Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Egyszerű zöldbableves

Egyszerű zöldbableves
Egyszerű zöldbableves
50 perc / előkészület: 15 perc főzés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Valóban egy egyszerű, kevés alapanyagból elkészíthető leves. Általában nem így készítjük otthon a zöldbablevest, hanem jó gazdagon, sárgarépával, petrezselyemgyökérrel, zellerrel, kolbásszal, esetleg csipetkével. Most valahogy egyszerűbb levesre vágytam, azt szerettem volna, ha csak a zsenge, roppanós zöldbab íze érvényesül. Azért egy kevés füstölt szalonna ízfokozóul került bele:).
 

hozzávalók / 4 adag

A leveshez

A habaráshoz

ajánlat

A levest kínálhatjuk tejföllel, ecettel.
Friss zöldbab hiányában fagyasztottból is készíthető.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A zöldbab végeit lecsípjük és tetszés szerinti darabokra vágjuk.
  2. A megtisztított hagymát és a szalonnát felkockázzuk. A hagymát a szalonnával a zsíron elkezdjük dinsztelni. Amikor üveges, hozzáadjuk a pirospaprikát, keverünk rajta egyet, majd a zöldbabot is hozzákeverjük és 3-4 percig együtt pároljuk.
  3. Felöntjük kb. 1,3-1, 5 liter vízzel, sózzuk borsozzuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a babérlevelet.
  4. Közepes lángon 20 percig főzzük, majd hozzáadjuk a megtisztított, kockákra vágott burgonyát, további 10-15 percig főzzük, hogy a burgonya és a zöldbab is megfőjön.
  5. A habaráshoz a lisztet kevés vízzel elkeverjük, hozzáadjuk a tejfölt, majd ismét kevés vizet, esetleg a levesből is adhatunk hozzá.
  6. Jól kikeverjük a habarást és a leveshez adjuk, néhány percig még hagyjuk főni, majd a tűzről levéve 10-15 percet pihentetjük.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 133
össznézettség: 170 763
elküldve: 17
receptkönyvben: 541
elkészítve: 57/68
Facebookon megjelent: -

szakács

Tündér

Mióta szakács: 2010.03.19.
257 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
kalória: alacsony
diéta: cukormentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
kategória: levesek
szezon: nyár
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: leves

egyéb elnevezések

tejfölös-fokhagymás zöldbableves, zöldbableves füstölt szalonnával

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

katalinka3
katalinka3 Tue, 2013-07-09 16:02

Katalinka3
Köszi, jó, valóban egyszerű, de nagyszerű, tápláló "zöld" leveske.
El is mentettem. A múlt hét végén vetem zöldbabot egy aranyos
őstermelő ismerős nénikémtől. Finom roppanós. Ma ez a leveske
lesz vacsorára, és még másnap ebédre - ha marad belőle - .
Üdv.: Katalinka3.

b-n
b-n Sun, 2013-02-03 11:17

Egy ilyen téli, szeles napon mint a mai, jobb leves ennél nem is kell az asztalunkra! Gyors, finom és mindenki szereti.

200
zöldbab 25 dkg
füstölt szalonna 5 dkg
disznózsír 1 ek
vöröshagyma 1 közepes fej
fokhagyma 2 gerezd
burgonya 2 közepes db
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
babérlevél 1 db
fűszerpaprika 1 teáskanál
víz 1.5 l
finomliszt 1 csapott ek
tejföl 2 ek