Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Firenzei szelet

Firenzei szelet
Firenzei szelet
55 perc / előkészület: 30 perc főzés: 10 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nyáron nagyszüleimmel szorgosan jártam ki a gyümölcsösbe segíteni, és persze szigorúan ellenőrizni a termések minőségét, ízét :). A föld végében van 3 mandulafa, amelyek már nyár elején izgatták a fantáziám, de mamám már jó előre felhívta a figyelmem rá, hogy ne számítsak sok kóstolóra, ugyanis neki tervei vannak a mandulával. Sajnos a rossz időjárás miatt a termés nagy része odalett, de ami megmaradt, azt mind beleadtuk ebbe a sütibe, ami nálunk a karácsony fénypontja lett :) (a híres somlói mellett). A mandula hiányát a diófánk szorgosan igyekezett feledtetni, így az is került a sütire bőven. 
Az eredeti recept szerint amúgy elvileg még a töltelékkel megpakolva is be kéne tenni a sütőbe a tésztát, de nekünk az "előpróbánál" ez azt eredményezte, hogy szétfolyt a töltelék, úgyhogy ezt a lépést elhagytuk.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

ajánlat

Nagyon finom karácsonyi rágcsa, főleg a klasszikus diákcsemege kedvelőknek! (Nálam abszolút favorit.) Egy pohár tejeskávéval mennyei :).

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet a sütőporral elvegyítjük, majd a tészta többi hozzávalóját is belekeverjük.
  2. Egy dagasztófejjel ellátott keverőgéppel először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton jól átdolgozzuk, utána gyúródeszkán sima tésztává gyúrjuk. (Ha ragadna, kis időre hideg helyre tegyük!)
  3. Kb. 28x36 cm-es lappá nyújtjuk, majd félbevágjuk (2 db 14x36-os lapot kapunk). Hosszanti oldalán 1-2 centis csíkot visszahajtunk mindkét oldalon.
  4. Ezt jól kikent sütőlemezre rakjuk, és előmelegített sütőbe küldjük.
  5. A töltelékhez a vajat egy edényben felolvasztjuk, majd hozzáadjuk a cukrokat és a mézet. Ezt kevergetjük, miközben karamellizálódik.
  6. Hozzáöntjük a tejszínt, amivel addig keverjük, amíg a cukor fel nem olvad.
  7. Ekkor beleöntjük a magvakat / mazsolát, és addig keverjük, amíg a massza jól kötővé nem válik.
  8. Ezt igazságosan elosztjuk a kész tésztalapok közepén.
  9. Végezetül vízgőz felett megolvasztjuk az olajjal a csokit, és szilikonecset (vagy amivel sikerül megoldani) segítségével a tésztalap felhajtott széleit megkenjük.

  • sütési hőfok: 200°C

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 10 214
elküldve: 2
receptkönyvben: 135
elkészítve: 0/1
Facebookon megjelent: -

szakács

keX

Mióta szakács: 2010.12.28.
2 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
kategória: édes keksz
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
mikor: tízórai, uzsonna
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
diéta: tojásmentes
fogás: desszert

egyéb elnevezések

csokis-mandulás csemege, karácsonyi csokis diákcsemege, magvas-csokoládés szelet

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

1416
finomliszt 200 g
cukor 75 g
sütőpor 0.5 tk
vaníliás cukor 1 csomag
vaj 100 g
víz 2 ek
1 csipet
vaj 1 ek
vaj 50 g
cukor 100 g
vaníliás cukor 1 csomag
méz 2 ek
habtejszín 250 ml
dió 250 g
étcsokoládé 75 g
napraforgó olaj 1 ek