Epres-csokis kölesgombóc
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Paskó atya konyhája
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
- 7% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 10% Zsír
Kölesgombóc
-
110g köles416 kcal
-
150g tej84 kcal
-
15g cukor58 kcal
-
10 kcal
-
5g tojássárgája16 kcal
Töltelék
-
38g csokoládé205 kcal
-
50g habtejszín146 kcal
Panírozás
-
28g tojás35 kcal
-
50g háztartási keksz210 kcal
Eperragu
-
75g eper23 kcal
-
25g víz0 kcal
-
1g balzsamecet1 kcal
-
15g bazsalikom3 kcal
-
5g cukor19 kcal
Összesen
1226
kcal
- 7% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 10% Zsír
Kölesgombóc
-
440g köles1663 kcal
-
600g tej336 kcal
-
60g cukor232 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
Töltelék
-
150g csokoládé819 kcal
-
200g habtejszín584 kcal
Panírozás
-
110g tojás138 kcal
-
200g háztartási keksz838 kcal
Eperragu
-
300g eper90 kcal
-
100g víz0 kcal
-
5g balzsamecet4 kcal
-
60g bazsalikom14 kcal
-
20g cukor77 kcal
Összesen
4898
kcal
- 7% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 10% Zsír
Kölesgombóc
-
19.3g köles73 kcal
-
26.4g tej15 kcal
-
2.6g cukor10 kcal
-
0.4g vaníliás cukor2 kcal
-
0.9g tojássárgája3 kcal
Töltelék
-
6.6g csokoládé36 kcal
-
8.8g habtejszín26 kcal
Panírozás
-
4.8g tojás6 kcal
-
8.8g háztartási keksz37 kcal
Eperragu
-
13.2g eper4 kcal
-
4.4g víz0 kcal
-
0.2g balzsamecet0 kcal
-
2.6g bazsalikom1 kcal
-
0.9g cukor3 kcal
Összesen
216
kcal
- 7% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 40% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 28.8 g
Zsír
-
Összesen 41.8 g
-
Telített zsírsav 22 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 203 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1340.9 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 294 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 206 mg
-
Foszfor 514 mg
-
Nátrium 296 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 179.4 g
-
Cukor 61 mg
-
Élelmi rost 15 mg
VÍZ
-
Összesen 166.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 238 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 44 mg
-
D vitamin: 42 micro
-
K vitamin: 69 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 141 micro
-
Kolin: 126 mg
-
Retinol - A vitamin: 194 micro
-
α-karotin 5 micro
-
β-karotin 520 micro
-
β-crypt 11 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1054 micro
Összesen
1226
kcal
- 7% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 40% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 115.3 g
Zsír
-
Összesen 167.1 g
-
Telített zsírsav 87 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 42 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 16 g
-
Koleszterin 811 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5363.7 g
-
Cink 14 mg
-
Szelén 60 mg
-
Kálcium 1178 mg
-
Vas 31 mg
-
Magnézium 824 mg
-
Foszfor 2057 mg
-
Nátrium 1184 mg
-
Réz 5 mg
-
Mangán 11 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 717.7 g
-
Cukor 245 mg
-
Élelmi rost 61 mg
VÍZ
-
Összesen 666.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 953 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 178 mg
-
D vitamin: 169 micro
-
K vitamin: 277 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 24 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 565 micro
-
Kolin: 505 mg
-
Retinol - A vitamin: 777 micro
-
α-karotin 18 micro
-
β-karotin 2082 micro
-
β-crypt 44 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 4216 micro
Összesen
4898
kcal
- 7% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 40% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 5.1 g
Zsír
-
Összesen 7.3 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 36 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 235.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 52 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 36 mg
-
Foszfor 90 mg
-
Nátrium 52 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 31.5 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 29.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 42 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 12 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 25 micro
-
Kolin: 22 mg
-
Retinol - A vitamin: 34 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 91 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 185 micro
Összesen
216
kcal
Hozzávalók
Kölesgombóc
-
6 dl tej
-
6 ek cukor
-
1 db tojássárgája
Töltelék
-
2 dl habtejszín
Panírozás
-
2 db tojás
-
20 dkg háztartási keksz
Eperragu
-
30 dkg eper
-
1 dl víz
-
1 ek balzsamecet
-
2 ek cukor
Elkészítés
Kölesgombóc
- Először is főzzük meg a kölest. Lassú tűzön, keverve főzzük, míg a köles be nem sűrűsödik. Kell neki legalább 30 perc, míg megfő, a köles szemek kinyílnak. Közben adjunk hozzá cukrot, a végén pedig vanília kivonatot. Ekkor hagyjuk teljesen kihűlni.
- A csokit olvasszuk meg gőzön. A tejszínt verjük kemény habbá, és keverjük hozzá az olvasztott csokoládét. A tejszínes csokoládét tegyük a hűtőbe, amíg teljesen meg nem dermed.
- Ha a köles is kihűlt (legjobb egy nappal korábban elkészíteni), adjunk hozzá egy tojássárgáját, és ha kell, egy-két kanál tejet, hogy jól kezelhető, de sűrű masszát kapjunk. Vizezzük meg a kezünket, és egy kisebb marék kölest vegyünk a markunkba, és lapítsuk ki. Tegyünk a közepébe a tejszínes csokoládéból annyit, hogy a kölest gombóc formájában kerekíteni tudjuk közepén a csokival.
- Ekkor forgassuk meg a kekszdarában, forgassuk meg a felvert tojásba, ismét a kekszdarába és tegyük forró olajba pár percre. 1-2 perc elegendő a forró olajban, épp, hogy csak színt kapjon és a közepén a csoki ismét felolvadjon. Amikor megpirosodott vegyük ki.
- Egy serpenyőben aprítsunk földiepret, adjunk hozzá 3-4 kanál vizet, 2-3 kanál cukrot, és főzzünk belőle egy finom eperragut. Aprítsunk bele friss bazsalikomot, és ízesítsük balzsamecettel. Ne főzzük szét az epret, csak éppen, hogy a cukor elolvadjon. A gombócokat tegyük egy tányér közepére, körben locsoljuk meg az eperraguval és díszítsük citromfűvel.
- Melegen tálaljuk!
- Sütés ideje: 5 perc
- Receptkönyvben: 39
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 2130
- Feltöltés dátuma: 2014. október 07.
Ajánló
Emiatt a recept miatt teszek minden évben a fagyasztóba földiepret, mert ezt a receptet sokan kérik, amikor borvacsorára jönnek hozzánk.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Paskó atya konyhája
14 recept
A köles lúgosít, egészséges, sokat kellene fogyasztani. Ezt a receptet én készítettem először, és a 2011-es Magyarország Kecskeméti barackos kölestortája ihlette. Sokszor aratott sikert, nem csak baráti körben, de Borbás Marcsi, a Gasztroangyal délvidéki forgatása alkalmával is egy nyitó étel volt. Panírozva, földieperrel, csokival töltve. Érdemes kipróbálni!