r
Nosalty Logó

Fantasztikus diós bejgli - főzve

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Moncsa
Fantasztikus diós bejgli - főzve
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
süti sütés nélkül
  • 9% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 26% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Az öntethez

Összesen 838 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 26% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Az öntethez

Összesen 6693 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 26% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Az öntethez

Összesen 398 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 26% Zsír
  • 22% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    16.6 g

Zsír

  • Összesen
    50.6 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    22 g
  • Koleszterin
    107 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    583.1 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    29 mg
  • Kálcium
    107 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    90 mg
  • Foszfor
    282 mg
  • Nátrium
    67 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    84.4 g
  • Cukor
    29 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    43.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    192 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    17 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    90 micro
  • Kolin:
    69 mg
  • Retinol - A vitamin:
    189 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    44 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    76 micro
Összesen 838 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 26% Zsír
  • 22% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    132.8 g

Zsír

  • Összesen
    404.8 g
  • Telített zsírsav
    126 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    82 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    175 g
  • Koleszterin
    853 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4665 g
  • Cink
    19 mg
  • Szelén
    229 mg
  • Kálcium
    859 mg
  • Vas
    20 mg
  • Magnézium
    724 mg
  • Foszfor
    2258 mg
  • Nátrium
    534 mg
  • Réz
    7 mg
  • Mangán
    16 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    675 g
  • Cukor
    228 mg
  • Élelmi rost
    41 mg

VÍZ

  • Összesen
    349.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1540 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    137 micro
  • K vitamin:
    28 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    15 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    723 micro
  • Kolin:
    548 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1511 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    350 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    610 micro
Összesen 6693 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 26% Zsír
  • 22% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.9 g

Zsír

  • Összesen
    24.1 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    51 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    277.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    51 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    43 mg
  • Foszfor
    134 mg
  • Nátrium
    32 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    40.2 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    20.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    92 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    43 micro
  • Kolin:
    33 mg
  • Retinol - A vitamin:
    90 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    21 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    36 micro
Összesen 398 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

Az öntethez

Elkészítés

A tésztához

  1. A mazsolát előző nap - ízlés szerint - beáztat(hat)juk egy kis citromlébe és rumba.
  2. A hozzávalókból tésztát gyúrunk, majd szobahőmérsékleten kb. 30 percig kelesztjük (amíg nagyjából a kétszeresére dagad).
  3. Amíg a tészta kel, elkészítjük a krémet: a diót, cukrot és a fűszereket összekeverjük. Hozzáadjuk a mazsolát és a tejszínt, majd addig kavargatjuk, amíg egyenletes masszát kapunk.
  4. A megkelt tésztát két részre osztjuk, az egyik gombócot téglalap alakúra nyújtjuk, és ráfektetjük tiszta, nedves konyharuhára.
  5. Megkenjük a krém felével, majd lazán felcsavarjuk, és betekerjük a konyharuhába. A konyharuha két végére gumit teszünk, hogy ne essen szét a hurkánk főzés közben. A másik adaggal ugyanígy járunk el.
  6. Hagyjuk a "csomagokat" kb. 10 percig kelni, eközben nagy átmérőjű lábasban (akkorában, hogy bele tudjuk fektetni a tésztát), felforralunk kb. 5 ujjnyi, sós vizet (a lényeg, hogy ha beletesszük a tésztát, kb. a 2/3-át lepje el a víz).
  7. 18-20 percig főzzük a tésztát, majd megfordítjuk, és a másik oldalán is 18-20 percig főzzük, így mindenhol egyenletesen átfől.
  8. Miközben készül a rendhagyó bejglink, elkészítjük az öntetet: felolvasztjuk a vajat, benne a cukrot, és pár perc alatt megpirítjuk a zsemlemorzsát.
  9. Mikor a tészta megfőtt, óvatosan kicsavarjuk a konyharuhából, majd pár perc múlva felszeleteljük, és meglocsoljuk az öntettel.
  10. Még melegen, azonnal tálaljuk.
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 47
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 14037
  • Feltöltés dátuma: 2011. december 20.

Ajánló

A krém még finomabb, ha a diót először átfőzzük a tejszínnel. Ezenkívül azt is mondta a néni, hogy ha megszórom a konyharuhát zsemlemorzsával, könnyebben le lehet fejteni a tésztáról, amikor kész (lustaságom persze ezt sem tette meg). No, azért nem kell aggódni, így is, úgy is pillanatok alatt elfogy :)

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Sosem voltam nagy bejgliimádó. Persze rendszeresen eljött a Karácsony, s vele a kötelező bejglievés... Idén is gondolkodtam, mit süssek, amikor eszembe jutott a Trenta völgyében lakó szomszéd néni diós tekercse! Gyermekkorom imádott édessége! Meleg, szaftos, abbahagyhatatlan... Így aztén eldöntöttem, hogy idén nem sütni, hanem főzni fogom a bejglit :) A képen látható a "főpróba" eredménye. Mindenkinek ajánlom ezt az isteni édességet, egyenesen a csodálatos Júliai Alpok lábától, ahol egy-egy idős néni őrzi még a tradicionális szlovén konyha remekeinek receptjét.

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

Az öntethez

Címlapról ajánljuk

Sajttól roskadó húsvéti sós sütik

Megadjuk a módját a húsvéti vendégvárásnak: sajtos sós sütiket sütünk, de nem sima pogácsát vagy sajtos rudat: stanglit dupla sajttal, csigát fokhagymásan-sajtosan, mini kiflit libazsírosan, krumplisan, és persze sajtosan.

Nosalty

További cikkek