosra akkor tudnám megmondani, ha kipróbáltam volna. Ilyen esetekben, és általában a tésztáknál nem vagyok egy bátor fajta, mert 1-2-szer megjártam. :D

Törölt felhasználó

Tisztelettel kérdezem a készít?kt?l, mi lesz a sütemény belsejében lev? tészta lapokkal? Azok is megsülnek? vagy nyersen maradnak? Ha bár az eredeti flódni, ami nevezhet? speciális zsidó süteménynek, az is tartalmazza a töltelékek elválasztásához tészta lapokat, de azok is nyersen maradnak. Itt kell megjegyezni, hogy a Flódni tésztája a legegyszer?bb linzer tészta, mely akár nyersen is ehet?, de lássuk be ropogósra megsütve nagyobb élvezet elfogyasztani. Vagyis szerény véleményem szerint tök fölösleges a töltelékeket olyan tésztával elkülöníteni, ami nyersen marad. Én évtizedek óta úgy készítem a Flódnit, hogy a töltelékeket egymásra halmozva, befedem a tetejét a bizonyos Linzer lappal, megkenem egész tojással, megszurkálom villával, hogy a sütés közben a töltelékekb?l távozni kívánkozó g?z ki tudjon áramolni, majd kihült állapotban szeletelem. Megjegyzend?, az alapot képez? Linzer lapot el?re kb. 70 - 70%-ra meg kell sütni. Igy sokkal élvezhet?bb lesz. Próbáld ki.

Sütőtök89

Tisztelettel válaszolok mint egyedüli készít?. :) Az a helyzet, hogy a flódni tésztája nem a legegyszer?bb linzertészta, hanem grahamlisztes tészta. Eredetileg. Az, hogy sokan sokféleképp átformálták, egyéni igény és ízlés kérdése, semmi baj vele, csak az nem annyira autentikus. Mondjuk a tölteléket én is picit átformáltam, mert nem szeretem a fehérbor ízét az almában, de ezzel sincs semmi baj szerintem. A f?zés egyik csodája a szabadság, és nincs gond az új változatokkal sem, csak azok nem eredetiek. Ennek a flódninak a tésztája nem marad nyers (ha nyers maradna vállalhatatlan lenne és nem írtam volna meg receptként), és legnagyobb büszkeségem, hogy megsüthettem tiszteletb?l zsidó vendégeimnek is, akik el voltak t?le ragadtatva. Szóval nekem így tökéletes, sosem ettem még sehol jobbat vagy legalább ilyen jót, pedig egyik kedvenc süteményünk. Én már nem fogok próbálkozni mással, de mindenkinek meghagyom a lehet?séget, hogy azt és úgy csinálja, ahogy neki jó. Ahogy én is: csak így.

Törölt felhasználó

Isteni süti :) Nagyon bejött a recept!

Hozzávalók

A tésztához

A diós krémhez

A mákos krémhez

Az almás réteghez

Címlapról ajánljuk

További cikkek