Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Eredeti almás lepény

Eredeti almás lepény
Eredeti almás lepény
60 perc / előkészület: 30 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A linzer alaptésztát többféleképpen használhatjuk, most egy klasszikus almatöltelékkel készítettem el.

hozzávalók / 12 adag

Gyúrt omlós tészta

Almatöltelék

  • 1.8 kg alma
  • 10 dkg dió
  • 5 dkg cukor
  • 1 citromból nyert citromlé (lereszelt héját a tésztában hasznosítjuk)
  • 1 kávéskanál fahéj (csapott)
  • 4 ek sárgabaracklekvár (az alsó tésztalapot kenjük meg, az almatöltelék rásimítása előtt)

ajánlat

Még forrón felszeletem, különben a tészta törni fog.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Kimérjük, előkészítjük az alapanyagokat, megmossuk a citromot, és lereszeljük a héját, kifacsarjuk a levét (és átszűrjük), átszitáljuk a lisztet, majd a porcukrot is.
  2. Egy nagyobb tálba (vagy gyúródeszkára) halmozzuk a lisztet, és a kis kockákra vágott, hideg vajjal gyorsan összemorzsoljuk.
  3. Utána elkeverjük benne a porcukrot, majd a vaníliaőrleményt, a reszelt citromhéjat, és gyors mozdulatokkal összedolgozzuk.
  4. Hozzáadjuk a tojássárgáját, és rövid idő alatt készre gyúrjuk a tésztát, majd minimum 20 percig hűtőben pihentetjük. Közben előmelegítjük a sütőt 180°C-ra, és elkészítjük az almatölteléket.
  5. A diót átnézzük, majd ledaráljuk. Az almát megmossuk, vékonyan meghámozzuk, és nagy lyukú sajtreszelőn lereszeljük, majd a levétől kissé kinyomkodjuk. A reszelt almához keverjük a darált diót, a kristálycukrot, fahéjat és a citrom levét, alaposan összedolgozzuk, majd 10 percig pihentetjük.
  6. A hűtőből kivesszük a tésztát, gyorsan átgyúrjuk, és 2 részre osztjuk (60% - 40%), majd lisztezett deszkán először a nagyobb tésztarészt 8 mm vastagságúra nyújtjuk. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezzük a tésztát, és az előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt félig megsütjük. (A kisebb tésztadarabot visszatesszük a hűtőbe.)
  7. Sütés után a tésztát néhány evőkanálnyi sárgabaracklekvárral megkenjük, hogy a töltelékből esetlegesen felszabaduló nedvesség ne áztassa át a tésztát. Ezután óvatosan rásimítjuk az almatölteléket a tésztalapra.
  8. Gyorsan kinyújtjuk a másik tésztát az alsó tésztalap méretének megfelelően (kb. 6 mm), és befedjük vele a tölteléket.
  9. A tetejét felvert egész tojással megkenjük, villával megszurkáljuk (esetleg berácsozzuk), és készre sütjük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 15 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 19
össznézettség: 4 262
elküldve: 0
receptkönyvben: 14
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Pancsika

Mióta szakács: 2013.08.11.
101 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, ebéd, uzsonna
alkalom: húsvét, Anyák napja, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

almás lepény, almás béles

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

536
finomliszt 45 dkg
vaj 30 dkg
porcukor 15 dkg
tojássárgája 1 db
citromhéj 1 citromból nyert
vanília 2 g
szódabikarbóna 1 kk
tojás 1 db
alma 1.8 kg
dió 10 dkg
cukor 5 dkg
citromlé 1 citromból nyert
fahéj 1 kávéskanál
sárgabaracklekvár 4 ek