Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tönköly kenyérke

Tönköly kenyérke
Tönköly kenyérke
80 perc / előkészület: 30 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon örültem, amikor rátaláltam erre a kenyérke leírásra. Azonnal el is készítettem. Nagyon jó kis recept, könnyű a tésztával dolgozni. A kenyér kívül ropogós, belül puha, a bélzete egyáltalán nem száraz. Remek szendvics alapanyag. A gyerekeknek is ízlett. Annyira, hogy tegnap el is fogyott 1 szelet kivételével, így másnap már sült is a következő adag :-)

A recept forrása megtalálható a blogon.

hozzávalók / 4 adag

Öregtésztához:

Kenyérhez:

Szólj hozzá!

elkészítés

Öregtésztához:

  1. Először az öregtésztát készítjük el, minden hozzávalót egy tálba teszünk, jól összedolgozzuk, és lefedve szobahőmérsékleten hagyjuk 48 órát pihenni.

Kenyérhez:

  1. Majd a kenyérke összeállítása következik. A kelesztőtálba mérjük a TK tönköly búzalisztet és a TK búzalisztet, hozzáadjuk a sót, az ecetet, az élesztőt, az összes öregtésztát és a vizet.
  2. Rugalmas tésztát gyúrunk belőle.
  3. Letakarva, meleg helyen kb. 1 órát kelesztjük.
  4. Egy kisebb kenyérsütő formát kikenünk vékonyan olajjal és megszórjuk liszttel.
  5. A sütőt előmelegítjük.
  6. A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk. Kézzel téglalap alakúra ellapogatjuk, igazodva a kenyérsütő hosszához.
  7. A szélesebb oldaláról kezdve feltekerjük úgy, hogy a hajtás rész alulra kerüljön.
  8. A formába fektetjük. Letakarva további 20 percet kelesztjük.
  9. A kenyérke tetejét bevágjuk 3 helyen egy éles késsel vagy pengével. Lespricceljük vízzel. Hagyjuk még 10 percet kelni.
  10. Újra lespricceljük vízzel, az előmelegített sütőbe toljuk, ahol 200 fokon 15 percet sütjük, majd mérsékelve a hőfokot 180 fokra további 35 percet.
  11. Ha megsült, óvatosan kiborítjuk a formából, és rácson hagyjuk teljesen kihűlni.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • költség: 700 Ft
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 18
össznézettség: 36 897
elküldve: 4
receptkönyvben: 133
elkészítve: 9/9
Facebookon megjelent: -

szakács

Andi80

Mióta szakács: 2011.12.16.
380 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
konyhatechnológia: kenyérsütő receptek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: vegán
kalória: átlagos
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: köret

egyéb elnevezések

tönkölykenyér, házi tönkölykenyér, tönkölybúzakenyér házilag

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

492
kenyérliszt BL80 75 g
víz 75 ml
friss élesztő 2 g
öregtészta 15 dkg
teljeskiőrlésű tönkölybúza liszt 20 dkg
teljes kiőrlésű liszt 20 dkg
friss élesztő 10 g
1 teáskanál
fehérborecet 1 ek
víz 2.5 dl