Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Esterházy-kuglóf

Esterházy-kuglóf
Esterházy-kuglóf
105 perc / előkészület: 60 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A "Nők lapja konyha" egyik számában találtam ezt a receptet, csak ott a vaníliapudingos változattal. Mivel a szívemnek egy nagyon kedves ember él-hal az Esterházy tortáért, gondoltam, meglepem egy ilyennel. Mit ne mondjak, nagyon jól gondoltam: határozottan díjazta az ötletemet az Úriember :)

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A krémhez

A bevonathoz

ajánlat


Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A puha (szobahőmérsékletű, de nem folyós) vajat/ margarint a porcukorral és a tojásokkal kihabosítjuk.
  2. A száraz hozzávalókat összekeverjük, a tojásos részbe forgatjuk, közben a tejet is beleadagoljuk (nekem elég nagyok voltak a tojások, és túl hígnak találtam a tésztát, így a végén még darált diót tettem hozzá "sűrítésként").
  3. A masszát kivajazott, kilisztezett forma háromnegyedéig töltjük, 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 40-45 perc alatt megsütjük, tűpróbával ellenőrizzük. Kiborítjuk, hagyjuk teljesen kihűlni.
  4. A krém elkészítése: Az eredeti recept a vanília pudingos változat, de szerintem ezzel, a kevert krémmel sokkal finomabb az Esterházy. A tojássárgákat a cukorral habosra keverjük. Közben a tejet felforraljuk a vaníliás cukorral. Mikor már forr a tej, vékony sugárban, gyors kevergetés mellett hozzácsurgatjuk a tojássárgákat, és egyet forralunk rajta (vigyázva, nehogy összekapja a tojásokat a forró tej).
  5. Ezután kihűtjük a krémet, majd mikor már csak langyos, hozzákeverjük a zselatinfixet, majd a pörkölt, darált diót.
  6. Míg hűl a krém, előkészítjük a vajas részt: a vajat kihabosítjuk egy kis vaníliás cukorral, vagy porcukorral. A már kihűlt tojásos krémet hozzákeverjük a vajas részhez, és habosra keverjük. A végén ízlés szerint tehetünk bele rumot, esetleg rumaromát.
  7. A kihűlt kuglófot karikákra vágjuk és a krémmel egyenletesen összerétegezzük (nekem 4 felé sikerült vágnom, tehát 3 rétegnyi krémem lett).
  8. A bevonathoz a kétféle csokoládét gőzfürdő fölött (vagy mikróban) külön-külön felolvasztjuk, majd a kuglóf tetejét márványosan bevonjuk vele: leöntjük a fehérrel, majd rácsorgatjuk az étcsokit, és fogpiszkálóval csíkokat húzunk bele. Mielőtt megdermedne, fél diódarabokkal díszítjük a tetejét.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 8
össznézettség: 32 072
elküldve: 26
receptkönyvben: 349
elkészítve: 10/14
Facebookon megjelent: 1

szakács

norc

Mióta szakács: 2013.02.19.
3 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: húsvét, Anyák napja, buli receptek, karácsonyi édességek, újév, vasárnapi ebéd
szezon: bármikor
nehézség: közepes
kategória: kuglóf
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

Esterházy-kuglóf, Eszterházy-kuglóf, rumos-diós vaníliakrémmel töltött kuglóf

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

scarlett69
scarlett69 / scarlett69 Sat, 2013-02-23 13:54

Gratulálok! Gyönyörű! És végre az igazi Esterházy íz, amit nem ront el a puding!
Sohasem értettem, ha a tésztába csak a fehérje kell-bár ez esetben nem így van-,
h a tojások sárgáját, miért dobják ki, és helyette miért pudinggal csinálnak főzött krémet? Azt gondolom, h ez nem csak nagyon dekoratív, hanem nagyon finom is lehet!
Üdv: Scarlett

norcyyyy
norc / norcyyyy Sat, 2013-02-23 19:29

Kedves Scarlett!
Köszönöm a dicsérő sorokat. :) Szerintem is az Esterházy így az igazi. Ráadásul nem is sokkal több idő elkészíteni ezt a krémet, mint a pudingot, az íze pedig klasszisokkal jobb így.

792
vaj 10 dkg
porcukor 16 dkg
tojás 3 db
finomliszt 15 dkg
sütőpor 1 csomag
dió 4 dkg
dió 4 dkg
fahéj 1 csipet
1 csipet
vanília 0.5 db
tej 1 dl
vaj 1 ek
finomliszt 1 evőkanál
barna rum 0.5 teáskanál
zselatinfix 10 g
tej 125 ml
vaníliás cukor 15 g
tojássárgája 2 db
cukor 60 g
vaj 150 g
dió 30 g
fehér csokoládé 200 g
étcsokoládé 80 g
dió 3 dkg