Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Emi almatortája

Emi almatortája
Emi almatortája
70 perc / előkészület: 20 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Kísérletező kedvemből született ez a recept. Amióta gofrisütőm van, csak és kizárólag élesztős tésztából készítek a családomnak gofrit. Hátránya, hogy másnap mikrózni kell, mert megkeményedik. Kíváncsi voltam, milyen lehet sütőben, almadarabkákkal megrakva tortát sütni belőle. Kicsit féltem, hogy nem fog átsülni, végül sikerült egy nagyon finom, nem száraz, puha tésztát kapnom, almadarabkákkal a közepén és a tetején, amit karamellöntettel koronáztam. Így született meg az "Emi almatortája", amit nagyobbik lányom "Emi elmetortájának" becézett.

hozzávalók / 8 adag

tésztához

karamellöntethez

Szólj hozzá!

elkészítés

tésztához

  1. A langyos tejben -kis cukorral és kevés liszttel- felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet beleszitáljuk egy nagyobb keverőtálba, hozzáadjuk a porcukrot, csipet sót, közepébe mélyedést készítünk, és beleütjük a tojásokat, a felfuttatott élesztőt és az olvasztott vajat. Gépi mixerrel jól összekeverjük. Nokedlitészta sűrűségűre készítjük, ha túl sűrű, tejjel hígítjuk. Fél órán keresztül letakarva pihentetjük.
  2. Az almákat meghámozzuk, felszeleteljük. Kivajazunk egy kapcsos tortaformát, belekanalazzuk a tészta felét (kanállal egyenletesen szétterítjük), majd az alma felét rárakosgatjuk, megszórjuk fahéjas cukorral. Ezután rákanalazzuk a tészta másik felét is, és a maradék almát is ráterítjük, megszórjuk bőven a fahéjas cukorral.
  3. Előmelegített sütőben alacsony fokozaton tűpróbáig sütjük (kb. 40-50 perc).

karamellöntethez

  1. Egy kis lábasba beletesszük a cukrot és a vizet, kis lángon (keverés nélkül!) hagyjuk karamellizálódni. Ezután felöntjük a tejszínnel és a vajjal, felforraljuk, és sózzuk.
  • sütési hőfok: 170°C
  • tepsi mérete: 26 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 280
elküldve: 0
receptkönyvben: 3
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

emóció

Mióta szakács: 2014.06.05.
14 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, húsvét, Anyák napja, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
mikor: mindig, ebéd, uzsonna
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

élesztős almás süti

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

504
finomliszt 40 dkg
tej 4.5 dl
instant élesztő 7 g
tojás 4 db
porcukor 8 ek
vaj 12 dkg
1 csipet
alma 3 közepes db
fahéj 1 ek
cukor 2 ek
vaj 1 tk
vaníliaaroma 1 teáskanál
cukor 3 ek
víz 1 ek
habtejszín 1 dl
vaj 2 tk
2 csipet