r
Nosalty Logó

Feketeerdő torta Zsuzsi konyhájából

Gy.Zsuzsi
Feketeerdő torta Zsuzsi konyhájából
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

A tortalaphoz

A töltelékhez

A díszítéshez

612
Kalória
10.4g
Fehérje
55.3g
Szénhidrát
38.8g
Zsír
66.5g
Víz
179.2g
Koleszterin
3.7g
Élelmi rost
34g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 23% Zsír

A tortalaphoz

A töltelékhez

A díszítéshez

Összesen 612 kcal
  • 6% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 23% Zsír

A tortalaphoz

A töltelékhez

A díszítéshez

Összesen 7351 kcal
  • 6% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 23% Zsír

A tortalaphoz

A töltelékhez

A díszítéshez

Összesen 302 kcal
  • 6% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.4 g

Zsír

  • Összesen
    38.8 g
  • Telített zsírsav
    19 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    179 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    642.5 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    144 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    87 mg
  • Foszfor
    279 mg
  • Nátrium
    111 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    55.3 g
  • Cukor
    34 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    66.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    228 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    38 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    26 micro
  • Kolin:
    102 mg
  • Retinol - A vitamin:
    224 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    47 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    154 micro
Összesen 612 kcal
  • 6% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    125.2 g

Zsír

  • Összesen
    465.3 g
  • Telített zsírsav
    234 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    168 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    37 g
  • Koleszterin
    2151 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7709.8 g
  • Cink
    19 mg
  • Szelén
    180 mg
  • Kálcium
    1729 mg
  • Vas
    42 mg
  • Magnézium
    1045 mg
  • Foszfor
    3350 mg
  • Nátrium
    1330 mg
  • Réz
    6 mg
  • Mangán
    9 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    663.6 g
  • Cukor
    408 mg
  • Élelmi rost
    44 mg

Víz

  • Összesen
    798.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2737 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    48 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    450 micro
  • K vitamin:
    51 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    306 micro
  • Kolin:
    1219 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2691 micro
  • α-karotin
    25 micro
  • β-karotin
    569 micro
  • β-crypt
    34 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1844 micro
Összesen 7351 kcal
  • 6% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.2 g

Zsír

  • Összesen
    19.2 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    89 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    317.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    71 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    43 mg
  • Foszfor
    138 mg
  • Nátrium
    55 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    27.3 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    32.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    113 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    19 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    50 mg
  • Retinol - A vitamin:
    111 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    23 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    76 micro
Összesen 302 kcal

Elkészítés

A tortalaphoz

  1. A tojássárgáját 10 dkg cukorral habosra verjük. A vaníliás cukrot, a csokoládét és a mandulát hozzáadjuk. A lisztet a sütőporral elkeverjük, majd ezt is belekeverjük a tojássárgájához. A tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk a tésztába.
  2. Egy tortaforma aljára sütőpapírt teszünk, majd kivajazzuk és belisztezzük. Beleöntjük a tésztát, majd előmelegített sütőben megsütjük. Kb. 45-50 perc kell neki, de tűpróbával ellenőrizzük, az a legbiztosabb. A sütőből kivéve rácsra tesszük hűlni. Mikor teljesen kihűlt 3 lapba vágjuk.
  3. A töltelékhez a meggyet lecsepegtetjük, de a levét felfogjuk.16 szem meggyet félreteszünk díszítésnek (én ennyi szeletet szeretnék, de lehet 12 szelet is, akkor 12 szem meggyet kell félretenni). A tejszínt habbá verjük a porcukorral.
  4. Összeállítás: Az alsó és középső lapot meglocsoljuk meggylével és/vagy meggypálinkával. A tejszín 1/3 részét rákenjük, majd a meggy felét szépen rásorakoztatjuk. Rátesszük a második lapot, erre a a tejszín második harmadát rákenjük, majd a maradék meggyet ráhelyezzük. Befedjük a harmadik lappal.
  5. Mielőttbevonjuk a torta külsejét a habbal, félreteszünk belőle egy keveset a habrózsákhoz. Egy habzsákba töltjük, majd 16 kis halmot nyomunk csillagcsőrrel a tortára körbe. Minden habrózsa közepébe egy nagyon jól lecsepegtetett meggyszemet ültetünk. Majd a csokoládéforgáccsal díszítjük a tetejét és az oldalát is.
  6. Jó étvágyat!
  7. Tipp: Egy szép tálcára vagy tortatálra egy tortacsipkét teszünk. A szélére sütőpapírt teszünk, amit majd a díszítés végeztével eltávolítunk, így tiszta marad a tortacsipke.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p
  • Sütés ideje: 45 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C

Mindig is imádtam ezt a tortát. Mivel imádok sütni, addig nyomoztam és kutattam, míg nem a kezembe akadt ez a recept. Elkészítettem, nagyon ízlett mindenkinek. Azóta, minden évben legalább kétszer-háromszor elkészítem. Unokahúgom minden születésnapjára ezt kéri tőlem :)

További receptek

Óriás piskótatallér

Sokunk kedvenc piskótás-zselés-csokis édessége gigantikus formában kerülhet most asztalra: igen, ez itt egy óriás piskótatallér. 30 centiméteres átmérője nem az egyetlen ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek