Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Egybensült sertéskaraj kukoricagombóccal

Egybensült sertéskaraj kukoricagombóccal
Egybensült sertéskaraj kukoricagombóccal
111 perc / előkészület: 15 perc főzés: 6 perc sütés: 90 perc
receptkönyvben hozzászólások (12)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az egyben sült húst nagyon szeretjük, még másnap, hidegen is szokott a szendvicsekbe kerülni. Melegen viszont köret kell hozzá... ha már unjuk a krumpli, rizs köretet, készítünk mellé kukoricagombócot. Különlegessé teszi az ételt, és nagyon finom, laktató is. Jó étvágyat kívánok!

hozzávalók / 4 adag

A kukoricagombóchoz:

A sült húshoz:

  • 1 kg sertéskaraj egyben, csont nélkül
  • 4 gerezd fokhagyma
  • babérlevél
  • 0,5 dl jó minőségű olaj vagy sertészsír

ajánlat

Friss, vegyes saláta jól illik mellé.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A húst sóval, zúzott fokhagymával és babérlevéllel fűszerezzük, és olajjal vagy zsírral kikent tepsibe téve, fóliával lefedve, vagy sütőzacskóban puhára sütjük.
  2. Amíg a hús sül, addig elkészítjük a köretet: 1 l forrásban lévő vízbe, állandó keverés mellett beleszórjuk a kukoricadarát, jól kikeverjük, hogy ne legyen csomós. Nem kell megijedni, szinte azonnal összeáll.
  3. Hozzákeverjük a felkarikázott újhagymát, jól megsózzuk és 6-7 percig főzzük.
  4. A tűzről levéve belekeverjük a vajat és a tojássárgáját, majd lefedve 15 percig pihentetjük.
  5. 15 perc pihenőidő után még fedő nélkül is hagyjuk kicsit kigőzölni, ugyanis kézzel fogunk gombócokat formázni belőle, ami forrón fájdalmas mutatvány lehet :) Tehát vizes kézzel gombócokat formázunk, melyeket kivajazott tepsibe teszünk. Minden gombóc tetejére kerül egy kis tejföl, és némi reszelt sajt.
  6. Mehet a sütőbe a husi mellé, kb.15 perc sütés elég neki.
  7. A kisült húst langyosra hűtjük, és éles késsel szeleteljük, a hússzeletek köré sorakoztatjuk a gombóckáinkat. Elkészült a produkció! Jó étvágyat kívánok!
  • sütési hőfok: 230°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • költség: 1800 Ft
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 18 486
elküldve: 17
receptkönyvben: 287
elkészítve: 8/13
Facebookon megjelent: -

szakács

Annamo

Mióta szakács: 2012.06.11.
27 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
költség egy főre: megfizethető receptek
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

sertéskaraj egybesütve, sült karaj kukoricagombóccal, sajtos kukoricagombóccal tálalt egybesült karaj

Hozzászólások (12)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

gyongykata
gyongykata Wed, 2014-12-31 20:09

Ezen szép nap alkalmából, ünnepi ételként választottam ezt a receptet... Hát, vannak csíziói! Ugye a fólia önmagában nem jó, mert ráég a husira. Szerintem jól be kell vagdosni és szurkálni a húst, ill. használhatók zöldfűszerek is. A gombóc sokkal jobb lett, mint vártam, milyen sajttal a legfincsibb? A recept saját találmány? :)

Annamo
Annamo / Annamo Wed, 2014-12-31 20:37

Szia! Örülök, hogy tetszik a receptem, bizony saját találmány :) Az is jó módszer, ha sütés előtt a húst forró olajban körös-körül elősütöd egy serpenyőben. Így a rostjai bezáródnak és belül marad a sok finom szaft, de ha egy éjszakára fokhagymás tejben pácoljuk, még finomabb és omlósabb lesz. A sütésnél bizony kell az odafigyelés. A gombócot mostanában úgy is szoktam készíteni, hogy kis kockákra vágott feta vagy mozarella sajtot keverek a masszába, ilyenkor vigyázni kell mert a feta sós. Tetejére bármi mehet, füstölt mozarella a tuti szerintem.
Boldog új évet kívánok!
Annamari

oreganyo
oreganyo Sun, 2013-06-23 07:30

Hú de jó ötlet ez a gombóc! Bármilyen kicsit szaftos hús mellé elmegy és igazad van nem lehet mindíg ugyanaz a köret.
Köszönöm Annamo!
Öreganyó

Pista39
Pista39 Sat, 2013-06-22 16:40

Kedves Annamari!

Nekem a gombóc!!!!!!!!
Az az az az,
Szóval köszönöm,
:-)

juditmama
juditmama Sat, 2013-06-22 09:17

Az én figyelmemet is a kukorica gombóc keltette fel. Rövidesen sort kerítek a teljes recept elkészitésére. :)

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Wed, 2013-06-05 20:03

Guszta a hús, de őszintén a gombóc hívta fel magára most nálam a figyelmet, köszönöm a receptet.:) Éva-Anyóca

Annamo
Annamo / Annamo Wed, 2013-06-05 19:54

Szia! Én a húst alaposan be szoktam kenni reszelt fokhagymával, úgy is mondhatnám, hogy belemasszírozom :) a babérleveleket pedig mellé-, rádobálom. Ha egy kis olajat - én repceolajat használok - a tetejére is öntesz, és némi vizet alá, akkor nem lesz száraz a hús. Ha biztosra akarsz menni, próbáld sütőzacskóban sütni, de sok múlik a hús minőségén is. Nem fogsz csalódni benne, sok sikert! Üdv. annamo

eejudit
eejudit Wed, 2013-06-05 18:57

Nagyon jól néz ki a hús meg a gombóc hozzá... az a kérdésem, hogy nem lesz száraz a karaj, és a fűszerekkel csak bekenem vagy bele is nyomkodom a fokhagymát? Köszi

Filamér
Filamér Sat, 2013-06-22 10:37

Mivel a karaj alapvetően száraz hús, érdemes készíteni mellé valamilyen mártást, ami az egész ételt feldobja, a gombóc pedig nem csak nagyon finom, hanem hálás bármilyen szaftért!
Nagyon jó ötlet ez a kukoricagombócos megoldás és étvágygerjesztő a tálalás :-)