Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Emeletes citrom szelet

Emeletes citrom szelet
Emeletes citrom szelet
53 perc / előkészület: 30 perc főzés: 10 perc sütés: 13 perc
receptkönyvben hozzászólások (44)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Eredetileg a citromszelet 4 lapból készül (ilyenkor kisebb lapokat nyújtunk ugyanabból az adagból). Ha vendégeknek készül így mutatósabb. Olyan, mint egy torta szelet. Pár órára,  hűtőbe tesszük, hogy a tészta megpuhuljon.. Forró késsel könnyen szeletelhető.


 

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A krémhez

A mázhoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Először elkészítjük a krémet, a pudingot megfőzzük. A vajat a porcukorral habosra kavarjuk, beletesszük a reszelt citromhéjat, részletekben a kihűlt pudinghoz adjuk. Az egészet habosra kavarjuk, majd annyi citromlét adunk hozzá, hogy kellemesen savanykás legyen. Amíg a tészta elkészül, a krémet hűtőbe tesszük.
  2. A lisztet egy tálba öntjük, közepébe a porcukrot, amit a két tojássárgával elkavarunk. A liszttel elmorzsoljuk a vajat, a szódabikarbonát egy pár csepp citromlével felfuttatjuk, az egészet összegyúrjuk. A tejfölt fokozatosan adjuk hozzá, hogy ne lágyuljon el a tészta.
  3.  Három egyforma részre osztjuk és három lapot nyújtunk (28x38). Egyenként tepsiháton, sütőpapíron megsütjük (12-13 perc).
  4. Amikor a lapok kihűltek, az alsó lapot megkenjük a krém 2/3-ával, ráhelyezzük a második lapot, megkenjük lekvárral, rátesszük a harmadik lapot, majd nagyon éles késsel a tésztát keresztbe félbevágjuk, a maradék krémet rákenjük az egyik félbevágott tészta tetejére  a másik felet ráhelyezzük. Így egy hatlapos süteményt kapunk, 3 krém és 2 lekvárréteggel. A tetejét bevonjuk cukormázzal.
  5. A cukrot nagyon finomra daráljuk, hozzáadjuk a citromlét. Egy nagyobb csészében vizet forralunk, ebből két ek-nyit a cukorra töltünk és gyorsan elkavarjuk. Előzőleg a forró vízbe beleállítunk egy hosszabb élű kést, amikor a cukormázat a tésztára öntjük, a kést szárazra töröljük és ezzel elsimítjuk a tészta tetején. Gyorsan kell dolgozni, mert nagyon hamar megköt.
  • sütési hőfok: 180°C
  • tepsi mérete: 28x38 cm
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 10
össznézettség: 51 359
elküldve: 46
receptkönyvben: 951
elkészítve: 24/50
Facebookon megjelent: -

szakács

Csiki Piroska

Mióta szakács: 2010.09.12.
223 recept

receptjellemzők

konyha: erdélyi
mikor: mindig
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

Citromkrémes szelet, citromos sütemény, réteges citromszelet

Hozzászólások (44)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

pöttyöspanna
pöttyöspanna / pöttyöspanna Mon, 2018-02-19 18:50

Kedves Piroska! Telitalálat ez a süti, nagy sikert aratott, és egyáltalán nem volt macera elkészíteni. Biztosan visszatérő "vendég" lesz nálunk, köszi a receptet! :)

roni32
roni32 Thu, 2017-07-06 22:05

Kedves Piroska. Tegnap elkészítettem, de csak mára puhult meg annyira, hogy szépen lehessen szeletelni. Lehet a sütést rontottam el. Addig sütöttem (15 perc 13 helyett), amíg a tészta kicsit ropogós lett. Ez lehet a baj? Milyen legyen a tészta? Én tűpróbát csináltam, és 15 percnél már nem tapadt rá a tészta a tűre. 180 fokon, hőlégkeverésesen sütöttem. Egyébként nagyon finom lett. Válaszát előre is köszönöm.

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Fri, 2017-07-07 07:21

Kedves ronl32! Semmit sem rontott el. A pár órát azért írtam, mert általában nincs türelmük az embereknek kivárni az egy napot, de igazából másnapra puhul meg kellőképpen. Minél többet áll annál finomabb. Persze hűtőben, hogy el ne romoljon a krém.

eszter03
eszter03 Thu, 2014-10-16 23:14

Elkészítettem torta formában. Ebből az adagból négy lapos lett. Nagyon jól sikerült. ez volt a 20. szülinapi tortám :D

Katica4
Katica4 Wed, 2014-03-12 19:02

Kedves Piroska!

Ez a sütemény valami mennyei finom! Igaz én 4 lapot sütöttem és nem forgattam össze, de a 4 gyermekem nem tudta megvárni a másnapot, így épp hogy kihűlt el is fogyott az egész.
Köszönöm ezt a finomságot! :)
Üdv: Katica

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Thu, 2014-03-13 08:05

És még milyen finom lett volna, ha megvárjátok, hogy egy kicsit megpuhuljon. Örülök a sikerednek:)
Üdvözlettel: Piroska

szbor4
szbor4 Tue, 2014-02-11 16:30

Megpróbálom duplaadaggal és igy tényleg rendes adag lesz. Mi sokan vagyunk alaplétszám 8 fő . És mindenki édesszájú szóval ez igy nekünk kevés ! De sebaj ha megduplázom talán elég lesz !

Morrisz
Morrisz Mon, 2013-04-01 16:43

Húsvéti ünnepekre megsütöttem ,nagyon finom lett .Örültem a receptnek ,mert kevés cukor kell hozzá .Köszönöm a fincsi receptet .Üdv. Ildikó

hajdusan
hajdusan Sun, 2013-01-06 18:20

Sziasztok !
Tegnap megsütöttük, ma megettük !
Nagyon - nagyon jól sikerült !
Pont olyan lett mint a képen, ajánlom mindenkinek, próbálja ki ! Megéri !
Üdv. :Sándor

ladyfromheaven
ladyfromheaven Sun, 2012-12-30 16:10

Kedves Piroska!
Nagyon szép ez a citrom szelet akárcsak a többi süteménye.
És biztos nagyon finom is.Amint lesz hozzá bátorságom elkészítem.
Üdvözlettel: Réka

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Sun, 2012-12-30 17:35

Kedves Réka!
Nagyon szépen köszönöm. Nem kell félni tőle egyáltalán nem nehéz, végül is csak egy három lapos sütemény, megfelezve és egymásra helyezve. Üdvözlettel: Piroska

Mea21
Mea21 Sat, 2012-12-15 18:48

Én ma megcsináltam,bár nem lett ilyen szép de nagyon finom lett:)))

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Sat, 2012-12-15 19:10

Az a fontos, hogy finom, ha gondolatban leveszed a narancshéj rózsát a tetejéről már az enyém se mutat olyan jól.

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Fri, 2012-12-14 15:45

Nagyon szép, és finom ez a süti, elmentve.:-O
Jó, hogy per pillanat a család nem látja, citromos süti az itt nyerő. :-O
Ki fogom próbálni.
Köszönöm szépen. :-O
Éva-Anyóca

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Thu, 2012-12-13 19:37

Ha kihagyod a citromot, akkor is egy finom krémes süti lesz. Én se tettem sokat bele, csak kellemesen savanykás lett. Üdv. Piroska

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Sun, 2012-12-16 08:14

Ha siettetni szeretnénk a tészta puhulását, mielőtt a tetejét bevonnánk a mázzal, terítsük le egy megnedvesített, de jól kicsavart tiszta konyharuhával, amikor kellőképpen megpuhult, csak akkor vonjuk be a süti tetejét.

magdi.kresz
magdi.kresz Thu, 2012-12-13 13:50

Kedves Piroska!
Ahogy a 4-es pontban leírod azt, hogyan is lesz a 3 megsütött lapból 6 lapos sütemény számomra kicsit zavaros. A 3- ik megsütött lap nem szerepel a felsorolásban.
Nagyon szép sütiket alkotsz. Tegnap párat elmentettem, lehet , hogy még most a hétvégén kipróbálom valamelyiket.

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Thu, 2012-12-13 17:53

Kedves Magdi.kresz!
Elnézést, javítottam remélem így már érthető. Tehát az alsó lapra krém, a másodikra lekvár, a lekvárra tesszük a harmadik lapot, ennek csak a fele lesz megkenve a maradék 1/3 krémmel, mert a másik fele a tetejére kerül, arra jön a máz. Leírva bonyolultabb, készítés közben adja magát.
Jó munkát kívánok. Piroska

gubigabi
Gubigabi / gubigabi Thu, 2012-12-13 12:16

Kedves Piroska! Klivihez csatlakozva én is gondoltam, hogy ez a mestermű a Te alkotásod lehet. Nem tévedtem. Gyönyörűséges és bizonyára nagyon finom is. Felveszem a receptjeim közé. Szívből gratulálok. Gubigabi

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Thu, 2012-12-13 13:36

Kedves Gubigabi!
Köszönöm szépen, olyan aranyos vagy. Ha elkészíted adj elég időt, hogy megpuhuljon, mert egészen más élményt nyújt. Kívánok áldott ünnepeket.Piroska

Boribon
Boribon / Boribon Thu, 2012-12-13 04:32

Kedves Piroska, ez valoban gyonyoru! Es nem csak gyonyoru, de meggyozodesem, hogy nagyon finom is! En is azt szerettem volna kerdezni, hogy hogy vagod ilyen szep szabalyosra, de latom, Fahejnak mar megvalaszoltad.

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Thu, 2012-12-13 07:34

Köszönöm szépen kedves Boribon. Azt a sütit amelyiken valamilyen máz van, mindig forró késsel vágom. Forró vízben melegítem törölöm, vágom és ezt ismétlem. Ezt a módszert Ritától tanultam, az ő süteményei csodálatra méltóak. Fontos, hogy hagyjuk megpuhulni, mert akkor lesz igazán finom.

vcsuka
pussycat / vcsuka Thu, 2012-12-13 01:39

Ez mar egy muveszi alkotas!!...rengeteget tanulok toled kedves Piroska. Nekem mindig az volt a bajom, hogy soha nem tudtam "szepet" kesziteni, pedig nagyon gyakran sutok, mert edesszaju a csalad, de azok csak finomak,- nem fotozasra valok. Ezert nem igen teszek fel, legalabb is ritkan suti recepteket. A szulinapi tortaim altalaban nem fotokepesek. Te nagyon ugyes vagy!!! udv. Veronika

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Thu, 2012-12-13 07:43

Veronika, semmi baj nincs a fotóiddal, nyugodtan tedd fel a a finom sütiket. Nekem se sikerül mindegyik fotó. Úgy szoktam, hogy többet készítek aztán válogatok közülük. Üdvözöllek: Piroska

tenger
tenger / tenger Wed, 2012-12-12 22:50

Nagyon szép,!!
Citromimádóként csak csodálom most. Nagy kihívás lesz elkészíteni, de meg KELL próbálnom. Mentve. :-)

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Wed, 2012-12-12 22:58

Egyáltalán nem nehéz, végül is csak egy három lapos sütemény, félbe vágva és egymásra helyezve. Bátran hozzá foghatsz.

Fahéj
Fahéj / Fahéj Wed, 2012-12-12 22:19

Kedves Piroska!
Ez csodálatos! Hogy tudsz ennyire szép szabályosat alkotni? Hihetetlen ügyes vagy. :)
Üdv: Fahéj

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Wed, 2012-12-12 22:46

Kedves Fahéj!
Nagyon szépen köszönöm.Van egy nagyon éles tészta vágó késem, azzal ügyeskedem. Ami pedig nem olyan szép azt nem fotózom. Üdv: Piroska

965
finomliszt 50 dkg
vaj 18 dkg
porcukor 10 dkg
tojássárgája 2 db
szódabikarbóna 0.5 tk
tejföl 3 ek
tejszínízű pudingpor 2 csomag
tej 7 dl
cukor 6 ek
citromlé 1 ek
citromhéj 1 kk
vaj 20 dkg
porcukor 15 dkg
sárgabaracklekvár 4 ek
porcukor 20 dkg
víz 2 ek
citromlé 1 tk