Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Házi rostos

Házi rostos
Házi rostos
70 perc / előkészület: 10 perc főzés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (26)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Tavaly nyáron készítettem el először, és nagyon finom lett, kb. 2 hónap alatt el is fogyott a 16 liter rostos lé. Lehet kevesebb vízzel is elkészíteni, így magasabb a gyümölcstartalma, vagy később is utána lehet higítani.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Cukorbetegnek ajánlom (ezt úgy hallottam): 100 szem édesítővel is elkészíthető.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A gyümölcsöt 1 liter vízzel felforraljuk, majd összeturmixoljuk.
  2. A 9 liter vizet a cukorral és a citromsavval felforraljuk, és összekeverjük a gyümölcsös péppel.
  3. Megvárjuk, míg felforr (nem kell forralni utána), és még forrón üvegekbe öntjük.
  4. Száraz dunsztban hűtjük.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 69 727
elküldve: 18
receptkönyvben: 661
elkészítve: 26/30
Facebookon megjelent: -

szakács

GubánDóra

Mióta szakács: 2011.04.06.
1 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tavasz
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: ital

receptkategóriák

főkategória: befőttek
alkategória: télire
hasonló kategóriák: fűszerek házilag, befőtt, kompót

egyéb elnevezések

rostos gyümölcslé házilag, házi gyümölcslé

Hozzászólások (26)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

njuca
njuca Sat, 2018-09-15 20:12

Úgy alakult, hogy kaptam nagyon sok vilmoskörtét. A körtepüréből már elegem volt, a recept alapján kipróbáltam az ivólevet. Jó ötlet volt! Az első próbálkozásnál még nem mertem sok vizet adni, de utána már bátrabban higítottam. A cukor mennyiségét kóstolgatás után állítottam be. Aztán még alma is akadt itthon, ezért körte-alma kombó is került a kamrába. Jövőre újra e recept alapján fogom készíteni. Köszönöm!

Gub.Dora
GubánDóra / Gub.Dora Sun, 2018-07-01 06:49

Kedves Gara! A citromsav arányának sosem változtattam még. Nagyon édes gyümölcsnél tettem bele kevesebb cukrot(ha jól emlékszem 85 dkg-ot). Sokféle gyümölcsből készült már. Főztem 2-3 kombinációt is. Pl: meggy-alma,körte-alma,körte-barack-banán. De egy-egy gyümölcsből is finom: alma,körte,sárgabarack,őszibarack,nektarin,meggy. Nekem mindegyik finom. Anyukám málnával is készítette már,az sem rossz. Jő befőzést kívánok!

szandi25
szandi25 Fri, 2018-06-29 21:30

Én tavaly többféle gyümölcsből is készítettem, nagyon-nagyon sokat... a maradék néhány üveg szépen kibírta a telet anélkül, hogy megromlott volna.
Mindegyik finom lett: csináltam őszibarackból, almából, körtéből és a végén egy adag alma-körte vegyes is készült. Jövőre is ezt a receptet használom a maradék gyümölcs feldolgozásához.

bogydt
bogydt Tue, 2014-07-01 08:42

Citromsav helyett nem jó a borkősav? Meggyszörp készítéséhez vettem sokat, és kimaradt.
Egyébként jónak hangzik a recept, csak ennyi üveget nem tudom, honnan szedjek, van egy csomó sárgabarackom. Nem lehet valahogy flakkonba tenni?

m.kleo05
m.kleo05 Wed, 2013-08-21 11:07

Szia!

A citromsavról érdeklődnék, ezt muszáj beletenni? Ettől fog elállni? Mert ha jól látom egyéb tartósítószert nem teszel bele. Őszibarackból szeretném kipróbálni, várom válaszod :-)

takacsneili34
dédi receptjei / takacsneili34 Wed, 2013-08-07 23:10

Kedves Dóri. Végig olvastam a véleményeket a rostos gyümölcslé készítésével kapcsolatban. Nem értem a cukor használatával kapcsolatos felháborodásokat.Én minden gond nélkül tudok készíteni édesítővel süteményeket mert az adott cukor mennyiséget át lehet számitani. Én SÜSSINA édesítőt használok, sütésálló és nincs utóize, teába, szörpbe, bármibe lehet használni, pedig én nem vagyok cukorbeteg.Egy nagyon durva hasonlat, milyen káros a dohányzás az egészségre mégis szívják majdnem gyermekkortól.Üdvözlettel: Takácsné

reka8463
reka8463 / reka8463 Wed, 2011-08-03 22:43

megcsináltam,most fejeztem be nagyon finom.mondjuk nekem inkább a dobozos üdítőére hasonló az állaga,nem pedig az igazi rostoséra.de nagyon finom .köszi a receptet!

blondevilke
Blondevilke / blondevilke Sat, 2011-05-14 15:56

Jó az alapötlet, de szerintem is sokkolóan sok a cukor. Cukor nélkül is tuti finom lehet.
Én édesszájú embereknek (akik édesítőszerellenesen) kb. 10 dkg mézzel készíteném.

Amúgy sok ember annyira egészségtelenül táplálkozik... de az édesítőszertől meg pár mg tartósítószertől meg teljesen be vannak parázva...(De, hogy mennyi fehérjét, szénhidrátot, jó zsírt, vitamin és ásványi anyagot kéne bevinni a szervezetbe az már persze kit érdekel....) Na mind1...

aliante
aliante Sat, 2011-05-14 16:42

 Kedves Blondevilke!
Az elmúlt hónapokban azt vettem észre, hogy az emberek kezdenek egyre tudatosabbak lenni. Ha megfigyeled, az oldalra is sorra érkeznek az egészségesebbnél egészségesebb receptek.

Sokan azzal védik meg az egészségtelen táplálkozásukat, hogy ők nem tudnak odafigyelni, nincs idejük meg nincs rá pénzük, pedig ez elég gyenge érv. A gyógyszerekre lesz később?(amik szintén többet ártanak, mint használnak)

Szépen, lassan át lehet alakítani a rossz szokásainkat (egyik napról a másikra nyilván nem megy mindenkinek), lecserélni az alapanyagainkat (finomított liszteket teljes kiőrlésűre, finomított cukrot mézre, finomított olajakat hidegen sajtoltakra, bolti cukros, olajos péksüteményeket otthon készítettekre, stb., stb.), megtanuljuk, hogy táplálkozástanilag mit mivel, hogyan helyes párosítani (pl. a húst krumplival sajnos sehogyan) és mikor legcélszerűbb elfogyasztani (napi ötszöri étkezés, megfelelő mennyiségű és minőségű folyadék elfogyasztása, gyümölcsöt délelőtt, zöldséget délután, húsfogyasztás korlátozása és még sorolhatnám).

A mai világban mindenki arra törekszik, hogy szép házban éljen, nagy tévéje legyen, jó kocsi álljon a háza előtt, csak azzal nem törődik, hogy szemetet eszik, amitől beteg lesz (magas vérnyomás, cukorbetegség, koleszterin problémák, néha rák és társai) és mindenkit okol érte, csak saját magát nem. Mert hát, nehogymár a hambit meg a sültkrumplit ne kólával öblítse le, hiszen olyan jól esik...
Tegnap reggel (9 óra magasságában) láttam egyik tevehát gyorsétteremben egy nőt, akivel volt öt 6-10 év körüli korú gyerek és a fenti kombót fogyasztották mindannyian. Kevés kellett, hogy ne kapjak agyvérzést (pedig igyekszem egészségesen élni :) ). Elképesztő milyen felelőtlenek tudnak egyesek lenni. Gyerekeket ilyesmivel etetni korán reggel...(vagy egyáltalán bármikor)

Igaz az immunrendszerünk megvéd minket, amíg tud. Amíg tud...
Nem hiába mondták már nagyon régen is "az vagy, amit megeszel".

Szeretettel:
aliante

blondevilke
Blondevilke / blondevilke Sat, 2011-05-14 17:49

Az vagy ami felszívódik abból, amit megeszel! :)

Teljesen egyetértek azzal, amit írtál. Aki akar, úgyis tesz majd az egészségéért, aki meg nem, azzal úgyse lehet mit kezdeni. Az ő gyerekeiket viszont sajnálom :S. Mert sajnos egy kisebb gyereknek azt kell megennie, amit adnak neki...

aliante
aliante Sat, 2011-05-14 17:57

 Hát ez az, ettől kaptam én is sokkot...
Egy fejlődésben lévő szervezetnek TÁPanyagokra van szüksége és legkevésbé sem MŰanyagokra.

Gub.Dora
GubánDóra / Gub.Dora Fri, 2011-05-13 17:18

Válasz a költői kérdésre

Azért nem írtam a hozzászólásban az arányt , mert mindenkinek más az ízlése, van aki édesebben szereti, van aki kevésbé. Mi utóbbi kategóriába tartozunk. Szóval a cukor arányát mindenki úgy variálja, ahogy a "szája íze" kívánja. :)

Szeva50
Szeva / Szeva50 Fri, 2011-05-13 15:04

Kedves Dóri! Végig olvastam a hozzászólásokat és felvetődött a kérdés. Ha az elkészítés során kb. 30 dkg cukrot használtál és ez bevált, akkor a hozzávalóknál miért nem a sikerült anyaghányadot írod? Ez egy költői kérdés volt részemről. A fentiek ismeretében elmentem a bőség napjaira. Éva

eperszeletke
eperszeletke Fri, 2011-05-13 14:27

3 gyermekem van, úgyhogy sokáig biztos nem kell tárolnom :), mindenképpen ki fogom próbálni a receptet a nyár folyamán, lehet nem is egyszer....majd megírom, hogy sikerült és milyen formáját választottam az édesítésnek.

Gub.Dora
GubánDóra / Gub.Dora Fri, 2011-05-13 14:25

Kedves gara!

Rózsabarackkal és őszibarackkal készítettem a rostost, a citromsav arányon nem változtattam, a cukorból (mivel ezek eléggé édesek), ha jól emlékszem fél kilót tettem ugyanehhez a mennyiséghez. Meggyel még nem próbáltam, én is csak tavaly nyáron kaptam meg ezt a receptet. Mondjuk a meggyel kicsit savanykásabb lenne, de az szerintem frissítőbb pl. nyáron. Megtennéd, hogy leírod róla a tapasztalatod?
Majd eperből szeretném kipróbálni, remélem nem lesz vizsgám, amikor éppen érik...

Gub.Dora
GubánDóra / Gub.Dora Fri, 2011-05-13 14:21

Kedves eperszeletke!

Az egyik ismerősömnél közel egy évet elállt, sajnos saját tapasztalatom nincs róla, mert nagyon gyorsan elfogyott.

Gub.Dora
GubánDóra / Gub.Dora Fri, 2011-05-13 14:19

Kedves aliante!

Köszönöm a hozzászólást, dehogy sértődtem, nem szokásom. Mindenképpen kipróbálom más édesítővel a dolgot.

aliante
aliante Fri, 2011-05-13 13:47

 Kedves Dóra!
A recept nagyon klassz, az otthon készült dolgok mindig finomabbak, és egészségesebbek, mint a boltiak. Viszont a cukor nem csak a cukorbetegeknek nem ajánlott, hanem senkinek, főleg nem ilyen nagy mennyiségben (a boltban kapható édesítőszerek pedig szintén károsak). A gyümölcsök önmagukban is elég édesek, akinek mégsem, az ízesítheti egy kis mézzel, steviával, vagy nyírfacukorral, xillittel, melyek sokkal kevésbé ártanak a szervezetünknek (sőt a méz 2 éves kor után kifejezetten hasznos - kivéve persze, ha valaki cukorbeteg), és ugyanúgy készíthetünk velük minden levet, lekvárt, süteményt (még a piskótát is!), mint a finomított cukorral.
Remélem nem bántottalak meg, és legközelebb Te is megpróbálod az egészségesebb verziót.
(Ha nem hiszel nekem, javaslom, hogy olvasd el a Cukor blues (William Dufty) című könyvet.)
Szeretettel:
aliante

REB
REB Thu, 2012-05-31 17:49

Kedves aliante!
Állításod miszerint a méz két éves kor után kifejezetten hasznos téves.Családom több mint öt éve foglalkozik méhészettel. Mézet újszülött kortól kezdve ehet a baba és akkor is ugyan olyan jót tesz neki mint ha 2 éves kora után enné. Valamint cukorbetegek is fogyaszthatják de csak az akác mézet.

Üdvözlettel:
REB

eperszeletke
eperszeletke Fri, 2011-05-13 13:52

igen, ebben van igazság....de honnan tudom, hogy x mennyiség cukor mennyi mézzel és egyéb édesítővel helyettesíthető?

aliante
aliante Fri, 2011-05-13 14:07

 Kedves Eperszeletke!
Ez jó kérdés. Szerintem körülbelül fél év kell, hogy az ember ezt tökéletesen kitapasztalja (miután teljesen elhagyta a cukrot). Én már szinte meg sem tudok enni semmilyen dolgot, amely cukorral édesített, mert rosszul esik. A dolgoknak remek ízük van önmagukban is, nem kell mindent agyoncukrozni, csak hát ma már miben nincs cukor, hozzá vagyunk "szoktatva"...(sajnos a cukor is drogként működik, tehát nem könnyű "átállni").
Érdekes például, hogy régen a cukrot fűszerként használták, és egy-egy sütemény receptjében maximum 5 dkg volt, ma meg már minden sütemény úgy kezdődik, hogy fél kiló cukor (a többiről nem is beszélve).
Azt javaslom, hogy ne egy befőzésen kísérletezze ki az ember, hogy neki mi a megfelelő helyettesítő mennyiség, hanem egyszerűbb dolgokon (pl. tea, kávé). Mindenki tudja, hogy mennyi cukorral issza mondjuk a teát (ha azzal issza). A tea önmagában nem édes, a gyümölcsök viszont azok, tehát kevesebbet célszerű egy ilyen gyümölcslébe tenni, mint egy teába (de megmondom őszintén, hogy én nem édesíteném semmivel - attól, hogy nincs benne cukor, nem fog megromlani! - ahogy a lekvárokat és dzsemeket sem szoktam, mert úgy a legfinomabbak, ahogy a természet megteremtette nekünk őket. :) )
Szeretettel:
aliante

gara
gara Fri, 2011-05-13 13:01

Kedves Dóri !
Szeretnék egy kicsit erről a rostos léről többet megtudni pl. milyen gyümölcsökből készítetted és azoknak hogy változott a cukor és citrom sav arány mert nem minden gyümölcs egyforma savas , és cukor fokú.Pl. nekem cseresznyém és sárgabarackom lesz azokat is ugyan így készítsem majd vagy it van meggy is.
Válaszod előre is köszönöm üdv :Gara

1202
őszibarack 2.5 kg
víz 10 l
citromsav 30 g
cukor 1 kg