Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Epres pizza

Epres pizza
Epres pizza
42 perc / előkészület: 30 perc sütés: 12 perc
receptkönyvben hozzászólások (21)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Valamilyen epres desszerttel szerettem volna meglepni a családot. Még mielőtt elkezdtem volna kutatni a receptek közt, fogalmam sincs minek köszönhetően, hirtelen egy epres édes pizza képe libbent be a képzeletembe. A só és cukor arányát módosítva, gyorsan begyúrtam a jól bevált tésztámat, innen már csak pár lépés volt a végeredmény. Ha egy olasz meglátna egy ilyen "pizzát", lehet, hogy megmosolyogná, de szerintem ez is belefér a manapság kínált pizzafélék repertoárjába. :)

hozzávalók / 2 adag

A pizzatésztához

A krémhez

A tetejére

ajánlat

A sajtkrémet helyettesíthetjük mascarpone-val.  A krém édességét, illetve savanykásságát ízlés szerint módosíthatjuk. Nem mertem több epret rátenni, mert féltem, hogy eláztatja a tésztát. Szerencsére nem így lett, legközelebb nem leszek ilyen bátortalan.
Tálalhatjuk úgy is, hogy 70 %-os kakaótartalmú olvasztott csokoládét csöpögtetünk rá.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Öntsük a lisztet egy nagy tálba, majd keverjük hozzá az élesztőt, a cukrot és a sót. Adjuk hozzá az olívaolajat, és a langyos vizet. Kézzel jól gyúrjuk össze, úgy, hogy sima rugalmas tésztát kapjunk. Formáljuk kis cipóvá.
  2. Takarjuk le, és 20 percig pihentessük szobahőmérsékleten.
  3. Lisztezett deszkán nyújtsuk ki egy 30 cm átmérőjű lappá.
  4. Helyezzük enyhén olajozott sütőlemezre, majd a tészta tetejét is kenjük meg egy kevés olívaolajjal.
  5. A krém hozzávalóit keverjük jól össze, majd oszlassuk el egyenletesen a tészta tetején.
  6. A megtisztított, nem túl vékonyra szelt epreket rendezzük el a krém tetején. Szórjuk meg apróra vágott citromfűvel, majd az egészet enyhén hintsük meg barna cukorral.
  7. Egy kicsit hagyjuk még pihenni a pizzát. Elég annyi ideig, míg a sütő felmelegszik 300 fokra.
  8. Tegyük be az előmelegített sütőbe, és 240 fokon süssük.
  9. Porcukorral meghintve, melegen tálaljuk.

  • sütési hőfok: 240°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 40x30 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 15 456
elküldve: 8
receptkönyvben: 279
elkészítve: 2/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Zúza

Mióta szakács: 2010.07.30.
37 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tavasz
adag: 2 főre
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: desszert

egyéb elnevezések

epres-sajtkrémes édes pizza, édes pizza eperrel, epres lepény

Hozzászólások (21)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Quaoar
Andris / Quaoar Thu, 2011-10-13 19:59

Ez remek!
Kár, hogy épp nincs eperszezon. De mindenképp kipróbálom a távolabbi jövőben!

mokuslekvar
Mokuslekvár / mokuslekvar Tue, 2011-06-14 16:28

Kedves Zúza ,
Semmiképpen :D
Tudtam, hogy a párom ebből nem fog enni, mert gyűlöli a viág összes gyümölcsét ét zöldségét :P, de gondoltam bepróbálkozok egy kedves kollégámnál, aki nagyon szeret enni. Reggel leadtam neki, hogy megyek epres pizzát sütni aztán meg csinálok hagymalekvárt. ekkor kezdte el keresni a lázmérőt :D Úgyhogy még nem kezdtem neki, várok a megfelelő alanyra, aki hajlandó lesz velem enni belőle :D

Zúza
Zúza / Zúza Tue, 2011-06-14 14:30

Egy kedves lány azt írta, hogy krémsajt helyett vaníliasodóval fogja kipróbálni. Szerintem jól hangzik, hajráááá, sok sikert! :)

Zúza
Zúza / Zúza Tue, 2011-06-14 14:47

Szia Mókuslekvár!
Ajjajjj, megijesztettél. :) "Lesz, ami lesz." ???
Remélem nem belőlem szeretnél lekvárt csinálni! Nézd meg az adatlapomat, meglátod miért! :D

Zúza
Zúza / Zúza Sun, 2011-06-12 22:15

Micsoda meglepetés... Most olvasom facebook-on, hogy: "A hét legmenőbb epres receptje: Epres pizza"
Talán az eperszezon miatt?! Köszönöm a lájkokat! ;-)

Túrógombócz
Túrógombócz / Túrógombócz Tue, 2011-06-07 22:53

Biztos olyan fincsi,mint amilyen szép!! :) Gratulálok!!! (amúgy nem biztos,hogy egy olasz megmosolyogná,mert én ettem Olaszországban Pizzériában édes pizzát,azon forrón Nutella volt banánnal,és hideg vaníliafagyival tálalták!! :)

Zúza
Zúza / Zúza Wed, 2011-06-08 09:12

Köszönöm, kedves Gombócz!
Nutellával is fincsi lehet... nekem a banán édességekben nem nagyon jön be, de azért szívesen megkóstoknám. ;)

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Tue, 2011-05-17 11:31

Kedves Zúza!

Tudod, mit : én most még azt is bevállalnám:-)))))
Szép napsugaras napot kívánok!
Éva-Anyóca

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2011-05-16 21:20

Kedves Zúza!
Ami megérdemli, azt miért ne lehetne dicsérni? :-))
Akkor ott a földön, nem maradna eper, mert egy csomót, már helyben, azonnal megennénk, a többit meg irány haza, és sütnénk, főznénk:-)))))
Jó éjt!
Éva-Anyóca

blondevilke
Blondevilke / blondevilke Mon, 2011-05-16 11:29

Volt pár filippínó és thai földi munkatársam, meg egy szakács ismerősöm a helyen ahol dolgoztunk. És kérdeztem a srácokat milyen pizzát csináltassunk a szakáccsal. A válasz banános pizza volt. Állítólag náluk nagy kedvenc. Kíváncsiságból én is megkóstoltam egy falatot belőle. Fincsi volt. Bár ha jól emlékszem, azon a pizzán nem volt semmi édes krém a gyümölcs alatt. Eperrel is biztos finom, így inkább egy sütihez hasonlíthat, nem?

Zúza
Zúza / Zúza Mon, 2011-05-16 12:18

Szia Blondevilke!
Igen, sütire hasonlít. Ezt is el tudnám képzelni krém nélkül, biztos úgy is finom.
Mivel az eper jóval lédúsabb mint a banán, gondoltam jobb, ha van alatta valami krém is.
Hallottam olyanról is, hogy az epret (picit megcukrozva) csak úgy "meztelenül" teszik a tésztára, majd mint egy "normál" pizzát bazsalikommal és mozzarellával szórják. De akár csokikrémet is kenhetünk alá. Ízlések és pofonok...

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2011-05-16 10:42

Kedves Zúza!
Ez az étel, gyönyörű, fantasztikus, csodás:-))
Olyan gusztán néz ki, hogy azonnal szeretnék egy szeletet enni, a látványa, az magával ragad, amúgy is rákattanva vagyok az eperre, de ez, eszembe nem jutott volna, hogy pizza lehet az eperből:-))
Ügyes vagy, nagyon:-))
Köszi szépen, elmentve:-)) Meg fogom csinálni:-))
Szép napot!
Éva-Anyóca

Zúza
Zúza / Zúza Mon, 2011-05-16 11:26

Kedves Éva-Anyóca!
Köszönöm bókjaidat! :)
Én is eperlázban égek, legszívesebben most rögtön beugranék egy eperföld kellős közepébe.
Kellemes napot kívánok!
Zúza

887
finomliszt 23 dkg
instant élesztő 2 kávéskanál
cukor 1 dkg
1 csipet
olívaolaj 10 ml
víz 125 ml
krémsajt 15 dkg
tejföl 3 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
porcukor 1 csapott ek
citromlé 1 teáskanál
eper 15 dkg
citromfű 0 ízlés szerint
barna cukor 6 dkg