Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Expressz hajtogatott szilvás bukta

Expressz hajtogatott szilvás bukta
Expressz hajtogatott szilvás bukta
60 perc / előkészület: 30 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (12)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A szokásos, mit vigyen a gyerek az iskolába? Mit fog megenni? Egész kis sorozatot gyártok azokból a péksüteményekből és süteményekből, amiket fiamnak készítek, hogy az iskolában a nyolc óra alatt valami táplálékot magához vegyen, mert egyébként igen válogatós. Szerintem sokan küzdünk evvel a problémával. Én mindig nyitott szemmel járok a világban, ha sütésről, főzésről van szó. Különösen igaz ez, ha kenyér és pékáru a cél. Nem is tudom, miért nem lettem pék. Persze tudom. Úgy gurulnék, mint egy labda, mert megenném az összes kenyeremet. A gyerekek mindig szeretik a frissen sült süteményt, kenyeret. Korán reggel így könnyű útnak indítani őket.

hozzávalók / 12 adag

A tésztához

A töltelékhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A mézet a meglangyosított tejjel elkeverjük, belemorzsoljuk az élesztőt, és megkelesztjük.
  2. Ezután hozzáadjuk a tojássárgáját, a 10 dkg vajat olvasztva, a joghurtot, a citrusport, a sót és a lisztet. Lágy, ruganyos tésztává gyúrjuk, és 1 órára kilisztezett kelesztőtálba tesszük.
  3. Amikor duplájára nőtt, lisztezett deszkán 1 cm vékonyra nyújtjuk, és megkenjük olvasztott vajjal, majd keresztben 1/3 -ánál behajtjuk a tésztát, és ráhajtjuk a másik felét. Mindig ott kenjük vajjal, ahol még nincs. Ezt követően felhajtjuk az alsó harmadát, megkenjük vajjal, és ráhajtjuk a felső harmadot (mint egy borítékot), azt már nem kenjük meg, hanem fél órára visszatesszük a kelesztőtálba. Ezt a nyújtást, kenést, hajtogatást még egyszer megismételjük, és újra megkelesztjük a tésztát. (Szorgalmasok harmadszorra is ismételhetik.)
  4. A megkelt tésztát kinyújtjuk 1 cm vastag téglalappá (20x60 cm), és elvágjuk 10x10 cm-s kockákra.
  5. Közepére kimagozott szilvát teszünk, melyet megszórunk kevés barna cukorral és fahéjjal, és felette a tésztát összecsippentjük borítékszerűen. A batyuk tetejét megkenjük olvasztott vajjal elkevert maradék tojásfehérjével.
  6. A tésztabatyukat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, folpack-kal lefedve hűtőbe tesszük éjszakára.
  7. Reggel a tésztáról levesszük a fóliát és a hideg sütőbe tesszük, amit 180 C-ra állítunk hőlégkeverésen, és fél óra alatt szép pirosra sütjük a buktákat.
  8. Tálalásnál porcukrot szitálunk rá.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 39x33x2 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 713
elküldve: 1
receptkönyvben: 43
elkészítve: 0/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Évi néni

Mióta szakács: 2011.07.24.
1830 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
babakonyha: baba 18-24 hónap
fogás: desszert
alkalom: vasárnapi ebéd
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

fahéjas szilvával töltött bukta, szilvás bukta, szilvaszemmel töltött bukta

Hozzászólások (12)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

fehérke37
fehérke37 Fri, 2014-08-15 16:59

Azt meg elfelejtettem megkérdezni,hogy citruspor helyett reszelt citromhély jó lesz-e?
Én veled ellentétben tényleg "néni"vagyok egy kis faluban,a citrusport nem tudom hol árulják,de eddig még nem is hallottam róla

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Sat, 2014-08-16 13:23

Természetesen tökéletes a citromhéj. A citrusport én találtam ki (alapanyagok közt megtalálod), mert sajnáltam a gyümölcsök héját kidobni. Ezért előbb megmosom, megszárítom a citrom, narancs, lime héját, aztán nagyon vékonyan lehámozom, hogy a fehér, keserű rész ne kerüljön bele, majd kiszárítom és porrá töröm és ott is van a finom, adalékmentes ízesítő bármikor. Üdv: Évi néni

fehérke37
fehérke37 Sat, 2014-08-16 13:42

Dupla szerencse hogy megkérdeztem,ezután én is ezt fogom csinálni,szeretek mindent hasznosítani amit lehet,ez a módszer jobb mint a fagyóban tárolás

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Sat, 2014-08-16 14:57

Jól záródó dobozban bármeddig eltartható, bár nálam nincs bármeddig, mert sokat használom. A lényege, hogy jól szárítsd ki. A legjobb, ha árnyékos helyen az udvaron, mint az aszalványokat szokták. De jó, hogy tetszik az ötlet. Nem szívlelem én sem a pazarlást. Üdv: Évi néni

fehérke37
fehérke37 Fri, 2014-08-15 14:15

Nagyon tetszik,különösen az,hogy este kell csinálni,éjjeli bagoly vagyok.
Ha nincs légkeveréses sütőm hozzá se fogjak?

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Fri, 2014-08-15 16:23

Hi-hi. Dehogynem. 20 C fokkal magasabban. Alul-felül sütés előny, de bármi megteszi. Nekem sem volt mindig légkeverésem és ez nem rettentett el, csak kényelmesebb. Remélem ízleni fog.
Üdv: Évi néni

boribakter
boribakter / boribakter Thu, 2012-10-11 22:39

Ez ismét példátlanul jó. :) Neki is állnék, de tüstént, ha nem lenne késő, de elmentve, mert.... :) A legjobb <3

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Fri, 2012-10-12 09:01

De jön a hétvége. Egy péntek esti vagy szombat reggeli falatozásra ideális. Köszi. Üdv: Évi néni

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Fri, 2012-09-28 10:17

Kedves Nemetke!
Hihihi, én itthon Evetke vagyok (férjem hív így). 60 dkg finomlisztet javasolnék hozzá. Elnézést a hibáért, már korrigáltam. Üdv: Évi néni

nemetke
nemetke Fri, 2012-09-28 07:16

Évi néni! Szeretném elkészíteni ezt a buktát, de liszt nélkül nem fog menni...:)))

383
finomliszt 60 dkg
méz 3 ek
tej 1 dl
joghurt 1.7 dl
élesztő 1.5 dkg
tojássárgája 1 db
vaj 20 dkg
citruspor 0.5 ek
1 csipet
szilva 12 db
barna cukor 6 teáskanál
fahéj 0 ízlés szerint
tojásfehérje 1 db