r
Nosalty Logó

Emeletes citrom szelet

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Csiki Piroska
Emeletes citrom szelet
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 5% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 20% Zsír

A tésztához

A krémhez

A mázhoz

Összesen 966 kcal
  • 5% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 20% Zsír

A tésztához

A krémhez

A mázhoz

Összesen 7726 kcal
  • 5% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 20% Zsír

A tésztához

A krémhez

A mázhoz

Összesen 321 kcal
  • 5% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    10.5 g

Zsír

  • Összesen
    43.7 g
  • Telített zsírsav
    26 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    161 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    383.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    26 mg
  • Kálcium
    138 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    108 mg
  • Nátrium
    94 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    132.7 g
  • Cukor
    72 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    30.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    353 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    27 micro
  • Kolin:
    59 mg
  • Retinol - A vitamin:
    346 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    81 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    66 micro
Összesen 966 kcal
  • 5% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    84.3 g

Zsír

  • Összesen
    349.5 g
  • Telített zsírsav
    210 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    97 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    16 g
  • Koleszterin
    1286 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3070.1 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    205 mg
  • Kálcium
    1102 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    132 mg
  • Foszfor
    860 mg
  • Nátrium
    753 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1061.8 g
  • Cukor
    580 mg
  • Élelmi rost
    15 mg

VÍZ

  • Összesen
    242 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2826 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    12 mg
  • D vitamin:
    87 micro
  • K vitamin:
    29 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    214 micro
  • Kolin:
    472 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2771 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    651 micro
  • β-crypt
    15 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    531 micro
Összesen 7726 kcal
  • 5% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    3.5 g

Zsír

  • Összesen
    14.6 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    54 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    128.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    46 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    6 mg
  • Foszfor
    36 mg
  • Nátrium
    32 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    44.5 g
  • Cukor
    24 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    10.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    118 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    9 micro
  • Kolin:
    20 mg
  • Retinol - A vitamin:
    116 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    27 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    22 micro
Összesen 321 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A krémhez

A mázhoz

Elkészítés

A tésztához

  1. Először elkészítjük a krémet, a pudingot megfőzzük. A vajat a porcukorral habosra kavarjuk, beletesszük a reszelt citromhéjat, részletekben a kihűlt pudinghoz adjuk. Az egészet habosra kavarjuk, majd annyi citromlét adunk hozzá, hogy kellemesen savanykás legyen. Amíg a tészta elkészül, a krémet hűtőbe tesszük.
  2. A lisztet egy tálba öntjük, közepébe a porcukrot, amit a két tojássárgával elkavarunk. A liszttel elmorzsoljuk a vajat, a szódabikarbonát egy pár csepp citromlével felfuttatjuk, az egészet összegyúrjuk. A tejfölt fokozatosan adjuk hozzá, hogy ne lágyuljon el a tészta.
  3. Három egyforma részre osztjuk és három lapot nyújtunk (28x38). Egyenként tepsiháton, sütőpapíron megsütjük (12-13 perc).
  4. Amikor a lapok kihűltek, az alsó lapot megkenjük a krém 2/3-ával, ráhelyezzük a második lapot, megkenjük lekvárral, rátesszük a harmadik lapot, majd nagyon éles késsel a tésztát keresztbe félbevágjuk, a maradék krémet rákenjük az egyik félbevágott tészta tetejére a másik felet ráhelyezzük. Így egy hatlapos süteményt kapunk, 3 krém és 2 lekvárréteggel. A tetejét bevonjuk cukormázzal.
  5. A cukrot nagyon finomra daráljuk, hozzáadjuk a citromlét. Egy nagyobb csészében vizet forralunk, ebből két ek-nyit a cukorra töltünk és gyorsan elkavarjuk. Előzőleg a forró vízbe beleállítunk egy hosszabb élű kést, amikor a cukormázat a tésztára öntjük, a kést szárazra töröljük és ezzel elsimítjuk a tészta tetején. Gyorsan kell dolgozni, mert nagyon hamar megköt.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Tepsi mérete: 28x38
  • Sütés ideje: 13 perc
  • Elkészítettem: 10 alkalommal
  • Receptkönyvben: 612
  • Tegnapi nézettség: 3
  • 7 napos nézettség: 13
  • Össznézettség: 68863
  • Feltöltés dátuma: 2012. december 12.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Emeletes citrom szelet
Csiki Piroska 230 recept

Eredetileg a citromszelet 4 lapból készül (ilyenkor kisebb lapokat nyújtunk ugyanabból az adagból). Ha vendégeknek készül így mutatósabb. Olyan, mint egy torta szelet. Pár órára,  hűtőbe tesszük, hogy a tészta megpuhuljon.. Forró késsel könnyen szeletelhető.  

Hozzávalók

A tésztához

A krémhez

A mázhoz

Címlapról ajánljuk

3 meggymagozási módszer, ha macera nélkül úsznád meg a folyamatot

Eljött a nyárnak az az időszaka, amikor kilószám kell megtisztítanunk a meggy és a cseresznye bordó szemeit. A magozás ugyan nem egy bonyolult folyamat, de mivel gyakran akár órákig is eltarthat, jobb, ha néhány trükkel és aprósággal megkönnyítjük a saját dolgunkat. A meggymagozásra több lehetséges módszer is adott: nézzük, kézzel, késsel vagy evőpálcikával járunk a legjobban!

Lakos Benedek

További cikkek