r
Nosalty Logó

Expressz szilvásgombóc (Szilvásgombóc 2.)

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Petra
Expressz szilvásgombóc (Szilvásgombóc 2.)
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 3% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A tésztához

A töltelékhez és hempergetéséhez

Összesen 639 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A tésztához

A töltelékhez és hempergetéséhez

Összesen 2547 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A tésztához

A töltelékhez és hempergetéséhez

Összesen 154 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    11.8 g

Zsír

  • Összesen
    24.8 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    144 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    543.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    27 mg
  • Kálcium
    85 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    37 mg
  • Foszfor
    167 mg
  • Nátrium
    224 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    94.3 g
  • Cukor
    46 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    263.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    243 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    19 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    16 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    58 micro
  • Kolin:
    87 mg
  • Retinol - A vitamin:
    206 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    415 micro
  • β-crypt
    71 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    273 micro
Összesen 639 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    47.4 g

Zsír

  • Összesen
    99.3 g
  • Telített zsírsav
    55 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    29 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    575 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2175.6 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    107 mg
  • Kálcium
    340 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    147 mg
  • Foszfor
    669 mg
  • Nátrium
    894 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    377.4 g
  • Cukor
    185 mg
  • Élelmi rost
    20 mg

VÍZ

  • Összesen
    1052.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    973 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    75 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    65 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    234 micro
  • Kolin:
    348 mg
  • Retinol - A vitamin:
    826 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1658 micro
  • β-crypt
    285 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1090 micro
Összesen 2547 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    2.9 g

Zsír

  • Összesen
    6 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    35 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    131.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    21 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    41 mg
  • Nátrium
    54 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    22.9 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    63.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    59 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    21 mg
  • Retinol - A vitamin:
    50 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    100 micro
  • β-crypt
    17 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    66 micro
Összesen 154 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez és hempergetéséhez

Elkészítés

A tésztához

  1. Egy lábasban felforraljuk a vizet, hozzádjuk a vajat.
  2. Mikor újra forr, mérsékeljük és a lángot és kisebb adagokban, fakanál segítségével hozzáadjuk a lisztet. Addig keverjük, míg egyenletes, sima tésztát kapunk.
  3. Lehúzzuk a tűzről és hűlni hagyjuk.
  4. Mikor langyos, egyesével hozzádolgozzuk az egész tojásokat. (Ez eltart egy kis ideig- a fakanál hátuljával a legkönnyebb végezni a műveletet.)
  5. Az így kapott tésztát enyhén lisztezett felületen vékony (2-3 cm átmérőjű) hengerré sodorjuk. 24 részre osztjuk.
  6. A tésztadarabkákat egyesével lisztes kézzel kilapogatjuk, beleteszünk egy előzetesen fahéjas cukorba hempergetett fél szilvaszemet, és gombóccá formáljuk. Az összessel így járunk el.
  7. Közben bő, sós vizet forralunk, ebben főzzük (több adagban) a gombócokat, míg feljönnek a víz tetejére.
  8. A kész gombócokat lecsepegtetjük és a vajon megpirított zsemlemorzsába forgatjuk.
  • Sütés ideje: 5 perc
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 61
  • 7 napos nézettség: 400
  • Össznézettség: 153526
  • Feltöltés dátuma: 2009. augusztus 18.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Hozzám hasonló, krónikus időhiányban szenvedő szilvásgombóc kedvelőknek való recept. Köszönet érte H. Ilonának:-).

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Nagyon jo receptje, nagyon finom.

Petra

örülök, hogy ízlett:-)

Buktakukta

Holnap szilvásgombócot fogok csinálni,és végigolvastam a recepteket,többek közt ezt is.Ez is tetszik,de én nem hinném,hogy ez sokkal gyorsabban elkészülne mint a hagyományos,s?t,talán még macerásabb is elkészíteni... :) De biztos finom lehet.

ritka

azt nem tudom a hagyományos mennyi id? alatt készül el, de ez nekem elég gyors volt. az íze talán nem pont olyan, mint a krumplis társáé, de abszolut finom, és teljesen jól sikerült els?re is. nem bántam meg, hogy nekiálltam. igaz nekem csak 8 jókora gombóc lett bel?le, mert egész és elég nagy szilvákat tettem bele, persze félbevágva, és fahéjjal megtöltve. így sem estek szét és meg is f?tt. a 4 véves fiam 4db-ot megevett bel?le, úgyhogy bátran lehet akár dupla adaggal is kezdeni. köszönet a receptért. azt hiszem elbúcsúzunk a bolti gombócoktól

t.bernadette

Köszi, ezt tuti kipróbálom. Legalább nem leszek kitéve a krumpli szeszélyeinek. Végezte már kukában :-)

Törölt felhasználó

ezt kiprobálom nagy gombocevö vagyok és megirom nekem hogy izlett köszi szia Gábor

OsztriGa

Finom lett!!! Sajnos a konyhai takarítás közel annyi id?t vett el mint a klasszikus gombóc készítésnél, de határozottan könny?, finom kis gombócok lettek. Üzenem a recept kipróbálóinak, hogy a f?zési id?t ne nyújtsák meg!! Én egy kicsit elbabráltam a zs.morzsa pirítással, így kett? gombócka szétugrott mire kivettem a vízb?l.

Törölt felhasználó

Kipróbáltam, nagyon finom. Most készülök harmadszor a f?zéséhez. A gyengébb f?zési tudománnyal rendelkez?knek is tudom ajánlani- én is az vagyok -

Kerepesi

Ez a tészta teljesen olyan, mint a képvisel?fánké. Azt csináltam már, gyorsan össze lehet dobni. Én úgy készítem, hogy a forró tésztát a robotgép táljába öntöm, a dagasztófejjel kicsit átkeverem, és utána adom hozzá egyenként a tojásokat, közben a gép teljes g?zzel keveri. Így tényleg könny? és gyors az elkészítése.

Perchap

Nagyon finom lett, de nekem még viszonylag sok lisztet felvett a tojás hozzáadása után. Bekerül a családi receptkönyvbe. :-))

mézecske74

Kedves Petra Miért kell a,vizet felforralni nem lehet hagyományossan csinálni így ,egy kicsit nekem bizar Üdv Mézecske 74.

Kerepesi

Elkészítettem, nagyon jó. Talán még jobb, mint a krumplis. Igaz, nekem is nagyon sok liszt kellett még, hegy egybe tudjam dolgozni a gombócokat.

Kerepesi

Elkészítettem, nagyon jó. Talán még jobb, mint a krumplis. Igaz, nekem is nagyon sok liszt kellett még, hogy egybe tudjam gyúrni a gombócokat.

Törölt felhasználó

Bízom benne, a recept szerz?je valamiben legalább tehetséges és sikeres, mert a receptírásban semmiképp. Kedves Petra, ha itt lettél volna, mikor a receptedet igyekeztem elkészíteni, akkor azzal a ragadós masszával együtt vágtalak volna ki az ajtón, ami a recepted alapján ebb?l az egész amat?r, kotnyeles, esztelen összeállításból kijött. A felett még csak elnéznék, hogy a kiírt 15 dkg liszt helyett 1 kg-ot (!!!!!) igényelt és még többet, ha tettem volna bele többet, de úgy döntöttem nem, hátha, a túl nagy a differencia, már jónak kell lennie. Hát nem, tévedtem. Az eredmény, egy elcseszett este, pár 1.000 forintnyi kellék és rengeteg mosogatnivaló. Tudod, egy dolgot nem lehet megbocsátani és ez az ha valaki a másik idejét ellopja. Az id?t nem lehet pótolni, tova szaladt, örökre elt?nt, vissza nem tér soha már. Te elraboltad az id?m. Gratulálok, remek szakács vagy! Remélem, csuklasz, mélyen, rendületlenül, gyomorból. Ha rajtam múlik, még sokáig fogsz! Javaslom, hogy használd a Szerkesztés gombot a recepted felett és javítsd ki az arányokat.

Törölt felhasználó

Kedves Nagyonmérgesember! Itt van Petra, és munkássága a Nosaltyn: http://www.nosalty.hu/petra_szakacs_39 a receptjei alapján nem nevezném dilettánsnak... A stílusod kissé modortalan, de megértem, hogy morcos vagy, hogy nem jött össze a dolog. A hsz-ekb?l következtetve, valóban voltak, akiknek több liszt kellett a receptbe, de több ember jelezte, hogy sikerült neki, és ízlett. Nos nem lehetséges, hogy valamit Te csináltál rosszul? Ezt a több ezer forintot sem értem, lábast is vettél?! Ennyire azért nem lehet dráma az elfecsérelt id?... Az embernek sokmindent ki kell próbálnia az életben, s van olyan, hogy kudarc éri. De muszáj próbálkozni, mert különben nem tanul. Petra kipróbált receptet rakott fel, elkészítette, s mint a fotó is tanusítja, sikerült. Ráadásul nem kényszerített az elkészítésére. Egy valamire azonban figyelj, ne átkozódj. Könnyen a visszájára fordulnak a dolgok. Randa szokás. A legjobbakat: Mrs Smith

Törölt felhasználó

E mellett a hozzászólás mellett nem lehet elmenni szó nélkül! Remélem egy nagyon mérges ember elhamarkodott, meggondolatlan kirohanása volt, amit már megbánt. Mert ha nem így van, akkor kívánom hogy a hozzászólás írója nézzen magába és kérdezze meg magától hogy kire is haragszik valójában. Mert nem Petrára aki sok finom recepttel gazdagította nosalty-t, aki vette a fáradtságot hogy megossza velünk konyhája titkait (amiket sok helyen féltve ?riznek és családi receptek csak családon belül szállnak generációról generációra). Kedves (vagy jelen esetben nem kedves) veryangryman! te saját magadra haragszol. Hogy nem bíztál a saját megérzésedben ami azt súgta hogy nem fog sikerülni. Hogy nem jók az arányok. Hogy hagytad hogy újra átvegye az uralmat az életed felett a félelem hogy tévedsz, hogy nem vagy elég jó. És nem egy konyhai kísérletnek fogtad fel az egészet ami nem sikerült, hanem vesztesnek érezted magad. Duplán vesztesnek. Egyrészt hogy nem volt önbizalmad saját magadra hallgatni, másrészt hogy hiába dolgoztál, a végeredmény rossz lett. Kívánom hogy holnap reggel tiszta lappal ébredj. Hogy elfelejtsd mindazt az elnyomást és megaláztatást amiben részed volt életed során, hogy felfedezd hogy a te életedért csak te vagy a felel?s és fogadd ezt el jó és rossz id?kben eggyaránt. Szakadjon le lelkedr?l a nehéz k?, vegyél mély leveg?t és érezd a szabadságot. És a boldogságot:)

Törölt felhasználó

Nem értelek. Leírtad, hogy rájöttél, hogy a Teáltalad hazsnált lisztb?l több kell bele. Mondjuk tapasztalt szakácsként 100%-osan tudom, hogy 2,5 dl víz nem vesz fel 1 kg lisztet még akkor sem, ha 3 tojást is teszel bele. ha valóban ennyi kellett, akkor szerintem elmérted a víz mennyiségét. Akárhogy is, több liszt kellett bele. És? Pár ezer forintos lisztet használsz? És még Petrára vagy mérges? Lehet, hogy a recept nem tökéletesen pontos, de ez a sítlus akkor sem megengedhet? szerintem. És még egyszer: bármibe fogadnék, hogy ha valóban ennyi liszt kellett bele, akkor Te hibáztál a víz kimérésénél.

márta66

Micsoda modortalan hozzaszolas!!! A recept igenis mukodik, 18 eve eszerint keszitem a szilvadgombocot!!!

ancymancy

Jézusúristen, hogy lehet alaki korlátolt? Nem készítettem el a receptet még, majd csak holnap szándékozom, de ezen a kommenten annyira felhúztam magam, hogy én sem tudom szó nélkül hagyni. Én is jártam már úgy, konkrétan egy lángos recepttel, ami olyan lett mint egy frizbi. Olyan kemény és ha eldobtam volna, tuti legalább olyan messzire repült volna. De nem adtam fel, megpróbáltam még egyszer és nem jöttem ide, pocskondiázni a másikat, amiért ilyen botrányosan sz*r receptet mer megosztani velünk. És tényleg...mondd meg kérlek, miféle lisztet használsz, aranyból van, hogy több ezer forint? A hatalmas nagy szavak helyett pedig, amit az id? elmúlásáról írtál inkább ragadd meg a fakanalad, tegyél nekünk egy szívességet és a konyhában töltsd az id?det, mint itt. Puszmák!

Törölt felhasználó

Én is elkészítettem, és egy icipicit át tudom érezni mérgesember mérgét. Valóban sokkal több liszt kell bele mint a recept írja, bár tény, hogy az eredeti könyvben is így szerepelt. Els?re nekem is ragacs lett és er?sen gondolkodtam hogy megeszem simán a fahéjas-cukrozott szilvát magában. :) Végül is 3szori utánlisztezés(kb. duplájára) hatására egy egész használható tésztát kaptam és a végeredmény is finom lett, ízlett mindenkinek. De szerintem nem gyorsabb, mint krumplis tésztából.

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez és hempergetéséhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek