Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Eszméletlen sajtos golyók

Eszméletlen sajtos golyók
Eszméletlen sajtos golyók
40 perc / előkészület: 30 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (16)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Idén már másodszor jártam Németországban, a Brezn vagy ahogy tetszik Bretzel (bajor sörperec) hazájában. Soha nem hagyom ki, mindig eszek párat belőle. Magában, vajjal megkenve imádom. Sőt szendvics is kapható belőle – ott, ahol egyébként lyukakat látnánk rajta, kivirít a szalámi, sonka vagy éppen a lazac húsa. Egyszerűen fantasztikus! El is döntöttem, hogy saját kezűleg készítem el, keresgettem a recepteket, aztán erre a sajttal töltött ízbombára bukkantam, hát jobb, mint az eredeti!

hozzávalók / 8 adag

ajánlat

Ha a sajtot kihagyjuk a közepéből és pereceket formázunk a tésztából, akkor igazi német Pretzelt falatozhatunk!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy nagy sütőtálcát béleljünk ki sütőpapírral, és spricceljük meg olajjal vagy kenjük meg vajjal.
  2. A meleg vizet öntsük egy nagy keverőtálba (ha van konyhai robotgépünk, akkor annak a tálába), adjuk hozzá az élesztőt és a cukrot, keverjük össze őket. Hagyjuk 5-10 percig éledezni, ha már habos, akkor jó lesz.
  3. Készítsünk elő mindent: 1. A sajtot vágjuk 36 pici kockába (10-12g/db). 2. Egy lábasban forraljunk vizet közepes lángon. 3. Egy kicsi tálban villával verjük fel a tojást (ezt tegyük félre). 4. A konyhapultot, munkafelületet lisztezzük meg. 5. Melegítsük elő a sütőt 220 fokra.
  4. Adjuk az élesztős vízhez a lisztet, a sót és a melegített vajat, dagasszuk kb. 5 percig, míg egy gombócba nem áll. Adagoljunk hozzá még lisztet, ha ragacsosnak találnánk (egyszerre csak egy kanálnyit). Puhának kell maradnia, de nem ragadósnak.
  5. Tegyük a bekevert tésztát a lisztezett munkalapra, és gyúrjuk tovább pár percig, hogy teljesen egynemű és kezelhető legyen. Most 36 egyforma gombócot kell belőle farigcsálnunk: először késsel negyedeljük, a negyedeket harmadoljuk, készítsünk ezekből egy-egy hurkát, ezeket pedig vágjuk 3 részre.
  6. Tenyerünk segítségével lapítsuk el a darabkákat kerekded formákra, tegyünk minden forma közepére egy sajtkockát, és tapasszuk össze körülötte a tésztát úgy, hogy sehol ne kukucskáljanak ki belőle. Lisztes kézzel gyurmázzuk kerekre a labdacsokat.
  7. A forrásban lévő vízbe óvatosan, adagolva szórjuk bele a szódabikarbónát, habzik majd nagyon, úgyhogy a kisgyermekeket, ha éppen segítenek, küldjük el játszani erre az időre, nehogy leforrázzák magukat! Sőt mi is vigyázzunk magunkra!
  8. Ebbe a vízbe dobjuk négyesével a sajtos bogyókat pár másodpercre, forgassuk át, majd szűrőkanállal szedjük ki őket az olajos sütőpapírral bélelt tepsire.
  9. Ha már mindegyik ott sorakozik egymás mellett, kenjük át őket a felvert tojással, szórjuk meg a tetejüket nagyszemű sóval, és egyből mehetnek a forró sütőbe kb. 8-10 percre sülni, míg csodálatos barnák nem lesznek. A sajt néhol kimerészkedhet a tésztabombák közepéből, de ettől csak rusztikusabb lesz a látvány.
  10. Szedjük ki őket egy kínálótálra, és hagyjuk hűlni úgy 10 percig, nehogy megégesse a szánkat, ha beleharapunk! Utána viszont egyből tálalhatjuk, hogy még folyós legyen a közepe. Jó étvágyat hozzá!
  • sütési hőfok: 220°C
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 7
össznézettség: 40 929
elküldve: 7
receptkönyvben: 757
elkészítve: 21/21
Facebookon megjelent: 1

szakács

Gréti

Mióta szakács: 2012.01.30.
287 recept

receptjellemzők

konyha: fúziós
költség egy főre: olcsó receptek
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
fogás: egyéb fogás
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: sós süti
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 8 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

német perectésztából gyúrt sajtgolyók, sajttal töltött perectészta

Hozzászólások (16)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

SilenthunterZ
Pepi / SilenthunterZ Sun, 2016-01-03 17:46

Nekem szinte mindegyikből kifolyt a sajt, de még ígyis isteni lett. Köménymaggal készítettem só helyett. Mennyei falatok, köszönöm a recepet!

Bagdi Gréta
Gréti / Bagdi Gréta Mon, 2016-01-11 11:09

Sajnálom, hogy kifolytak, nálam pedig egyik sem, de azért örülök, hogy ízlett! Üdv, Gréti

andante
andante Thu, 2015-07-09 16:35

Ez tényleg eszméletlen jó bomba! Könnyű, gyors és variálható! Füstölt sajttal csináltam meg, de annyira koncentráltam, hogy kihagytam belőle a sót. Utólag sütés előtt tettem rá, plusz még magvakat. A párom elég kritikus, mikor kisült és rácsapott, kérdezgettem, hogy milyen. A válasz: SZUPER. Még így is, hogy csaltam kicsit. ;) Köszi a receptet!

mesetó
meseto / mesetó Sat, 2015-07-04 11:14

Gréti, annyira jól írtad le ezt a receptet, öröm olvasni minden sorát, alig várom, hogy elkészítsem!

Bagdi Gréta
Gréti / Bagdi Gréta Sat, 2015-07-04 12:09

Köszi, én is megcsinálom újból, nagyon finom, jaj! Imádom a sült, sajtos falatkákat! Gréti

Pancsika088
Pancsika088 Mon, 2015-06-22 08:46

Sziasztok!
Én is kíváncsi lennék a teljes kiőrlésű változatára. Nagyon szeretném elkészíteni.
Borzasztóan ínycsiklandónak néz ki! :)

Virágzó pamacs
Virágzó pamacs Thu, 2015-06-18 05:35

Ó kiváló recept! Meg is fogom csinálni csak én teljes kiőrlésű liszttel :) Szeretem az ilyen pontos leírásokat :)

Bagdi Gréta
Gréti / Bagdi Gréta Thu, 2015-06-18 09:55

Majd írd meg a tapasztalataidat, hogyha más is teljes kiőrlésű liszttel készítené, mire ügyeljen! Köszi és örülök, hogy tetszik a recept! Gréti

490
víz 3 dl
élesztő 3 dkg
cukor 1 teáskanál
1 ek
vaj 5 dkg
finomliszt 50 dkg
cheddar sajt 40 dkg
víz 1 l
szódabikarbóna 2 ek
tojás 1 db
2 kávéskanál