Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Cseresznyés gombóc

Cseresznyés gombóc
Cseresznyés gombóc
90 perc / előkészület: 30 perc főzés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az öcsém kedvence a cseresznyés gombóc. Amikor nyár elején meglátogat, rendszerint azt rendel. Ezzel csak az a gond, hogy
cseresznyeszezonban régi krumplit már alig lehet kapni, gombóchoz viszont az új krumpli nem a legjobb. Most szerencsém volt, mert a piacon egy árusnál még találtam.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A töltelékhez

A bundázáshoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A krumplit héjában, sós vízben megfőzzük. Közepes méretű krumpli esetében kb. 45 perc alatt fő meg. A krumplit meghámozzuk, krumplinyomóval átpaszírozzuk, és hagyjuk kihűlni. (Az utóbbi fontos!)
  2. Amíg hűl a krumpli, aranybarnára pirítjuk az olajjal elkevert zsemlemorzsát.
  3. Kimagozzuk a cseresznyét.
  4. Miután kihűlt a krumpli, hozzáadjuk a grízt, a lisztet, a sót, az olajat és a tojást, jól összegyúrjuk. Ha túl lágy lenne, még egy kevés lisztet adhatunk hozzá.
  5. Lisztezett deszkán két részletben kb 0,5 cm vastagra nyújtjuk a tésztát, és kb. 9x9 cm -es négyzetekre vágjuk.
  6. Mindegyik tésztadarabra 3 szem cseresznyét és 1 db mokkacukrot teszünk, rászórunk egy csipet fahéjat.
  7. Összefogjuk a tészta négy sarkát, és gombócot formálunk.
  8. Enyhén sós, bő, forrásban lévő vízben 2-3 részletben kb. 10-10 perc alatt megfőzzük a gombócokat.
  9. Szűrőkanállal kiszedjük egy tálba, és kb. 5 perc pihentetés után óvatosan az edény rázogatásával megforgatjuk a zsemlemorzsában.

  • elkészítettem: 22 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 7 157
elküldve: 1
receptkönyvben: 135
elkészítve: 3/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Muci

Mióta szakács: 2008.04.02.
175 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
kategória: édes süti
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, tejmentes
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, uzsonna
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

cseresznyével töltött krumpligombóc, morzsás burgonyagombóc cseresznyével

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

krivan
krivan Wed, 2011-11-16 17:17

Kedves Muci!

Kérdésem, hogy befőttel próbálkoztál-e már gombócot készíteni. (barack, cseresznye, meggy).
Válaszodat előre is köszönöm, valamint millió puszi a sok finomságodért, amiket megírsz nekünk. Zedertához hasonlóan én is rajongód vagyok. Gyerekeim imádják a gázkekszedet... A déditől beszereztük hozzá a "készüléket is"....
Minden szépet és jót kívánok!
Üdv, Kriván Noémi

Muci
Muci / Muci Wed, 2011-11-16 18:47

Kedves Noémi !
Először is köszönöm a kedves szavaidat, nagyon jól esett. A kérdésedre azt tudom válaszolni, hogy én csak
az adott gyümölcs szezonjában szoktam gombócot főzni, de jó minőségű, megfelelő keménységű befőttböl is nyugodtan lehet készíteni kicsit kevesebb cukrot használj.
Üdvözlettel : Muci

Muci
Muci / Muci Thu, 2011-07-14 17:29

Szia Toma !
Nagyon kedves vagy, hogy figyelemmel kíséred a receptjeimet. Gondolom finom lehet a fekete szőlős is, ha lesz rá alkalmam kipróbálom.
Üdv.: Muci

zederta
ze(n)derta / zederta Thu, 2011-07-14 17:43

mindig örülök, ha új receptet látok Tőled. még így az interneten keresztül is átjönnek a finom házias ízek.
és igen. a szőlős gombóc is nagyon-nagyon finom!
jó egészséget kívánok!
toma

zederta
ze(n)derta / zederta Wed, 2011-07-13 20:43

az anyukám nálunk fekete szőlővel (is) készíti!
valami isteni! de biztosan így van ez a cseresznyés változattal is ;-)))
üdv,
toma

zsuzsik
zsuzsik Sat, 2012-11-24 23:33

Kedves Toma,
nagyon beindította a fantáziámat ez a szőlős gombóc. Kezdő szakács vagyok, így arra kérnélek, le tudnád írni a receptjét? És még az lenne a kérdésem, hogy csak fekete szőlővel lehet-e elkészíteni? Válaszodat előre is köszönöm:
Zsuzsik

1015
burgonya 1 kg
finomliszt 35 dkg
búzadara 2 evőkanál
napraforgó olaj 2 ek
tojás 1 db
1 teáskanál
cseresznye 70 dkg
kockacukor 25 db
fahéj 2 kk
zsemlemorzsa 20 dkg
napraforgó olaj 6 ek