Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Reform mézeskalács PeZsuRi konyhájából

Reform mézeskalács PeZsuRi konyhájából
Reform mézeskalács PeZsuRi konyhájából
30 perc / előkészület: 20 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A finomliszt leváltása után jött rögtön ez a mézeskalács recept, azóta is kunyizzák a receptet.. most könnyítés végett feltöltöttem, hogy könnyen elérhető legyen az összes barátnőm és persze mindenki más számára :-)

hozzávalók / 12 adag

ajánlat

Minél kevesebb a szódabikarbóna, annál laposabb lesz a mézeskalács, de keményebb is.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A mézet a xilittel (helyettesíthető, sőt finomabb nádcukorral) és a kókuszzsírral felolvasztjuk, majd kihűtjük. Utána egyenként robotgéppel belekeverjük a tojásokat.
  2. Egy nagyobb tálba tesszük a mézes masszát, hozzáadjuk a szódabikarbónával, sóval, fűszerkeverékkel összekevert liszteket. A szódabikarbóna miatt szoktam beletenni egy evőkanál joghurtot a tésztába, de akkor nagyobbak lesznek a mézeskalácsok, ezért el is hagyható. Lágy egyveleget kapunk. Egy éjszakára hűtőbe helyezzük, ezért érdemes a mézeskalács-sütés előtti estén elkészíteni a masszát.
  3. Másnap alaposan belisztezett deszkára borítjuk a lágy masszát. Ekkor még hozzáadunk kb. 3-4 púpozott evőkanálnyi lisztet, amíg gyúrható állagú nem lesz a tészta. Ne legyen túl kemény. A tésztát 4 mm vastagra nyújtjuk és kiszaggatjuk.
  4. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a szépséges mézeskalácskáinkat, megkenjük a tetejüket tojásfehérjével, majd 180 °C-ra előmelegített sütőben, kb. 10 perc alatt kisütjük. Vigyázzunk, ne barnuljon meg, mert akkor kemény lesz. Figyeljük, ez az idő lehet kevesebb és több is. Én légkeveréses funkción sütöm.
  5. Javaslatként, ha nem mázzal díszítjük, akkor a tojásfehérjére szórjunk magvakat.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 13 602
elküldve: 8
receptkönyvben: 110
elkészítve: 11/11
Facebookon megjelent: -

szakács

PeZsuRi

Mióta szakács: 2014.06.24.
136 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
alkalom: karácsonyi édességek, karácsonyi gasztroajándék
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

mézeskalács teljeskiőrlésű lisztből, mézeskalács fogyókúrásan

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Veres Ibi
Veres Ibi Wed, 2015-12-16 12:52

Nagyon finom, nagyon jó, és kókuszzsírral lett megadva. :D Hurrá! Egyedül a sütési idő nem jött be nekem. 180°-on 10 perc alatt nekem megkapta volna, már 8 percnél erősen barnult. 160° és 10 perc lett a nyerő, igaz, nálam a teljes kiőrlésű liszt is rozs volt. Azt hiszem ezt mentem el éves bevált mézes receptnek! :D Köszönöm, és Boldog, Békés Karacsunt kívánok mindenkinek!

HNiki86
HNiki86 Wed, 2015-12-16 13:02

Igen, nekem is sok volt a 10 perc. Első adag 9 perces volt, majd elég volt a 7 is a többinél. Kellemes Ünnepeket!

HNiki86
HNiki86 Tue, 2015-12-15 13:35

Nagyon jó lett, és tényleg puha, pedig én a 200 gramm rozslisztet Norbi liszttel helyettesítettem. Örülök, hogy úgy ehetjük, hogy nem hizlal annyira :)

PeZsuRi
PeZsuRi / PeZsuRi Wed, 2015-12-16 02:50

Szuper, mindig jó dicsérő szavakat hallani :-) A receptjeim közül barátnőm kedvence. Jó étvágyat hozzá. (Jól mutat a fán is).

Fésűsné
Fésűsné Wed, 2014-12-17 15:42

Elkészítettem, de ilyen finom mézeskalácsot még sosem sütöttem.
Tudom ajánlani mindenkinek, és puha maradt, nem kellett vesződni azzal, hogy megpuhítsam. Köszönöm a receptet. Margó

383
teljes kiőrlésű liszt 300 g
rozsliszt 200 g
szódabikarbóna 2 tk
joghurt 1 ek
tojás 2 db
xilit 150 g
méz 250 ml
kókuszzsír 100 g
mézeskalács fűszerkeverék 3 teáskanál
2 csipet