Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fánk 5.

Fánk 5.
Fánk 5.
50 perc / előkészület: 30 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (43)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Anyósomtól kaptam a receptet, aki már régóta süt fánkot, és sokfélét kipróbált már. Ennek az állagát találta ő is a legjobbnak. Azért is más, mint a többi fánk recept, mert az élesztőt nem kell külön felfuttatni, csak rámorzsolni a lisztre.
35 db lesz belőle.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A sütéshez

A tálaláshoz

ajánlat

Frissen, langyosan a legfinomabb, de hidegen is kitűnő, vagy mikróban újramelegítve, mert nem szárad ki.


Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a porcukrot, a tojássárgákat, belemorzsoljuk az élesztőt, és ráöntjük a rumot. (Az élesztőt nem kell külön felfuttatni.)
  2. A langyos tejet fokozatosan öntjük bele, és az egészet jól összekeverjük.
  3. Ezután az olvasztott vajat adjuk hozzá, és hólyagosra dagasztjuk a tésztát.
  4. Konyharuhával letakarva, langyos helyen a duplájára kelesztjük.
  5. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk, és másfél ujjnyi vastagra nyújtjuk.
  6. Lisztbe mártott éles fánkszaggatóval kiszaggatjuk (egy pohár is megteszi), ;-) és konyharuhával letakarva újra kelesztjük.
  7. Ezután a fánkok közepét kézzel benyomjuk (később ide tesszük a lekvárt).
  8. Közepesen forró olajban mindkét oldalukat pirosra sütjük. Ha elkészültek, papírtörlőre téve lecsepegtetjük.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 51 034
elküldve: 7
receptkönyvben: 444
elkészítve: 17/26
Facebookon megjelent: -

szakács

BlueVelvet

Mióta szakács: 2010.02.07.
6 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: farsang
kategória: fánk
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
mikor: ebéd, uzsonna
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

farsangi kelt tészta, rumos farsangi fánk, fánk rummal

Hozzászólások (43)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

bogdanregi
bogdanregi Thu, 2015-02-26 17:41

A sok pozitív vélemény után én is ezzel a recepttel fogom az első fánkomat csinálni!Remélem sikerül nekem is.

dioevi
dioevi Wed, 2014-01-22 20:15

Kezdő vagyok,segítséget kérek. Milyen hőfokon és mennyi ideig kell sütni ?
Köszönöm bárki válaszát !

Sanett21
Zsanett111 / Sanett21 Tue, 2012-11-06 15:21

Hamarosan szervezek egy meglepetés születésnapi bulit, ahol csak igazi magyar ételek, és édességek lesznek. (olaszban élek) Annyira tetszik a recepted, hogy meg kell csinálnom. Viszont egy részét beszeretném tölteni, lekávrral, pudinggal, és valamelyiket nutellával. Így lesz több féle. Amint elkészítem leírom a végeredményt... Zsanett

Ujszászi Erika
Ujszászi Erika Sun, 2012-01-08 19:47

Köszönöm ezt a receptet!Nagyon jó lett,annak ellenére azt hittem nem fog sikerülni az instant élesztővel és csak rum aromám volt itthon.De olyan jól sikerült,hogy kb 10 perc alatt befalta a kis családpm,nagy örömömre!

subi30
subi30 Thu, 2011-06-09 20:39

Szervusztok.Most lettem kész a fánkommal.Nagyon jól sikerült,izlett a családnak is!
Köszönöm szépen a receptet.sziasztok

subi30
subi30 Thu, 2011-06-09 16:58

Sziasztok.Most akattam rá erre a fánk receptre.Megmondom őszintén ez az első fánkom amit készíteni fogok.Eddig sajtos pogit sütöttem,már töbször is.De hála az istennek na meg persze a jó receptnek istenien sikerült.Remélem a fánkal is hasonló képpen járok majd.Ha sikerült és hazaért afeleségem a melóból,megkóstoltatom vele,meg a fiaimmal és írok hogy mivolt a véleményük. Sziasztok

katacica962
katacica962 Sun, 2011-04-17 15:14

JUHÉÉÉÉÉ! Szalagos lett :-), gyönyörű és finom is. Nekem idáig mumus volt a fánk, sose sikerült rá a "szalag". Hát most egytől-egyig tökéletesek. Köszönöm!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2011-03-05 16:13

én most eszem a fánkot!valami isteni!amin változtattam hogy rizstejel csináltam (mert sajnos a fiam tej érzékeny)
csokilikőrt tettem bele és persze ehez nutella megy!(kivéve a fiamnál)!életem első fánkja és NAGYON finam!nekem sikerült mint egy kezdőnek!köszönöm széppen a receptet!

BlueVelvet
BlueVelvet / BlueVelvet Fri, 2011-02-25 15:55

Kedves Fio!
Én olyan kb. 6,5 cm átmérőjű pohárral szaggattam őket, közepes hőfokon (5-6) sütöttem, és inkább közben többször megfordítottam. A magasabb hőfokon valóban hamar megbarnul a külseje és nem sül át. A teljes kiőrlésű liszt egyébként nagyon jó ötlet, legközelebb ki fogom próbálni, és donut is szuper. :)) Örülök, hogy tetszett a recept. Sok sikert a további próbálkozásokhoz! :) Üdv, BlueVelvet

Fio
Fio Fri, 2011-02-25 09:13

Kedves BlueVelvet!
Nagyon köszönöm a receptet, kitűnőre sikeredett! Kamikáze módon 200 g-nyi lisztet kiváltottam teljes kiőrlésű tönkölylisztre, de ennek ellenére könnyű maradt a tészta. És bár elkövettem azt a hibát, hogy túl nagyokat szaggattam és az első 3-nak nem sült át a közepe, gyorsan taktikát váltottam: a közepüket kiszúrtam a legkisebb méretű pogácsaszaggatóval, így lettek donut-ok (amerikai fánk, karika formájúak) és minifánkok- a gyerkőceim legnagyobb örömére. A sütési hőfokot még tapasztalnom kell. Először jól felmelegítettem az olajat max. hőfokon (9), majd visszavettem 5.-6 -osra, mégis ugye az első hárommal szerencsétlenül jártam. Lehet, hogy még alacsonyabb fokozaton kellett volna kisütnöm őket? A donuts esetében ugyan optimális lett az eredmény, de ha legközelebb hagyományos fánkformát szeretnék mit javasolsz, hogyan süssem? Kisebbet szagassak vagy még alacsonyabb fokozatot válasszak?
Köszönöm még egyszer!!!
Virág

amerigo56
amerigo56 Wed, 2011-02-23 21:43

Először sütöttem fánkot és nagyon finom,habkönnyű lett.Nagyon köszi a receptet.
Én a gyúrás munkáját a kenyérsütő gépre bíztam,a következő sorrendben öntöt-
tem bele a hozzávalókat:tej,tojás,rum.liszt,só,olvasztott vaj,cukor,élesztő.

Zugi
Zugi / Zugi Sat, 2011-02-19 01:25

Huhuuu, nekem is sikerült és nagyon ízlett mindenkinek. Hamar el is fogyott. Abszolút sikerélmény. (Ja és jobb híján wishkey töltötte be a rum szerepét, ízre nem volt érezhető, ha evvel segítek valakinek..) Köszi a receptet!;)

BlueVelvet
BlueVelvet / BlueVelvet Fri, 2011-02-25 15:57

Szia!
Érdeklődnék, hogy sikerült az egész éjszakás kelesztés? :) Várom válaszod! Üdv, BlueVelvet

drmoki
Britta / drmoki Fri, 2011-02-25 17:32

Nem próbáltam ki, nem mertem. Nagy lutri lett volna, úgyhogy rendesen csak itthon a családnak csináltam meg. Szupi lett! Azért lehet, hogy mostmár kipróbálom csak kíváncsiságból majd. :)

drmoki
Britta / drmoki Fri, 2011-02-11 18:55

Frissen szeretném az ovis farsangra elkészíteni, ezért érdekelne, hogy akár egész éjszakán át is hagyhatom kelni? Mert akkor este begyúrnám és reggel csak sütném.

BlueVelvet
BlueVelvet / BlueVelvet Sat, 2011-02-12 16:45

Szia!
Igazából nem tudom, hogy milyen lesz, ha egész éjszakára úgy hagyod. Meg kell próbálni. Talán nem lesz baja tőle. Ha így is sikerül írd meg mindenképpen, kíváncsi vagyok rá.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2011-02-08 16:05

Életem első fánkja nem sikerült, elment a kedvem tőle hosszú időre. De mivel a kislányomnak ez a kedvence, megpróbáltam újra, ezúttal ezt a receptet követtem és SIKERÜLT!!!Isteni lett és némelyik még szalagos is:) Nagyon köszönöm a receptet!!!

zoombabe
zoombabe / zoombabe Wed, 2011-02-02 00:27

 
Köszönöm szépen a finom receptet. Első fánk, sőt kelt tészta próbálkozásom volt és tökéletes lett!
Nagyon köszi!

rucerka
rucerka Fri, 2011-01-28 12:45

Én már sok fánkreceptet kipróbáltam, nem sok sikerrel, de ez TÉNYLEG JÓÓÓÓÓ!
Így legalább tudok vinni a Lányomékhoz az oviba Farsangra++++
Annyit "változtattam" rajta, hogy rum híján egy pici vodkát, és egy kiskanál rumaromát tettem bele.

Köszi a receptet!!!!!!:)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2011-01-25 16:57

Annyira jól néz ki hogy muszáj lesz megsütnöm még héten!
A sok pozitív hozzászólás pedig nagyon inspiráló :)
Remélem jól sikerül majd,mert bár szégyellem bevallani de
már több mint 10 éve nem sütöttem fánkot.Pedig imádja az egész család!
Nem is értem hogy maradt le a süteményeim listájáról! :O
Talán tényleg a csöpögős,olajos fánk emlékeim miatt?
Minden esetre ha beválik a recept,soha többet nem sütök másképp :)

BlueVelvet
BlueVelvet / BlueVelvet Tue, 2011-01-11 15:34

Kedves Hozzászólók!
Köszönöm mindenkinek a dícsérő szavakat, örülök, hogy mindannyiótoknak ilyen jól sikerült a fánk, és hogy ízlett a családtagoknak is. :)))

nemtalalt
Nemtalalt / nemtalalt Tue, 2011-01-11 13:48

Szia!
Nagyon finom lett! A fiam alig eszik abból amit én otthon sütök, de a fánkból fogyott rendesen. :-))) Én úgy készítettem, hogy (már előzőleg egy másik recepthez vettem sütésálló baracklekvárt) a lekvárt beletettem a tésztába, úgy sütöttem meg.
Ha valaki kedvet kap hozzá, előre szólok, hogy csak kevés lekvár kell bele! Vagy... ízlés kérdése... :-))) Én kicsit sokat tettem, de maga a tészta nagyon finom!!! Ha legközelebb fánkot sütök, biztos, hogy ezt a receptet veszem elő! :-)))
Köszönettel: Kriszta

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2010-11-15 21:17

Hú, annyira gyönyörűek a fánkjaid, hogy ma én is ki fogom próbálni, bár itt Amerikában csak szárított élesztő kapható a boltokban, de remélem azzal is sikerülni fog. Majd megírom, hogy sikerült.

fonicia
fonicia Sun, 2010-09-05 16:55

Férjem ma meg sütötte a fánkot és isteni lett! Szuper a recept köszönjük Blue Velvet!

danivagyok
danivagyok Mon, 2010-08-30 15:32

Életem első fánkja, ami egyből remekül sikerült! (: Köszi a receptet, nagyon finomlett.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2010-07-23 20:00

hupsz, bocsánat, az előbbi kérdés lett volna. Szóval fehérborral is jó lehet??

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2010-07-23 19:59

Sziasztok. Nekünk csak fehérbor van itthon épp, azzal is jó lehet. Nem túl nagy az alkohol százaléka.
Köszi. boresuta

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2010-07-08 13:01

Nagyon jó lett a fánk!!!Köszi a receptet!Nekem se volt rumom,pálinkával csináltam:D

Pagoda meg szerintem a vajas résznél lepődött meg hogy ragad.

Ja és az összehasonlítás:Nekem 21 db fánk jött ki szagatóval.A péknél 1 db 80 ft-21db1680 ft sajátmagamnak:21db fánk 500 ft ból jött ki.
Énis csak ajánlani tudom!!!!

toriadri
toriadri Wed, 2010-06-23 17:21

Nagyon jó a recept!! Elsőnek megcsináltam nekünk nem volt elég édes ezért legközelebb 5 ek cukrot raktam bele és utána már isteni lett! Merem ajánlani mindenkinek!!! Köszi a receptet!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2010-06-20 15:57

Ha a recept szerint állítja valaki össze a tésztát, kezelhetetlen ragacs lesz belőle, kizárt dolognak tarto, hogy ebben a formában ez valaha jól sikerült.
Elrontotta az egész napunkat, sajnálom hogy olyanok is irnak ide receptet akik nem biztosak a dolgukban. Az egész egy nagykalap .......... lett.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2011-01-10 17:16

Nem biztos a dolgában? Te láttad a képet.....? És a hozzászolásokat? Az ne is kezdjen sütni aki "nem biztos a dolgában"! Miután hozzátettem a vajat nekem is furcsa volt de a vége isteni lett!!! Csak ajánlani tudom, ha pedig kezdő vagy azt ajánlom ne add fel.

BlueVelvet
BlueVelvet / BlueVelvet Mon, 2010-06-21 07:44

Kedves Pagoda!
Igazából nem is értem hogy állíthatsz olyat, hogy nem vagyok biztos a dolgomban. Többször megsütöttem már ezt a receptet, mindig sikerült, többek között lásd a fényképen az eredményt. Ezen kívül talán olvasd el a fenti pozitív hozzászólásokat. Ha annyira sz... a tészta, akkor miért tudták jó páran megsütni, és dicsérő véleményeket írni róla???? Esetleg azon kéne elgondolkodnod, hogy mit csinálhattál rosszul, hogy neked nem sikerült!? Üdv, BlueVelvet

gorogibolya
gorogibolya Sun, 2010-04-18 16:51

Köszönöm!!!
Fantasztikus ez a fánk recept. Nagyon egyszerű elkészíteni és isteni finom!! Nem szárad ki. Nem szerettem fánkot sütni, mert mindig tocsogott az olajtól. Bár enni imádtam:)
Nagyon jó az ötlet, hogy alkohol kell bele. Nem tudtam, hogy ez akadályozza meg, hogy felszívja az olajat. Nekem nem volt itthon rum, ezért a férjem ánizs pálinkájából csentem el egy keveset. Bevált!!!
Az ízén nem érződött, de az olaj felszívódását megakadályozta..

lacsy
lacsy Sat, 2010-04-03 01:16

Isteni!
Életem eddigi legtökéletesebb fánkjait sütöttem meg a recepted alapján! Köszönöm!!!!!!
Bár kicsit változtatnom kellett a recepten, mert nem volt itthon rum, csak barack likőr, de mivel barack lekvárral kentem meg nem is tünt fel nagyon!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2010-02-20 21:21

Ma elkészítettük a fánkokat e recept alapján, szuper lett! Köszönöm szépen!
Egy aprócska megjegyzés - "csak" 24 db-ot sikerült kisajtolni - de ezt a mi mohóságunknak köszönhetjük, mert jó nagy darabokat szaggattunk :D
Csak ajánlani tudom!
További szép napot!

BlueVelvet
BlueVelvet / BlueVelvet Sat, 2010-02-20 23:14

Örülök, hogy ízlett!!!

Igen, nekem úgy lett 35 db, hogy egy átlagos méretű pohárral szaggattam, nem pedig a nagyobb méretű fánkszaggatóval. :))

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2010-02-14 16:54

Köszönöm a receptet,és ma még kifogom próbálni.

BlueVelvet
BlueVelvet / BlueVelvet Sat, 2010-02-13 18:58

Kedves Julianna!

Én sem igazán értem, hogy mi köze van egy ilyen hozzászólásnak a fánkrecepthez?! Még ha egy fogyókúrás oldalra írtál volna...

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Sat, 2010-02-13 17:01

Kedves Nagy Eva V! A rum, vagyis alkohol azért kell a tésztába, mert úgy nem szívja magába az olajat. Valamilyen alkohollal pótold, aminek nincs jellegzetes íze. Üdv: Mrs Smith

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2010-02-13 16:31

Ez milyen hozzászólás?? Akkor mit keresel a fánknál? Ha 30 év felett ezen múlik az alakod, akkor nem a fánk a hibás..
Ma kipróbálom, a férjem régóta nyúz, hogy süssek fánkot.. A rumot el lehet hagyni?? Nincs itthon:(

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2010-02-13 00:50

Nagyon szeretem a fánkot, de vasárnap reggel is inkább mikszelt gyümolcs. Szerintem a 3O_as évek után is jó lenne megtartani a vonalunkat.

1955
finomliszt 60 dkg
1 csipet
porcukor 3 ek
tojássárgája 4 db
élesztő 3 dkg
rum 0.5 dl
tej 3 dl
vaj 5 dkg
citromhéj 1 citromból nyert
napraforgó olaj 5 dl
sárgabaracklekvár 20 dkg
porcukor 8 dkg