r
Nosalty Logó

Flódni ahogy Sütőtök készíti

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Sütőtök89
Flódni ahogy Sütőtök készíti
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 6% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 19% Zsír

A tésztához

A diós krémhez

A mákos krémhez

Az almás réteghez

Összesen 1634 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 19% Zsír

A tésztához

A diós krémhez

A mákos krémhez

Az almás réteghez

Összesen 13062 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 19% Zsír

A tésztához

A diós krémhez

A mákos krémhez

Az almás réteghez

Összesen 296 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 33% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    27.3 g

Zsír

  • Összesen
    88.2 g
  • Telített zsírsav
    22 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    24 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    37 g
  • Koleszterin
    173 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1765.5 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    42 mg
  • Kálcium
    711 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    244 mg
  • Foszfor
    684 mg
  • Nátrium
    66 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    191.2 g
  • Cukor
    95 mg
  • Élelmi rost
    18 mg

VÍZ

  • Összesen
    153.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    68 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    63 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    120 micro
  • Kolin:
    158 mg
  • Retinol - A vitamin:
    62 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    55 micro
  • β-crypt
    19 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    232 micro
Összesen 1634 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 33% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    218.1 g

Zsír

  • Összesen
    705.6 g
  • Telített zsírsav
    174 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    196 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    293 g
  • Koleszterin
    1380 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    14124 g
  • Cink
    46 mg
  • Szelén
    336 mg
  • Kálcium
    5685 mg
  • Vas
    56 mg
  • Magnézium
    1950 mg
  • Foszfor
    5473 mg
  • Nátrium
    525 mg
  • Réz
    12 mg
  • Mangán
    41 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1529.3 g
  • Cukor
    757 mg
  • Élelmi rost
    142 mg

VÍZ

  • Összesen
    1230.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    543 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    16 mg
  • C vitamin:
    79 mg
  • D vitamin:
    507 micro
  • K vitamin:
    40 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    22 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    960 micro
  • Kolin:
    1268 mg
  • Retinol - A vitamin:
    495 micro
  • α-karotin
    31 micro
  • β-karotin
    436 micro
  • β-crypt
    156 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1858 micro
Összesen 13062 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 33% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.9 g

Zsír

  • Összesen
    15.9 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    31 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    318.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    128 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    44 mg
  • Foszfor
    123 mg
  • Nátrium
    12 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    34.5 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    27.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    12 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    22 micro
  • Kolin:
    29 mg
  • Retinol - A vitamin:
    11 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    10 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    42 micro
Összesen 296 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

A diós krémhez

A mákos krémhez

Az almás réteghez

Elkészítés

A tésztához

  1. A tésztához a zsírt puhára melegítjük, és a többi hozzávalóval együtt jól összegyúrjuk. A kapott bucit bő 1 órára hűtőbe tesszük pihenni.
  2. Ezalatt elkészítjük a töltelékeket. A dióshoz a a hozzávalókat állandó kevergetés mellett, közepes-nagy lángon 6-8 perc alatt sűrű krémmé főzzük. Nem baj, ha kicsit folyós, mert hűlés közben szépen besűrűsödik.
  3. A mákos krémnél ugyanígy járunk el, majd ezt is félretesszük hűlni.
  4. Az almákat meghámozzuk és felét kis lyukú, felét nagy lyukú reszelőn (szerintem így a legoptimálisabb az állaga) lereszeljük. Beszórjuk fahéjjal, és 5-10 percig állni hagyjuk.
  5. Ezután fedő alatt, néha megkavarva átpároljuk a cukorral puhára, majd ezt is hűlni hagyjuk.
  6. Addig a tésztabucit 5 részre osztjuk, és az egyik bucidarabot egy árnyalattal nagyobbra hagyjuk, ez lesz a legalsó lap. Egy darab folpack-on kinyújtjuk sordófával ezt a lapot akkorára, hogy a tepsi oldalaira picit felnyúljon. Kb 2-3 mm vastagnak kell lennie.
  7. Ezt a lapot belefordítjuk a zsírral kikent tepsibe, és rásimítjuk a diós krémet.
  8. A következő lapot is kinyújtjuk, ráfordítjuk a diós krémre, és megkenjük a mákkal.
  9. A harmadik lapot is kinyújtjuk, lefedjük vele a mákos réteget, majd erre jön a szilvalekvár egyenletes, bőséges rétegben.
  10. A negyedik lapot erre tesszük, majd rásimítjuk az almás pürét, és az egészet beborítjuk az utolsó lappal.
  11. A süti tetejét villával sűrűn, mélyen, de óvatosan megszurkáljuk, és lekenjük a felvert tojással. Előmelegített sütőben 60 perc alatt aranybarnára sütjük.
  12. Csak akkor szabad szeletelni, ha már teljesen kihűlt! Aznap is nyugodtan ehető, de másnap felvágva talán a legfinomabb.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 25x35
  • Sütés ideje: 60 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 163
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 7
  • Össznézettség: 24431
  • Feltöltés dátuma: 2012. augusztus 21.

Ajánló

Hihetetlen gazdag, Pistuc szavaival élve "rubensi" sütemény, aminek tényleg meg kell adni a módját, és bármilyen ünnepen megállja a helyét, elnyomva minden mást. :) Nem olcsó fogás, de ha már nekiveselkedünk, megérdemli, hogy házi vagy piacon, öreg néniktől vett lekvárokból, frissen darált mákból (ez minden sütinél számomra kötelező), disznó- vagy libazsírból szülessen meg. Régebben nem hittem annyira benne, de igenis óriási jelentősége van az alapanyagoknak. A tészta hozzávalóinak mennyisége egy, a tökéleteshez körülbelül legközelebb álló arányszám, ami természetesen kicsit változhat aszerint, hogy milyen sűrű tejfölt, milyen márkájú lisztet, mekkora tojást használunk. Tehát Lányok-Fiúk,  ha úgy érezzük, nyugodtan és bátran dobjunk bele még egy kanál lisztet, vagy egy kis tejfölt a megfelelő állaghoz! :)

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
Sütőtök89 66 recept

Régi álmom volt a flódni elkészítése, mert szerintem az egyik legcsodálatosabb ízkompozíciójú sütemény a világon. Sokáig kerestem a megfelelő receptet, végül a mindmegette.hu-n Pistuc tollából akadtam rá a Tűpróba blogon. Szokásom szerint picit átformáltam (sokkal több töltelék, fehérbor helyett fahéj, a dióhoz rum, stb.), és megszületett az én flódnim, szívem minden szeretetével. :) Fantasztikus lett, egyik legnagyobb büszkeségem volt az aznapi vacsora (a receptjeim közt megtalálható Töki pompos volt a főfogás). Azért is különösen kedves emlék ez, mert a flódni egy hagyományos zsidó sütemény, és az aznapi vendégeink egy nagyon kedves jóbarát házaspár voltak, akik közül a férj Izraelben született, zsidó családban, és az ő tiszteletére készítettem ezt. A végén mindkét fogásból el kellett neki csomagolnom, olyan sikere lett! :) Szóval fogadjátok Ti is szeretettel! :)

Hozzávalók

A tésztához

A diós krémhez

A mákos krémhez

Az almás réteghez

Címlapról ajánljuk

Bárányhúsos receptek húsvétra

Karakteres, nem mindenki által kedvelt ízük és enyhén borsos áruk miatt az utóbbi időben sokat veszítettek népszerűségükből a bárányhúsos ételek. Azonban, ha mégis adnánk nekik egy esélyt, tegyük az alábbi receptekkel.

Nosalty

További cikkek