r
Nosalty Logó

Vőfély kalács

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Olaszné Anci
Vőfély kalács
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
160 °C
  • 10% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A kalácstésztához

A kenéshez

Összesen 412 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A kalácstésztához

A kenéshez

Összesen 3287 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A kalácstésztához

A kenéshez

Összesen 290 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11 g

Zsír

  • Összesen
    9.1 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    117 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    623.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    32 mg
  • Kálcium
    62 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    19 mg
  • Foszfor
    136 mg
  • Nátrium
    370 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    69.5 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    21.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    81 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    21 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    63 micro
  • Kolin:
    89 mg
  • Retinol - A vitamin:
    79 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    16 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    126 micro
Összesen 412 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    88 g

Zsír

  • Összesen
    72.5 g
  • Telített zsírsav
    36 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    21 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    939 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4987.4 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    255 mg
  • Kálcium
    500 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    154 mg
  • Foszfor
    1091 mg
  • Nátrium
    2963 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    555.8 g
  • Cukor
    92 mg
  • Élelmi rost
    19 mg

VÍZ

  • Összesen
    168.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    648 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    170 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    503 micro
  • Kolin:
    716 mg
  • Retinol - A vitamin:
    636 micro
  • α-karotin
    23 micro
  • β-karotin
    132 micro
  • β-crypt
    24 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1008 micro
Összesen 3287 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.8 g

Zsír

  • Összesen
    6.4 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    83 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    440.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    23 mg
  • Kálcium
    44 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    96 mg
  • Nátrium
    262 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    49.1 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    14.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    57 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    15 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    44 micro
  • Kolin:
    63 mg
  • Retinol - A vitamin:
    56 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    12 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    89 micro
Összesen 290 Kcal

Hozzávalók

A kalácstésztához

A kenéshez

Elkészítés

A kalácstésztához

  1. 1 dl tejben felfuttatjuk az élesztőt.
  2. Keverőtálba szitáljuk a lisztet, közepébe kis mélyedést képezünk. Beletesszük az olvasztott vajat és a többi hozzávalót, a tej kivételével.
  3. Ha az élesztő felfutott, azt is hozzáadjuk, és kézzel vagy géppel jól kidagasztjuk. Annyi langyos tejet adunk hozzá, hogy ne túl lágy kalácstésztát kapjunk.
  4. Fél óra pihentetés után, 6 db cipóba osztjuk. ( ezek a cipócskák kb. 20 dkg-ok lesznek ) Lisztezett deszkán jól átgyúrjuk, majd 15 perc pihentetés következik.
  5. 50-60 cm-es hengerekké sodorjuk a cipókat. Egymás mellé tesszük a hengereket, egyik végüket (mind a hatot) összenyomjuk.
  6. Mindig a külső szálakat behozva hatos fonatot készítünk. A végéből letépünk egy 10 dkg-os darabot, téglalap alakúvá igazítjuk. A kész fonat két végét összenyomjuk, és a kis téglalap alakú darabbal átfogjuk. Egy középen üres koszorú formát kapunk.
  7. Tojássárgával megkenjük, és pirosra sütjük.
  • Sütés hőfoka: 160 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 180
  • Tegnapi nézettség: 14
  • 7 napos nézettség: 59
  • Össznézettség: 14170
  • Feltöltés dátuma: 2012. január 09.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Vőfély kalács
Olaszné Anci 191 recept

Az esküvők elmaradhatatlan kelléke volt a Vőfély kalács vagy Lakodalmas kalács. Attól függően változott a neve, formája, hogy az ország, mely részén került sor a lakodalomra, és ott milyen népszokások a jellemzőek. Volt ahol mézeskaláccsal, gyümölcsökkel, zöld ágakkal díszítették a kalácsot. A zöld ágaknak más szerepük is volt. A népi hagyományok szerint zöld ágakból kaput készítettek,mely távol tartotta a háztól a rontást, és jelképezte a termékenységet. Hatalmas kalácsokat sütöttek, melyből még a kíváncsiskodó, hívatlan vendégeknek is jutott! Az Alföldön szokás e kalácsnak a kisebb formája is. Esküvőre menet a vőfély tele borospalackot visz, a palack nyakán ezzel a díszes, fonatos kaláccsal. (A nehézségi fokozatnak azért jelöltem a "nehéz " meghatározást, mert a hatos fonás- hősiesen bevallom - nekem nehéz volt!)

Hozzávalók

A kalácstésztához

A kenéshez

Címlapról ajánljuk

További cikkek