Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Flódni - Petruskától

Flódni - Petruskától
Flódni - Petruskától
50 perc / előkészület: 30 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez egy régi recept, még a planétás receptsorozatból való. Kb 20 éve sütjük eleinte anyukám, azután pedig én, kisebb-nagyobb időközönként. Sokáig elállna, ha megérné nálunk azt az időt! Azoknak is ízlik, akik nincsenek oda az édes süteményekért, mert ez nem egy túl édes süti, persze úgy is el lehet készíteni, de szerintem így finom.

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

Az almás töltelékhez

  • 1 kg alma (megtisztított)
  • 3 dkg vaj (vagy margarin)
  • 1 fél citromból nyert citromlé
  • 1 ek cukor (ízlés szerint)

A diós töltelékhez

  • 1 dl tej (forró)
  • 1 ek cukor (ízlés szerint)
  • 25 dkg dió (darált)

A mákos töltelékhez

ajánlat

Ünnepekre, vendégváráshoz vagy csak úgy!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tésztának valókat alaposan összegyúrjuk. Hűtőben min. 1 órát, vagy folpackban csomagolva egy éjszakát is pihentetjük.
  2. Az almát vékonyra felszeleteljük, és ízlés szerint édesítve puhára pároljuk a többi hozzávalóval.
  3. A mákot és diót elkeverjük a forró, cukros tejjel.
  4. Ez az adag egy nagy tepsire elegendő. A tepsit kivajazzuk. A tésztát négyfele vesszük és lisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk. Beletesszük a tepsibe az első lapot. Lekvárt kenünk rá. (Én házi sárgabarack lekvárt szoktam.) Nem kell vastagon. Erre kerül a mákos töltelék. Utána megint tésztalap következik. Erre megint lekvár, alma töltelék. Erre megint tészta, lekvár, dió töltelék. Lehet, hogy a diósat nem annyira könnyű elkenni, de az se jó, ha túl lágy a diós krém. Utolsónak megint tészta. Villával vagy hústűvel megszurkáljuk, forró sütőben megsütjük. Nem kell pirosra sütni, fehér maradjon a teteje!
  5. Szeletelés előtt megszórjuk porcukorral.
  • sütési hőfok: 240°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 40x50 cm
  • elkészítettem: 15 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 25 348
elküldve: 14
receptkönyvben: 241
elkészítve: 4/12
Facebookon megjelent: -

szakács

Petruska

Mióta szakács: 2011.10.30.
61 recept

receptjellemzők

költség egy főre: olcsó receptek
mikor: reggeli
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
szakács elkészítette: család kedvence receptek
konyha: zsidó
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
diéta: tojásmentes
alkalom: hanuka
fogás: desszert
adag: 8 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

mákos-diós-almás süti, mákos-almás-diós pite

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

nagymartika
nagymartika Thu, 2019-02-21 04:54

Kedves Petruska, újra megsütöttem, de most félfogós liszttel, nagyon lágy lett, pedig azt hittem: jobb tartása lesz. Vajon flódnihoz csak a síma liszt a jó? Üdvözlettel...

ladybird216
Petruska / ladybird216 Fri, 2019-03-22 10:45

Kedves nagymartika, nem tudom hol lehetett a hiba, mert a félfogóstól inkább "erősebbnek" kellett volna lennie a tésztának. Nekem inkább az szokott a gondom lenni, hogy túl kemény a tészta, nem tudom könnyen nyújtani. Legközelebb próbáld meg, hogy első körben csak a fél deci tejben feloldott élesztővel dolgozol, a tejfölt kanalanként adod hozzá. Sok függ a liszt minőségétől is. Nem gondolnám, hogy ne lehetne félfogós lisztet használni ehhez a süteményhez. Én még nem próbáltam vele. Bocsi, hogy csak most reagáltam a kérdésedre!

nagymartika
nagymartika Fri, 2017-02-24 08:39

Kedves Petruska! Ma sütöttem meg első igazi flódnimat, hűen követve receptedet. Tökéletesre sikerült, köszönöm a feltöltést!

ladybird216
Petruska / ladybird216 Fri, 2017-02-24 19:54

Kedves Nagymartika!

Örülök, hogy sikerült a süti. Nem a legkönnyebben elkészíthető fajta, de nagyon szeretem én is. Legutóbb, kicsivel több tésztát gyúrtam be és a tetejére tettem egy szilvalekváros réteget is! :) További jó sütögetést kívánok!

Petruska

vadcic
vadcic Wed, 2014-02-26 22:35

Nekem 240 fokon és légkeveréssel pillanatok alatt megkapta a tetejét.:(
Még nem vágtam fel,remélem azért megsült a közepe.
Nem lett elírva a 240 fok?

ladybird216
Petruska / ladybird216 Thu, 2014-02-27 09:59

Kedves Vadcic!

Ez a hőfok kérdés nagyon sütőfüggő dolog!
Remélem azért a süti ehető maradt! Legközelebb alacsonyabb hőfokon süssed, akkor biztosan jó lesz minden!

P

1010
finomliszt 50 dkg
vaj 25 dkg
szódabikarbóna 1 kk
friss élesztő 1 dkg
tej 0.5 dl
cukor 2 ek
vaníliás cukor 1 csomag
tejföl 1 dl
vaj 1 ek
alma 1 kg
vaj 3 dkg
citromlé 1 fél citromból nyert
cukor 1 ek
tej 1 dl
cukor 1 ek
dió 25 dkg
tej 1 dl
cukor 1 ek
mák 25 dkg
sárgabaracklekvár 5 dkg