Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Epres-csokis kölesgombóc

Epres-csokis kölesgombóc
Epres-csokis kölesgombóc
95 perc / előkészület: 60 perc főzés: 30 perc sütés: 5 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A köles lúgosít, egészséges, sokat kellene fogyasztani. Ezt a receptet én készítettem először, és a 2011-es Magyarország Kecskeméti barackos kölestortája ihlette. Sokszor aratott sikert, nem csak baráti körben, de Borbás Marcsi, a Gasztroangyal délvidéki forgatása alkalmával is egy nyitó étel volt. Panírozva, földieperrel, csokival töltve. Érdemes kipróbálni!

hozzávalók / 4 adag

Kölesgombóc

Töltelék

Panírozás

Eperragu

ajánlat

Emiatt a recept miatt teszek minden évben a fagyasztóba földiepret, mert ezt a receptet sokan kérik, amikor borvacsorára jönnek hozzánk.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Először is főzzük meg a kölest. Lassú tűzön, keverve főzzük, míg a köles be nem sűrűsödik. Kell neki legalább 30 perc, míg megfő, a köles szemek kinyílnak. Közben adjunk hozzá cukrot, a végén pedig vanília kivonatot. Ekkor hagyjuk teljesen kihűlni.
  2. A csokit olvasszuk meg gőzön. A tejszínt verjük kemény habbá, és keverjük hozzá az olvasztott csokoládét. A tejszínes csokoládét tegyük a hűtőbe, amíg teljesen meg nem dermed.
  3. Ha a köles is kihűlt (legjobb egy nappal korábban elkészíteni), adjunk hozzá egy tojássárgáját, és ha kell, egy-két kanál tejet, hogy jól kezelhető, de sűrű masszát kapjunk. Vizezzük meg a kezünket, és egy kisebb marék kölest vegyünk a markunkba, és lapítsuk ki. Tegyünk a közepébe a tejszínes csokoládéból annyit, hogy a kölest gombóc formájában kerekíteni tudjuk közepén a csokival.
  4. Ekkor forgassuk meg a kekszdarában, forgassuk meg a felvert tojásba, ismét a kekszdarába és tegyük forró olajba pár percre. 1-2 perc elegendő a forró olajban, épp, hogy csak színt kapjon és a közepén a csoki ismét felolvadjon. Amikor megpirosodott vegyük ki.
  5. Egy serpenyőben aprítsunk földiepret, adjunk hozzá 3-4 kanál vizet, 2-3 kanál cukrot, és főzzünk belőle egy finom eperragut. Aprítsunk bele friss bazsalikomot, és ízesítsük balzsamecettel. Ne főzzük szét az epret, csak éppen, hogy a cukor elolvadjon. A gombócokat tegyük egy tányér közepére, körben locsoljuk meg az eperraguval és díszítsük citromfűvel.
  6. Melegen tálaljuk!

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 1 761
elküldve: 0
receptkönyvben: 40
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Paskó atya konyhája

Mióta szakács: 2014.10.02.
14 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
alkalom: buli receptek, Valentin-nap, vasárnapi ebéd
kategória: édes süti
nehézség: közepes
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

Gombóc, kölesgombóc bazsalikomos eperraguval, csokoládés gombóc, Csabagombóc

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

EdesMindegy
EdesMindegy Thu, 2015-05-07 18:53

Éppen tegnap láttam az ismétlését a Gasztroangyalnak, üdvözlöm Atyám és gratulálok a finomságokhoz. :) Mentem ezt a receptet, köszönöm. :)

1226
köles 2 bögre
tej 6 dl
cukor 6 ek
vaníliás cukor 1 csomag
tojássárgája 1 db
csokoládé 15 dkg
habtejszín 2 dl
tojás 2 db
háztartási keksz 20 dkg
eper 30 dkg
víz 1 dl
balzsamecet 1 ek
bazsalikom 1 csokor
cukor 2 ek