Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Eperkrémtorta gazdagon

Eperkrémtorta gazdagon
Eperkrémtorta gazdagon
85 perc / előkészület: 55 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Gyermekeimet mindig megkérdezem, hogy milyen tortát süssek a szülinapjára, kicsi lányom a tizenötödik születésnapjára ez a mutatós epertortát nézte ki. Kicsit munkaigényes, de nagyon finom lett. Érdemes a fogyasztás előtt egy nappal elkészíteni, mert 6 órán át hűtőbe kell tenni.  Nem édes, a krém pont jól illik az eperhez, és finom a tésztája is. A Génoise piskóta sok finom torta és más klasszikus francia desszert alapja, és a Chantilly krém is Franciaországból származik. A krém adagja 8 dl. Enyhén édes, torták és sütemény készítésére használják.  

hozzávalók / 12 adag

Pácolt eper

Tészta

Chantilly krém

Tojáskrém

Díszítés

ajánlat

Amint már említettem, érdemes előző nap elkészíteni a tortát, vagy úgy elkezdeni, hogy 6 óra elteljen, de lehet több idő is, mert a zselatin és az "összeérés" miatt kell hűtőbe tenni, és másnap a torta fogyasztásakor feldíszíteni. Ügyelve arra, hogy a torta fogyasztásakor szobahőmérsékletű legyen, mert hidegen nem hiszem, hogy szívesen fogyasztja valaki. 

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A megtisztított eperből 12 szép szemet félreteszünk, a többit pedig félbevágjuk. Tálba tesszük, meglocsoljuk a likőrrel. Egy órán át pácoljuk. A sütőt 180 fokra előmelegítjük, kivajazunk egy 24 cm kapcsos tortaformát. Sütőpapírral kibéleljük, a papírt is megkenjük a vajjal.
  2. Tálba szitáljuk a 17 dkg lisztet. Tűzálló tálban kiverjük a 6 tojást a 15 dkg cukorral, 1 teáskanál vanília kivonattal. A tálat gyöngyöző, forró víz fölé helyezzük - úgy hogy a tál ne érjen a vízbe. Folytatjuk a keverést, amíg a krém felmelegszik. A tűzről levéve robotgéppel habosra, sűrűre keverjük, amíg a mennyiség két-háromszorosára nem nő. A krémbe belekeverjük a lisztet. A tészta felét kivesszük, és átesszük egy másik tálba, és belekeverjük az olvasztott, de langyosra hűtött vajat. Visszatesszük a tálba, és jól összekeverjük a két tésztát. Előkészítési idő 30 perc. A tésztát a kivajazott formába simítjuk, és 30-40 percig, illetve tűpróbáig sütjük. A süteményt 5 percig a formába hagyjuk hűlni, majd a kapcsos peremét eltávolítjuk, és egy rácsra borítjuk, a sütőpapírt eltávolítjuk. Visszafordítjuk, és hagyjuk teljesen kihűlni.
  3. Míg sül a tészta, a krémet készítsük el. Az 5 dl tejszínt, az 5 dkg cukort és az 1 teáskanál vaníliakivonatot robotgép legmagasabb fokozatán kemény habbá verjük. Ez csupán 5 perc.
  4. A tojások sárgáját a cukorral és a borral együtt tűzálló tálba tesszük, és gőz fölé helyezzük (ne érjen bele a tál alja a vízbe). Állandó keverés mellet besűrítjük. A zselatint a citromlében feloldjuk, majd a tojáskrémbe vegyítjük. Jeges vízzel teli tálba tesszük, de ügyeljünk rá, hogy ne kerüljön a víz a krémbe. Állandóan kevergetve kihűtjük. Belekeverjük a Chantilly krém egyharmadát. A pácolt epret a krémbe keverjük, a levét félretesszük.
  5. A tortát vízszintesen kettévágjuk. Az alsó lapot kivajazott tortaformába visszatesszük, meglocsoljuk a likőrös páclével. Megkenjük a krémmel (a pácolt eperből egy pár szemet félre lehet tenni, és az alsó tortalapra kirakni, és rá a krém, felvágáskor jól mutat) ,és rárakjuk a torta tetejét. A torta tetejét is meglocsoljuk a likőrös páclével. Letakarva 6 órán át hűtőszekrénybe tesszük.
  6. Az idő elteltével a kapcsos peremet eltávolítjuk, a torta tetejét és oldalát bekenjük a maradék Chantilly krémmel. A félretett, egész eperszemekkel a torta tetejét feldíszítjük, és szálas, vágott mandulával az oldalát feldíszítjük, és egy pár vágott mandulával a tetejét megszórjuk.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 24 cm
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 082
elküldve: 0
receptkönyvben: 8
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Patakiné Ibolya

Mióta szakács: 2016.10.28.
2 recept

receptjellemzők

konyha: francia
alkalom: születésnap
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: nehéz
kategória: torta
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

krémes epertorta, epres torta

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

579
eper 90 dkg
cointreau 1 dl
finomliszt 17 dkg
tojás 6 db
cukor 15 dkg
vaj 18 dkg
vanília kivonat 1 teáskanál
habtejszín 5 dl
cukor 5 dkg
vanília kivonat 1 teáskanál
tojássárgája 8 db
cukor 18 dkg
fehérbor 2.5 dl
citromlé 3 ek
zselatin 2 ek
mandulapehely 7 dkg
eper 5 dkg