r
Nosalty Logó

Édesköménymagos, illatos rozskenyér

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
NS
Édesköménymagos, illatos rozskenyér
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
  • 7% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 1% Zsír

A tésztához

A kenyér fűszerezéséhez

A kenyér szórásához

Összesen 479 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 1% Zsír

A tésztához

A kenyér fűszerezéséhez

A kenyér szórásához

Összesen 1911 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 1% Zsír

A tésztához

A kenyér fűszerezéséhez

A kenyér szórásához

Összesen 228 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 40% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13.9 g

Zsír

  • Összesen
    2.7 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1639.1 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    30 mg
  • Kálcium
    69 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    118 mg
  • Foszfor
    337 mg
  • Nátrium
    1075 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    103.2 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

VÍZ

  • Összesen
    80.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    56 micro
  • Kolin:
    31 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    4 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    183 micro
Összesen 479 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 40% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    55.6 g

Zsír

  • Összesen
    10.9 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6556.6 g
  • Cink
    12 mg
  • Szelén
    120 mg
  • Kálcium
    278 mg
  • Vas
    17 mg
  • Magnézium
    470 mg
  • Foszfor
    1346 mg
  • Nátrium
    4299 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    13 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    412.8 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    53 mg

VÍZ

  • Összesen
    322.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    21 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    226 micro
  • Kolin:
    125 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    16 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    733 micro
Összesen 1911 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 40% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.6 g

Zsír

  • Összesen
    1.3 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    780.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    33 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    56 mg
  • Foszfor
    160 mg
  • Nátrium
    511 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    49.1 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    38.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    27 micro
  • Kolin:
    15 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    87 micro
Összesen 228 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

A kenyér fűszerezéséhez

A kenyér szórásához

Elkészítés

A tésztához

  1. A langyos vízhez adjuk a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt, kevés lisztet szórunk rá, és hagyjuk felfutni.
  2. A fűszereket kávédarálóval megőröljük.
  3. A liszteket egy tálba mérjük, hozzáadjuk a sót, a kovászt, az őrölt fűszereket és a felfutott élesztőt a vízzel együtt.
  4. A tésztát bedagasztjuk, ha szükséges kevés vizet és lisztet is adhatunk hozzá. A tésztát több órán (2-4 óra) át kelesztjük, közben néhányszor (2-3 alkalommal) átgyúrjuk.
  5. Az utolsó átgyúrásnál kerekre formáljuk, egy sütőpapírral bélelt nagy tepsire tesszük, és hagyjuk kelni.
  6. 20-30 perc elteltével háromszög alakban bevágjuk a tészta tetejét, így majd sülés közben a kenyér virágra emlékeztető alakra sül.
  7. A megkelt kenyeret megszórjuk a durvára tört koriandermaggal, és előmelegített sütőben készre sütjük. (A sütőbe alulra egy kis tálba tegyünk vizet, amíg sül a kenyér.)
  • Sütés hőfoka: 190 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 45 perc
  • Receptkönyvben: 25
  • Tegnapi nézettség: 8
  • 7 napos nézettség: 12
  • Össznézettség: 7857
  • Feltöltés dátuma: 2011. március 10.

Ajánló

Az édesköménymagos rozskenyér hűvösebb helyen tárolva, 6-7 napig fogyasztható.

Receptkategóriák

Már a fűszerek őrlésekor tudtam, hogy ezt a kenyeret imádni fogom. A kenyér fűszerezését több élmény inspirálta. Valahogy úgy alakult, hogy 1-2 éve az édeskömény-gumóval nagy barátságot kötöttem, annak ellenére, hogy a köménymag ízét sohasem szerettem. Az édeskömény enyhén ánizsos íze szépen bevezetett a köménymagok világába, és azóta megeszem, és használom is ízesítésre a köménymag néhány fajtáját, így az édesköménymagot is. A másik fűszer, amely igazán kellemes ízt ad a kenyérnek a koriandermag. Az egyik kedves ismerősöm mesélt egy orosz rozskenyérről, amelynek a tetején koriandermagok vannak, és ő azt nagyon szereti. Akkor elkezdetem gondolkodni egy koriandermagos, fűszeres rozskenyéren. Végül úgy alakult, hogy a fő ízt az édesköménymag vette át, de került mellé mustármag, római köménymag is. A kenyér gyors kovásszal készült. Mostanában sok kenyeret sütök, ezért pihen a hűtőben mindig egy kis etetett, itatott kovász. A kovász mellé egy kevés élesztős langyos víz is kerül. Én nem mindig élesztem fel külön a kovászt, hanem lassan, órákon át kelesztem, és párszor átgyúrom a tésztát. Így alakult ki ez a kellemes ízű, illatú, jó állagú rozsos kenyér. Aki ennek a kenyérnek az aromaterápiás sütés élményével szeretne gazdagabb lenni, próbálja ki! A kenyér sütése gyógyírül szolgálhat rossz hangulatra is, hiszen a tészta gyúrása, dagasztása, a fűszerek őrlése, a kenyér kelésének a látványa, majd a sülő kenyér illata sok bánatunkat, gondunkat feledtetheti. Természetesen az ízélmény sem elhanyagolható.

Hozzávalók

A tésztához

A kenyér fűszerezéséhez

A kenyér szórásához

Címlapról ajánljuk