Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Finom tönkölykenyér Kristálykonyhától

Finom tönkölykenyér Kristálykonyhától
Finom tönkölykenyér Kristálykonyhától
85 perc / előkészület: 25 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Rengeteg egészséges kenyér receptet elolvastam, de valahogy egyik sem tetszett. Így megalkottam a sajátomat. Nagyon finom, laktató kenyér lett belőle. Sűrű és tömör. Több napig is eláll.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Bármihez finom, szendvicsnek vagy leves mellé. Tunkolni is lehet vele.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Fontos, hogy minden hozzávaló szoba-hőmérsékletű legyen, ne hideg. A liszteket, a búzasikért és a sót egy nagy tálba tesszük, és alaposan összekeverjük. Vagy kenyérsütőgép dagasztóprogramját is igénybe lehet venni. Egy kis fészket készítünk a közepén, beleöntünk a 3 dl langyos vizet, rá az élesztőt, és a cukrot. Természetesen friss élesztővel is lehet dolgozni. Hagyjuk, hogy kissé felfusson.
  2. A tálban elkezdjük dagasztani. Ezen a ponton lehet még pici lisztet vagy a bekészített vízből hozzátenni, ha szükséges. Ha valamelyest összeállt, lisztezett felületre tesszük, és tovább gyúrjuk úgy, hogy magunk felé hajtunk rajta egyet, és a tenyerünk alsó részével ránehezedünk. Majd 180 fokban fordítunk rajta. Ezzel a módszerrel legalább 10 percet dolgozunk vele. Eleinte kemény a tészta, de lassan szépen összeáll. Fontos, hogy rendesen meg legyen gyúrva, mert így lesz egységes.
  3. Letakarva, meleg helyen jó órát kelesztjük. Kicsit lassabban kel, mint egy fehér kenyér.
  4. Ha duplájára kelt, már nem bántjuk, csak körlappá lapogatjuk a kezünkkel, majd egyik oldalát behajtjuk, és rá a másikat is. Megformázzuk, hogy kenyér alakja legyen.
  5. Kiolajozott jénaiban fél órát kelesztjük. Majd gázsütő 6-os fokozatán 40-50 percig lefedve sütjük. A tető nélkül kaphat még 5-10 percet. Rácsra tesszük, megspricceljük vízzel, és hagyjuk kihűlni.
  • sütési hőfok: 170°C
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 8 185
elküldve: 3
receptkönyvben: 52
elkészítve: 3/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Kristálykonyha

Mióta szakács: 2014.02.10.
6 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
fogás: egyéb fogás
kategória: kenyerek
konyhatechnológia: kenyérsütő receptek
nehézség: közepes
vegetáriánus: vegán
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

teljes kiőrlésű kenyér, reform kenyér, tönkölybúza kenyér

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

pataygyz
Zoli / pataygyz Mon, 2015-02-02 14:57

Az első bejegyzésem óta ezt sütöm sikér nélkül. Kenyérsütőgépben dagasztom és kelesztem. Ezután kenyérformába átöntöm és még egy fél órát abban is kelesztem. Utána a tűzhely sütőjében kisütöm. Különféle magok, medvehagyma, sózott pritaminpaprika ( ez esetben nem rakok sót a tésztába) belekeverésével teszem változatossá. Minden esetben sikerül, tehát egy jó recept, amit minden diétázónak ajánlani tudok. Egy étkezésre két vékony szelet elég belőle.
Még egyszer köszönöm:
Zoli

pataygyz
Zoli / pataygyz Sun, 2014-08-31 16:45

Nagyon jó a recept. Elkészítettem. Igaz, hogy sikér és szezámmag nélkül, de nagyon finom lett. Úgy néz ki, hogy a kenyérsütésem alapreceptje lesz. Nekem is van fenn néhány kenyérreceptem, de ezeket sajnos a betegségem miatt nem ehetem és ezért nem is sütöm meg. További sikeres recepteket és jó főzőcskézést kívánok:
Zoli

388
tönkölybúza liszt 25 dkg
teljeskiőrlésű tönkölybúza liszt 25 dkg
sikér 1 ek
instant élesztő 1 tasak
0.5 ek
olívaolaj 4 ek
zabkorpa 4 ek
szezámmag 4 ek
olívaolaj 1 ek
víz 3 dl
barna cukor 1 csipet